Champagne? Geen. We verkennen de beste mousserende wijnen van buiten de gewaardeerde regio Champagne. Champagne mag dan wel de grootste naam zijn in de wijnwereld, maar het is lang niet de enige mousserende wijn die je kunt kopen. In feite zijn er veel betaalbare alternatieven en veel mensen hier bij 8Wines zouden op elke dag van de week een Franciacorta of een Crémant verkiezen boven een fles Moët.
Voordat we beginnen met het verkennen van de wereld van de niet-Champagne, laten we beginnen met de basis en onze termen verfijnen.
Wat is mousserende wijn?
Mousserende wijn is een wijnstijl die één belangrijk extra ingrediënt bevat: koolzuurgas. Tijdens het maken van niet-mousserende wijn wordt het gas (dat een natuurlijk onderdeel is van het gistingsproces) meestal vrijgelaten in de lucht.
Producenten van mousserende wijn gebruiken verschillende technieken om koolzuurgas in de fles op te vangen, waardoor de wijn gaat bruisen. Dit zijn onder andere de 'Champagne/traditionele' methode, een techniek die bekend staat als 'Charmat', de 'Asti' methode of de 'méthode ancestrale', om er maar een paar te noemen. Meer betaalbare mousserende wijnen worden ook gewoon gemaakt met de 'carbonatie'-methode, waarbij koolzuurgas handmatig in de wijn wordt geïnjecteerd, in plaats van door gisting.
De beste Niet-champagne mousserende wijnen, op naam
Crémant uit Frankrijk
De kans is groot dat je de oude uitdrukking "Je mag het geen Champagne noemen als het niet uit de Champagne komt" wel eens hebt gehoord. Het is waar - maar Champagne is zo'n populaire term geworden dat je je misschien afvraagt: wat is Champagne eigenlijk? doen hoe noem je het dan?
Franse mousserende wijn van buiten de Champagne heet Crémant, en vaak is het net zo lekker en nog betaalbaarder. Crémant werd voor het eerst gemaakt in de zuidelijke regio Limoux, maar je ziet ook vaak Franse mousserende wijn uit andere, koudere regio's, zoals Bourgondië en de Elzas. Dus, welke flessen vertegenwoordigen de "Créme de la Crémant"?
Onze eerste aanbeveling is de Crémant de Limoux Rosé van Saint Hilaire Winery. Dit wijnhuis is het beginpunt van Crémant - bij elke verkenning van mousserende wijn kom je hier terecht. In 1531 creëerden de monniken van Saint Hilaire naar verluidt de eerste mousserende wijn ter wereld, ongeveer een eeuw voor de wereldberoemde monnik Dom Pérignon.
Deze budgetvriendelijke wijn is een zalmroze blend van Pinot Noir en de witte druiven Mauzac, Chardonnay en Chenin Blanc. Het combineert scherpe citrustonen met aardbeien en frambozen in de mond, waardoor het een perfecte partner is voor vlees zoals varkensvlees en zalmmoot, of eender welk vegetarisch gerecht.
Als je naar het noorden van Frankrijk gaat, kun je de kelders van Henri Champliau ontdekken en zijn heerlijke Authentieke Brut. Het wijnhuis is een rijzende ster, opgericht in 2016 door Alexander Graffard. Hij gebruikt klassieke Bourgondische druiven voor zijn bruisende wijnen - deze is een blend van Pinot Noir en Chardonnay.
Ondanks zijn mooie heldergele kleur zit de Authentique Brut boordevol warme, rode fruitsmaken, gevolgd door tonen van boomgaardfruit. Hij wordt geproduceerd volgens de traditionele Champagne-methode en is ideaal om te combineren met kip. Zoals veel wijnen op deze lijst is hij ook uitstekend geschikt als aperitief.
Onze laatste keuze komt uit de Elzas, waarmee we de heilige drie-eenheid van Crémantregio's compleet maken. Het is een Rosé, van het familiewijnhuis Domaine Allimant-Laugner.
Dit is een 100% Pinot Noir wijn, met een prachtige lichtroze kleur en delicate bubbels. Het is alles wat je wilt in een Rosé: zacht en fris, met hints van aardbeien en rijpe rode kersen. Hij is perfect voor elke gelegenheid, maar zal vooral uitstekend smaken in combinatie met oesters, zalm of een pittig Aziatisch gerecht.
Prosecco uit Italië
Prosecco is bekend bij mensen die op zoek zijn naar betaalbare alternatieven voor Champagne. In tegenstelling tot Crémant is het beperkt tot een specifieke regio in Italië - de Prosecco-regio beslaat 9 provincies in het noorden van Italië, binnen Veneto en Friuli Venezia Giulia.
Prosecco moet worden gemaakt met ten minste 85% van de Glera druif en is immens populair geworden door zijn fruitige, eetvriendelijke en toegankelijke stijl. Onze aanbeveling biedt iets anders. Angelin Beo, van de Bortolin Angelo wijnmakerij, is een verbluffend droge, smeltzachte mousserende wijn.
