De wereld van de Italiaanse rode wijn kan een uitdaging zijn om door te navigeren. Er is een enorme verscheidenheid aan heerlijke druiven, wijnstijlen en regio's om uit te kiezen, allemaal met hun eigen unieke en lange namen. Met deze gids kunt u enkele van de belangrijkste namen leren waarop u moet letten, en ontdekken welke wijn het beste bij u past. Er is een fles rode Italiaanse wijn voor elke gelegenheid, van lichte en fruitige lekkernijen tot tanninerijke krachtpatsers. Wij hebben het voor u uitgesplitst, regio per regio.
Beste Italiaanse rode wijnen per regio
Toscane
Toscane is waarschijnlijk de bekendste regio van het land, waar de beste Italiaanse rode wijn vandaan komt. Het is beroemd om zijn schilderachtige landschap - glooiende groene heuvels omzoomd met wijngaarden, helderblauwe luchten en dorpjes met rode daken. De belangrijkste druif van Toscane, de Sangiovese, komt op verschillende manieren tot uiting. Hij gedijt zowel in de warmere gebieden in het binnenland als in de mildere kustgebieden van Toscane. Voor een rode topwijn uit Toscane is het moeilijk beter te vinden dan Fontodi's Flaccianello della Pieve. Deze wordt gemaakt in de ongereguleerde Super Toscaanse stijl, maar is 100% Sangiovese - gedurfd, krachtig en onverslaanbaar, de beoordelingen spreken voor zich. Als u op zoek bent naar iets betaalbaarders, probeer dan deze Chianti Classico. Hij is van een opmerkelijk goed wijnhuis en is een complexe maar plezierige Toscaanse klassieker.
Sicily
Sicilië is de meest zuidelijke regio van Italië, met een unieke omgeving voor de druiventeelt. Het is uitgesproken mediterraan, eeuwig zonnig en met een betrouwbare hoeveelheid regen, perfect voor het maken van uitstekende Italiaanse rode wijn. Het Siciliaanse terroir wordt ook beïnvloed door de Etna en de vele vulkanische heuvels van het eiland, die bijdragen aan de vorming van een donkere, mineraalrijke bodem. Kijk voor een goede prijs op het etiket van Josue Terre Siciliane en hun uitstekende Rosso blend. Deze combineert de Siciliaanse druif Nero d'Avola met de Franse Cabernet Sauvignon, wat resulteert in een elegante en fruitige wijn die door critici is beoordeeld met 98 en 99 punten. U kunt ook een andere rode topwijn van de hellingen van de Etna overwegen, de Etna Rosso, die een vol genot is.
Lombardije
Lombardije is een grote regio in het hart van Noord-Italië. Het kan niet worden beperkt tot één wijnstijl - door de verscheidenheid van de geografie van de regio zijn er verschillende klimaten en verschillende soorten rode wijn. Ondanks het feit dat de regio door land is omgeven, is hij niet te heet door het verkoelende effect van de vele grote meren, waarvan het Comomeer en het Gardameer twee van de bekendste zijn. Voor een Italiaanse rode wijn die uitstekende beoordelingen combineert met een geweldige prijs, kijkt u eens naar deze rode blend van Ca dei Frati, Ronchedone. Een combinatie van Franse en Italiaanse druiven, Ronchedone is rijk aan smaak en aantrekkelijk diep scharlakenrood.
Veneto
In het noordoosten van Italië produceert de regio Veneto meer wijn dan enige andere regio in het land. Het is de geboorteplaats van Prosecco, maar wat rode wijn betreft is Veneto beroemd om zijn Valpolicella, een mengsel van drie inheemse Italiaanse rode wijndruiven, Corvina Veronese, Rondinella en Molinara. Qua klimaat varieert Veneto van alpiene terroirs aan de rand van de Alpen tot hetere en drogere gebieden verder naar het zuiden. Amarone della Valpolicella Classico wordt algemeen beschouwd als de beste versie van Valpolicella die u kunt krijgen, ze zijn rijk, aromatisch en heerlijk. Als u wilt uitgeven aan het beste van het beste, dan maakt het wijnhuis Quintarelli deze geweldige rode wijn, die consequent met 95+ wordt beoordeeld en zeer verzamelwaardig is. Als u een lager budget hebt en toch de smaak van Veneto wilt proeven, probeer dan Opera No. 3 van Tinazzi. Het is geen Valpolicella blend maar een aangename blend van 3 beroemde Italiaanse druiven.
