Kroatische wijnen
De wijngeschiedenis van Kroatië gaat terug tot de oude Grieken die ongeveer 2500 jaar geleden de wijnbouw introduceerden op de Dalmatische eilanden. Het land kent lange, zonnige zomers langs de kust, wat ideaal is voor het verbouwen van druiven en het maken van frisse, evenwichtige rode en witte wijnen. Hoewel niet zo bekend als andere Europese wijngebieden, is Kroatië een belangrijke opkomende producent van kwaliteitswijn met meer dan 400 wijnhuizen.
De belangrijkste Kroatische wijngebieden
Het land heeft in totaal 66 appellations, waarbij de beroemdste wijngebieden van Dalmatië en de Kroatische eilanden de beste wijn van Kroatië produceren. Belangrijke regio's zijn de eilanden Hvar, Korcula en Brac en het schiereiland Peljesac. Istrië, in het noordwesten van Kroatië, is sterk beïnvloed door het Italiaanse erfgoed en heeft steile, heuvelachtige wijngaarden, geplant op terra rossa grond in de buurt van de zee. Er zijn ook enkele regio's in het binnenland, zoals de Kroatische Hooglanden, Slavonië en de Donauregio, waar het klimaat koeler en meer continentaal is.
Kroatische druivenrassen
Er zijn meer dan 100 inheemse Kroatische druivenrassen, waarvan de bekendste Plavac Mali is, die nauw verwant is aan Zinfandel. Plavac Mali is de derde meest aangeplante druivensoort in Kroatië en komt in heel Dalmatië voor, waar hij intense en rijke rode wijnen produceert. Andere belangrijke rassen zijn Malvazija Istarska, verwant aan Malvasia, die wordt gebruikt voor elegante, bloemige witte wijnen en voor de productie van de beste Kroatische sinaasappelwijn, en de Grasevina met een hoog zuurgehalte, die op grote schaal wordt verbouwd op het vasteland van Kroatië. Kroatische wijnen zijn over het algemeen eetvriendelijk en passen goed bij lokale gerechten zoals stevige pasticada of gestoofd rundvlees en verse zeevruchten van de kust.
.
Ok!