Naast de aantrekkelijke zilveren kleur is Angelin Beo gemaakt in Valdobbiadene, de beste locatie voor Prosecco in heel Treviso. Het is een indrukwekkend zuivere wijn, met opvallende tonen van appelschil en peer, met mousse-achtige bubbels. Perfect om te combineren met romige sauzen, zeevruchten of als aperitief op zichzelf.
Franciacorta uit Italië
Franciacorta is de champagne van Italië. Niet alleen omdat Franciacorta de Franse regio evenaart qua kwaliteit, maar ook omdat het wordt gemaakt volgens dezelfde "traditionele" methode. Door zijn lagere breedtegraad is Franciacorta meestal een iets fruitigere mousserende wijn dan Champagne en is hij populair omwille van zijn ongeëvenaarde kwaliteit en zijn betaalbaarheid.
Deze mousserende wijn is beperkt tot specifieke wijngaarden in de Italiaanse regio Lombardije en de druiven die er groeien. Het is meestal Chardonnay, maar je vindt ook Franciacorta gemaakt met Pinot Noir en Pinot Blanc.
De concurrentie in Franciacorta is hevig, maar onze eerste aanbeveling komt van de familie Uberti en hun mousserende Francesco I Brut.
Franciacorta heeft een lange rijpingsperiode en dat komt zeker over. Het is heerlijk gistig, met sterke tonen van brioche en noten die de citrusvruchten en tropische vruchten ondersteunen. Met zijn droge smaak is hij perfect voor romige sauzen en bijpassende visgerechten.
Essence Nature van het wijnhuis Antica Fratta is een Franciacorta zonder dosering. Dit betekent dat er geen suiker is toegevoegd tijdens de productie, waardoor het een extreem pure expressie is van zijn geboorteplaats, Monticelli Brusati.
Essence Nature is heerlijk scherp, maar na 36 maanden rijping in de fles heeft het ook een gelaagde en gistige textuur gekregen. In de mond ontdek je tonen van perzik, citrus en brioche, samen met natuurlijke hints van kamperfoelie. Hij past uitstekend bij zeevruchten en voor een complete gastronomische ervaring kan hij zelfs worden gecombineerd met sushi.
Mousserende wijnen uit de hele wereld
Crémant, Franciacorta en Prosecco zijn de namen waar je op moet letten, uit de Europese wijnmogendheden Italië en Frankrijk. Als je echter op zoek bent naar iets totaal onverwachts, kun je Engelse mousserende wijn vinden die op het platteland van Kent wordt gemaakt. Cava is een mousserende wijn uit Catalonië, met een meer hartige, mineraalrijke rand. Je kunt ook naar de Nieuwe Wereld gaan, naar het zuiden, naar het Australische eiland Tasmanië, waar ze verbluffend frisse mousserende wijn maken volgens de Champagne-methode.
Onze top mousserende wijnen om te proberen in 2024, en waarom
We hebben de belangrijkste regio's voor mousserende wijn doorgenomen, maar misschien heb je nog steeds moeite om een keuze te maken. Laat ons het voor je beperken. Beschouw deze lijst als "het beste van het beste", in willekeurige volgorde.
Moldavië is een van de meest onwaarschijnlijke locaties voor uitstekende bubbeltjeswijn. De bodem en het klimaat hier lijken echter opmerkelijk veel op die van Bordeaux, en topwijnhuizen zoals Chateau Purcari (waar we hier dieper op ingaan hier) hebben de plaats van Moldavië in de wijnwereld verstevigd.
Dit is een heerlijke rosé, boordevol rode bessen, citrus en munt. Hoewel hij gemaakt is van de bekende druiven Pinot Noir en Chardonnay, biedt het terroir iets compleet nieuws en intrigerends. Heerlijk om te combineren met zeevruchten, salades of romige kaas.
Deze verbluffende wijn komt uit de bergachtige regio Trentino-Alto Adige in Noord-Italië. Deze wijn heeft onze lijst gehaald vanwege zijn pure kwaliteit en is gemaakt van Chardonnay, verbouwd tussen 300-600 meter boven zeeniveau.
Deze Blanc de Blancs biedt ongelooflijk veel waar voor zijn geld en werd gecreëerd met restaurants van topklasse en gastronomische gerechten in het achterhoofd. Hij heeft een gulle neus, een romig mondgevoel en delicate tonen van citrusvruchten en mineralen. Combineer hem met zeevruchten, witte vis of buffelmozzarella.
Taittinger is een van de beroemdste namen in de Champagne, maar deze wijn vertegenwoordigt hun uitstapje naar het buitenland. Als er iets "Amerikaans Champagne" genoemd kan worden, dan is het wel deze fles, afkomstig van een 138 hectare groot domein in Napa Valley.
De Brut van Domaine Carneros is een frisse, bruisende Chardonnay, die opvalt door zijn krachtige fruit en mousse-achtige textuur. Er zijn rijpe tonen van limoen, citroenschil en honing, wat duidt op zijn oorsprong in het warmere Californische klimaat. Het is een ideale wijn om te combineren met gebakken kip, salades of verse zeevruchten.
