Bordeaux rode blends
Bordeaux rode wijnen zijn bijna altijd blends dankzij de traditionele plaatselijke gewoonte om verschillende druivensoorten te combineren om een complexe en perfect uitgebalanceerde wijn te produceren. De twee dominante druivenrassen in Bordeaux zijn Cabernet Sauvignon en Merlot, die vaak worden gemengd met Cabernet Franc, Malbec en Petit Verdot, waardoor de beste rode wijnen van Bordeaux ontstaan.
Belangrijke regio's voor Bordeaux rode blends
Bordeaux wordt over het algemeen verdeeld in twee regio's, afhankelijk van welke kant van de rivier de Gironde. Rode Bordeaux op de linkeroever bevat meestal meer Cabernet, terwijl op de rechteroever Merlot-dominante blends populairder zijn. De belangrijkste appellations op de linkeroever zijn St-Estephe, Pauillac, St-Julien en Margaux. De favoriete appellations op de rechteroever zijn Pomerol en St-Emilion. Rode Bordeaux-blends worden ook geproduceerd in veel van 's werelds beroemdste wijngebieden, waaronder Napa Valley, Chili en Italiaanse Super Tuscans zoals Sassicaia en Tignanello.
Wijncombinaties voor rode Bordeaux-blends
Linkeroever Bordeaux heeft meestal meer tannine en een aards of kruidig karakter, en kan in jonge toestand soberder zijn. Ze passen goed bij intensere gerechten als steaks, rosbief en gebraden lamsvlees. Bordeaux op de rechteroever daarentegen is meestal zachter en minder tanninerijk door het grotere aandeel Merlot. Probeer het te combineren met mager vlees zoals varkensvlees of zelfs eend. Bordeaux-blends uit de Nieuwe Wereld uit Napa of Toscane zijn meestal rijker en rijper en passen goed bij volle barbecues en stevige stoofschotels.
Very good service, fast and reliable.