Sardinia
Voor de westkust van Italië is Sardinië een uitzondering op de rest van Italië. De telers in de regio gebruiken geen typische Italiaanse rode wijndruiven en Sardinië als geheel is meer beïnvloed door de Franse en Spaanse wijncultuur. Slechts een kleine hoeveelheid land is bestemd voor wijngaarden, maar het eiland heeft een groot potentieel voor toekomstige wijnbouw, met een enorme verscheidenheid aan bodems en subregio's, en een mediterraan klimaat dat ideaal is voor het maken van goede rode wijn. Onze beide aanbevelingen voor Sardinië zijn uitdrukkingen van Carignan, een onderschatte druif uit Zuid-Frankrijk. Beide zijn redelijk geprijsd, maar deze Assaje van wijnhuis Capichera heeft een licht voordeel qua waardering. Hij zit vol pruimen, donkere chocolade en kruiden. Ondertussen is Barrua van Agricole Punica de andere optie, ook zeer hoog gewaardeerd, en barstensvol rood fruit en kruiden.
Piedmont
In de bergachtige corridor tussen Frankrijk en Zwitserland wordt het klimaat van de Piemonte bepaald door de Alpen en de Apennijnen. De torenhoge bergen creëren een gunstig klimaat voor de druiventeelt, waardoor enkele van de beroemdste Italiaanse rode wijndruiven ontstaan, zoals de zeer zure Nebbiolo. Van dit fruit wordt de beroemde rode wijn Barolo gemaakt, die tot de wereldtop behoort. Als u hem zelf wilt proberen, raden wij u de Barolo Reserva aan. Deze wijn kan uitstekend rijpen, en zijn intense zure-kersenprofiel wordt zeer gewaardeerd - Barolo is een ervaring op zich. Probeer voor een andere klassieker uit Piemonte, die met wat eten kan worden gedronken, eens een Barbera. La Spinetta maakt deze Barbera d'Asti Ca di Pian, die nog steeds een kenmerkend kersenprofiel heeft, maar iets minder uitdagend is dan een tanninerijke Nebbiolo wijn.
Abruzzo
Aan de oostkust van Italië ligt de regio Abruzzo, waar enkele werkelijk voortreffelijke en regionale Italiaanse rode wijnen vandaan komen. Abruzzo onderscheidt zich door het bergachtige karakter; de meeste druiven worden geteeld op de vele heuvels op relatief grote hoogte. De warme Adriatische zee biedt ook over het algemeen droge en warme terroirs. Het staat bekend om Montepulciano, een van de andere beroemde rode wijnen van Italië, en zeker de moeite waard om in te duiken. Het wijnhuis Mascarielli maakt een eersteklas variant van deze druif, Montepulciano d'Abruzzo Riserva. Het is een archetypische Montepulciano, complex met zachte, donkere bessensmaken. Torre dei Beati produceert ook een Mazzamurello Montepulciano d'Abruzzo, een fantastisch koopje met verschillende 93+ beoordelingen. Montepulciano is een van de meest geëxporteerde wijnen van Italië en staat bekend om zijn goede combinatie met pizza.