We noemden Saint Hilaire al eerder in het artikel - zij zijn de veronderstelde bedenkers van mousserende wijn, helemaal terug in het 16e eeuwse Frankrijk. De Blanquette de Limoux van het wijnhuis moest gewoon op deze lijst staan, als afstammeling van die oorspronkelijke mousserende wijn.
Dit is het handelsmerk van Saint Hilaire, een prachtige Crémant met tonen van boomgaardfruit, witte bloemen en vers gemaaid gras. Het is de mal waarin alle andere mousserende wijnen zijn gegoten: perfect in balans, om te drinken bij kazige risotto, gebraden kip of een knapperige salade.
In ons vorige artikel over wijntrends van 2024 signaleerden we een potentiële toename van wijnen uit onbekende of ongebruikelijke locaties, zoals witte wijn uit Rioja of mousserende wijn uit Engeland. Deze fles van Bride Valley Winery is een uitstekend voorbeeld van die trend.
Deze Brut Reserve komt van de groene velden van Dorset in het zuidwesten van Engeland en is qua kwaliteit vergelijkbaar met de beste flessen Champagne. Hij zit boordevol knapperige tonen van appel en peer, ondersteund door hints van citrus en witte bloemen. Hij is perfect voor elke gelegenheid, vooral bij een klassieke afhaalmaaltijd met fish and chips, of om door een romige saus te halen.
Als je gewoon op zoek bent naar een weergaloze mousserende wijn en je niet al te veel zorgen maakt over je budget, dan hebben we een fantastische selectie van Champagne van telers. Het neusje van de zalm is deze cuvée uit de gemeente Dizy. Het is Champagne van topklasse, puur en simpel, en moeilijk te overtreffen in termen van kwaliteit.
Cuvée 746 is Extra Brut en rijpte 3 jaar in de fles voor hij werd vrijgegeven. Met sterke tonen van citroenschil, grapefruit en brioche is het de perfecte keuze voor een speciale gelegenheid. Denk aan een combinatie met kaviaar, geroosterde kip of romige kaas.
Waar moet je op letten bij het kopen van mousserende wijn?
Als je alleen wat kennis wilt opdoen om mee te nemen naar de wijnwinkel, dan zijn er een paar belangrijke tips. Veel van de factoren die meespelen bij het kiezen van een wijn hebben te maken met persoonlijke smaak. Er zijn echter ook onderdelen van een etiket die subtiel de kwaliteit van de wijn kunnen aangeven, ongeacht de prijs.
Hier zijn een paar dingen die je moet weten:
- Er zijn twee soorten bubbelwijn: mousserende wijnen, die erg bruisend zijn en meer dan 3 bar druk bevatten, en half-mousserende wijn, die iets minder bruisend is. Als je Italiaanse wijn koopt, kan half-mousserende wijn ook 'frizzante' worden genoemd.
- Vermijd 'koolzuurhoudende' wijnen: Bij wijn van mindere kwaliteit worden de bubbels soms na de gisting in de niet-mousserende wijn geïnjecteerd. In aroma en smaak zijn koolzuurhoudende wijnen identiek aan de niet-mousserende versie van de wijn. Kortom - je krijgt niet de 'echte' mousserende wijn ervaring. Zoek in plaats daarvan naar wijnen die volgens de traditionele Champagne-methode of de Charmat-methode zijn gemaakt.
- Mousserende wijn varieert in zoetheid: De droogste mousserende wijnen die je kunt kopen hebben het etiket 'pas dosé', 'nature' of 'zero dosage', wat betekent dat er geen suiker is toegevoegd. De etiketten gaan dan als volgt van droog naar zoet: Extra Brut, Brut, Extra Dry, Dry, Demi-Sec en tot slot Doux, wat ook gewoon Zoet kan worden genoemd.
- Enkele Franse termen om de kleur van de wijn aan te geven: Als er "Blanc de Blancs" op het etiket staat, betekent dit dat de wijn wit is, gemaakt van witte druiven - meestal Chardonnay. Als er "Blanc de Noirs" staat, betekent dit dat de wijn wit is, maar gemaakt van rode druiven - meestal Pinot Noir. Als er tot slot "Rosé" staat, betekent dit dat de wijn roze is. Deze wijnen worden meestal gemaakt van rode druiven, waarbij de schillen vroeg in het proces worden verwijderd. Het kan echter ook een mengsel van rode en witte druiven zijn.
Mousserende wijn is niet alleen maar Champagne; het is ook niet alleen maar een leuk drankje voor speciale gelegenheden dat je moet bewaren voor de feestdagen. Het is een universum op zich, met genoeg diepte en variatie om zelfs de meest doorgewinterde wijngenieter te vermaken. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om een weloverwogen beslissing te nemen en we wensen je veel succes op je reis door de wereld van mousserende wijn.
Good and interesting selection