Sloveense wijnen
Sloveense wijnen zijn buiten hun eigen land misschien weinig bekend, maar het land heeft meer dan 28.000 wijnmakerijen die vooral heerlijke witte wijnen van lokale druivenrassen produceren. De wijnbouw in Slovenië gaat terug tot de oude Keltische en Illyrische stammen die in de 4e en 5e eeuw voor Christus begonnen met het verbouwen van wijndruiven. Hoewel de meeste Sloveense wijnen in het land worden geconsumeerd, zijn ze door hun goede kwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding een prima optie voor avontuurlijke wijnliefhebbers die Sloveense wijn willen kopen en iets nieuws willen proberen.
De belangrijkste Sloveense wijngebieden
De grootste Sloveense wijnregio is Podravje, aan de oostgrens van het land met Kroatië en Hongarije. Witte wijnen zijn goed voor 97% van de totale productie van de regio, en Podravje is vooral bekend om zijn mousserende en dessertwijnen van hoge kwaliteit. Posavska, in het zuidoosten van Slovenië, is de kleinste regio en staat bekend om zijn lichtrode blends met de naam Cvicek. De andere grote regio is Primorska, in het westen van Slovenië, dat sterk beïnvloed is door buurland Italië.
Sloveense druivenrassen
De belangrijkste witte wijnrassen zijn Istrische malvasia, rebula, in Italië ook wel Ribolla Gialla genoemd, en furmint. Sloveense witte wijnen zijn over het algemeen elegant en verfrissend, met veel zuren, hoewel Furmint ook wordt gebruikt om intense en weelderige dessertwijnen te produceren. Voor rode wijnen is het kleurrijke ras Refosco populair, evenals Zametovka, de op één na meest aangeplante zwarte druif, die traditioneel wordt gebruikt om Cvicek te maken. Sloveense wijnen passen goed bij gerookt en gezouten vlees, varkensvlees en gegrilde visgerechten.
points to my customer account, as an apology for inconvenience, has been added. Due to IT issues.