Puglia
Puglia ligt in het diepe zuiden van Italië en vormt de hak van de laars van het land. Het stereotiepe beeld van Apulië is er een van vlakke, verschroeide velden en bijna drukkende zon. Het is de minst bergachtige regio van Italië en de beroemdste druiven van Apulië, zoals Primitivo en Negroamaro, zijn grotendeels te vinden op de zuidelijke punt van het schiereiland. Het klimaat van de regio is geheel mediterraan en extreem warm, en de bodem is meestal rijk aan kalksteen. Italiaanse rode wijnen uit deze regio passen vaak bij het landschap - ze zijn opvallend krachtig, vurig en diep van kleur. San Marzano produceert een intense Primitivo Di Manduria van grote waarde, afkomstig van wijnstokken die op levendige rode grond staan. Voor een eersteklas ervaring probeert u een andere Primitivo uit Manduria, geproduceerd door Attanasio, een zeer goed boetiekwijnhuis in Zuid-Italië. Het combineert de brutaliteit van een stereotype Primitivo met een opmerkelijke zachtheid.
Friuli
Een van de verschillende regio's in het noordoosten van Italië, de regio Friuli grenst aan Oostenrijk en Slovenië. Friuli wordt gedomineerd door witte wijnen, maar herbergt ook enkele minder bekende Italiaanse rode wijndruiven die afkomstig zijn uit de regio. Qua terroir varieert Friuli van het koelere continentale klimaat in de uitlopers van de Alpen, tot het warmere mediterrane klimaat bij de Adriatische Zee. Ondanks het iets koelere klimaat hier in het noorden, kunnen de druiven uit Friuli extreem tanninerijk zijn. Je kunt proeven van Friuli's inheemse rode wijndruif Pignolo: Eldoro. Het bevat een aantal extreem rijpe smaken en is een geweldig 90+ beoordeeld voorbeeld van Italië's meer niche rode wijnen.
Trentino-Alto Adige
In het uiterste noorden van Italië, aan de Oostenrijkse grens, vormen de twee autonome regio's Trentino en Alto Adige één afzonderlijk wijngebied. Het is beroemd om zijn witte wijnen, maar er worden hier steeds vaker Franse druiven verbouwd, waardoor enkele briljante Bordeaux-blends hun intrede doen in de wereld van de Italiaanse rode wijn. Het terroir van Trentino-Alto Adige is er geschikt voor, want de bodems van de Alpendalen hebben een ongewoon verwarmend effect, waardoor verrassend krachtige rode wijnen ontstaan uit een doorgaans koel klimaat. Probeer deze Reserve del Conte van wijnhuis Manincor voor een rijk mengsel van Merlot, Cabernet Sauvignon en de inheemse Trentino-druif Lagrein. Voor een eersteklas expressie van Bordeaux-druiven geteeld in het Italiaanse terroir raden wij deze Anticus Riserva aan, een elegante rode wijn met tonen van zwarte bessen en specerijen.
Vragen die we vaak krijgen over Italiaanse rode wijnen
-
Wat zijn de drie populairste Italiaanse rode wijndruiven?
Sangiovese is verreweg de populairste en meest verspreide rode wijnsoort in Italië - Chianti, Brunello en Rosso di Montalcino worden allemaal van deze druif gemaakt, en hij wordt vaak gebruikt in blends. Primitivo is een goede tweede, grotendeels verbouwd in Zuid-Italië. Het is een beroemde krachtige druif, die zorgt voor volle en krachtige wijnen met een internationale reputatie, zoals Primitivo Di Manduria. Nebbiolo ten slotte, afkomstig uit de regio Piemonte, produceert populaire Italiaanse wijnen met tonen van teer en rozen. Hiertoe behoren de machtige en uiterst hoogwaardige Barolo en de iets minder tanninerijke Barbaresco.
-
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Italiaanse en Franse rode wijnprofielen?
Italiaanse rode wijn kan worden gestereotypeerd als over het algemeen krachtig, zuur en tanninerijk, terwijl Franse rode wijnen iets zachter smaken en lichter van smaak zijn. Dit komt door de geografie en verschillen in wijnbereidingsmethoden - Frankrijk ligt verder naar het noorden, met minder invloed van het mediterrane klimaat, en heeft dus minder mogelijkheden voor de productie van robuuste, volle druiven zoals Primitivo. De verschillen tussen Italiaanse en Franse rode wijnen zijn echter subtiel, en kunnen alleen in het algemeen worden besproken, omdat elk wijnbouwgebied in beide landen zijn eigen stijl en druiven heeft.
