Zoete wijnen
De gemakkelijkste manier om een zoete wijn te maken is door de druiven laat in het jaar te oogsten, wanneer ze een hoog suikergehalte hebben bereikt. Veel van 's werelds beroemdste zoete wijnen zijn gemaakt van edelrot, een soort schimmel die de druiven verwelkt en de aroma's en zoetheid intensiveert. Het is ook gebruikelijk zoete wijnen te verrijken door extra alcohol toe te voegen in de vorm van brandewijn of een andere alcohol afkomstig van de druif. Zoete wijnen zijn er in verschillende stijlen en smaakprofielen, waardoor ze ideaal zijn om te drinken aan het eind van een maaltijd of als meditatiewijn.
Belangrijke zoete wijnstreken
Zoete wijnen worden overal ter wereld gemaakt, maar de bekendste voorbeelden zijn Sauternes uit Frankrijk en Tokaji uit Hongarije, waar je zoete wijn van de hoogste kwaliteit kunt kopen. Sauternes is een kleine streek bij Bordeaux, gelegen tussen twee rivieren die ideale omstandigheden scheppen voor edelrot. De druiven voor de Tokaji wijnen worden verbouwd op een klein plateau in de beschutting van de Karpaten, waar ook edelrot veel voorkomt. Andere belangrijke zoete wijngebieden zijn de Dourovallei in Portugal voor zoete portwijnen, zoete sherry uit Jerez in Zuid-Spanje en ijswijn van bevroren druiven in Canada en Duitsland.
Zoete wijnsoorten
Zoete wijnen kunnen van bijna elke druivensoort gemaakt worden. Sauternes wordt gemaakt van Semillon en Sauvignon Blanc, terwijl Furmint wordt gebruikt voor Tokaji. In Canada worden ijswijnen vaak gemaakt van het winterharde hybride ras Vidal, dat bestand is tegen vriestemperaturen. Andere populaire druivenrassen voor zoete rode wijn en zoete witte wijn zijn muscat, chenin blanc, riesling en vouvray.
Andere populaire druivenrassen voor zoete rode wijn en zoete witte wijn zijn muscat, chenin blanc, riesling en vouvray.
Ok!