-
Welke van de populairste Italiaanse rode wijnen zijn traditioneel en welke zijn relatief nieuw op het toneel?
De meeste populaire Italiaanse rode wijnsoorten hebben diepe wortels in de Italiaanse cultuur en een lange geschiedenis achter zich. Primitivo kan worden beschouwd als de nieuwste, die waarschijnlijk in de 18e eeuw vanuit Kroatië in Apulië werd geïntroduceerd. Wijnen met de naam "Super Tuscan" zijn ook relatief nieuw voor Italië, ze zijn ontstaan in de jaren 1970, net als alle populaire rode wijn blends die gebruik maken van internationale druivensoorten.
-
Hoeveel hoofdsoorten Italiaanse wijn zijn er?
Italiaanse rode wijn kan op veel verschillende manieren worden ingedeeld. Er is een eindeloze hoeveelheid inheemse druiven, die worden gebruikt om nog meer wijnstijlen te produceren. De Sangiovese-druif wordt bijvoorbeeld gebruikt om zowel Chianti als Brunello te maken, die beide kunnen worden beschouwd als belangrijke Italiaanse wijnen, ook al zijn ze opmerkelijk verschillend. Om het eenvoudig te houden, kunnen de belangrijkste Italiaanse rode wijndruiven worden beperkt tot 8, waarvan sommige worden gebruikt om meer dan één wijnstijl te maken. Sangiovese (voor Chianti en Brunello), Primitivo (voor Primitivo Di Manduria en Falerno), Nebbiolo (gebruikt voor Barolo en Barbaresco), Montepulciano, Barbera (voor Barbera D'Asti en Nizza), Nero d'Avola, Valpolicella Blends (gemaakt van verschillende minder bekende druiven), en Dolcetto.
-
Wat is de beroemdste wijn van Italië?
Barolo wordt door velen beschouwd als de meest prestigieuze Italiaanse rode wijn. Hij wordt gerangschikt naast de beste rode Bordeaux-wijnen, wijnen uit Rioja en Bourgondische Pinot Noirs. Barolo is rijk aan tannines en zuren, heeft een volle smaak en staat bekend om zijn bouquet van teer en rozen.
-
Wat zijn de voordeligste Italiaanse rode wijnen?
Enkele van de beste Italiaanse rode wijnen die een hoge waardering en kwaliteit combineren met een betaalbare prijs zijn deze Rosso van Josue Terre Siciliane die door Luca Maroni met 99 werd beoordeeld, deze Valpolicella blends van Luciano Arduini en Tinazzi winery, of deze klassieker Brunello Di Montalcino gemaakt door Castiglion del Bosco winery.
van Castiglion del Bosco winery. -
Wat is een goede Italiaanse rode wijn om cadeau te geven?
Dit hangt af van wat voor soort cadeau u wilt geven - een rode wijn met leeftijdswaarde, iets waar u meteen van kunt genieten, of misschien iets met een mooie wijnfles. Voor een Italiaanse rode wijn met een hoge leeftijd kunt u niet beter krijgen dan een Barolo of Barbaresco - wij bevelen deze verzamelwaardige Barolo uit Piemonte aan, een fles die wat stof kan verzamelen voordat u ervan geniet. Voor een Italiaanse wijn die onmiddellijk kan worden gedronken, is Montepulciano d'Abruzzo het antwoord - die gaat goed samen met pizza, en proefkoffers zijn ook online verkrijgbaar. Een mooie fles komt neer op persoonlijke smaak - het is gemakkelijk om iets funky te vinden, iets hoogs en elegants, of iets klassieks.
Hopefully, this guide has helped to demystify the world of Italian red wine for you. Hoewel sommige wijnen hoger aangeschreven staan dan andere, komt het allemaal neer op persoonlijke smaak. Het enige wat u nog hoeft te doen is beginnen met proeven!
The order arrived within one week, so happy! Thank you! Will order again👍🏻