Washington State is een jong wijngebied, maar is snel uitgegroeid tot een van de vruchtbaarste in de Verenigde Staten. Wijnproducenten zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. De staat telt nu meer dan duizend wijnmakerijen en meer dan 50.000 hectare aan wijngaarden. In dit artikel kijken we naar de mensen die het landschap van Washington-wijn hebben gevormd. We verkennen de spannende merken en wijnhuizen die ze hebben gecreëerd, en het unieke klimaat dat Washington zo'n bijzondere omgeving maakt voor het verbouwen van druiven.
Washington's Terroir - Twee kanten van een munt
De bijnaam "The Evergreen State" is niet zonder reden ontstaan. Weelderig groen, de enige gevallen van regenwoud in de Verenigde Staten en een uitgesproken mediterraan klimaat. Dit zijn de bekendste natuurlijke kenmerken van de staat, en hoe je het ook bekijkt, ze schetsen een beeld van een plaats die veel te vochtig is voor de teelt van kwaliteitsdruiven.
Maar Washington heeft nog een andere belangrijke natuurlijke eigenschap, die de staat in tweeën deelt. De machtige Cascade Mountain Range loopt van noord naar zuid en vormt een zware regenschaduw aan de oostkant. Het resultaat hiervan is een droog, woestijnachtig klimaat in de oostelijke helft van Washington - waar het overgrote deel van de wijnproductie plaatsvindt. Oostelijk Washington is zo droog dat de wijnbouwgebieden afhankelijk zijn van de rivieren in de regio, de Yakima, de Columbia, de Walla Walla en de Snake, voor de noodzakelijke irrigatie. De appellations zijn meestal gecentreerd rond deze rivieren, waarbij de Columbia Valley AVA en Walla Walla Valley AVA de grootste en belangrijkste zijn.
Een ander aspect van de omgeving dat Washington fascinerend maakt is de bodem. De Cascades zitten vol actieve vulkanen, die zorgen voor mineraalrijke vulkanische grond, die zich in de loop der tijd heeft vermengd met de losse, zanderige grond van het Columbia River Basin. De wijngaarden van Washington zijn nooit ten prooi gevallen aan phylloxera en produceren consequent druiven van hoge kwaliteit.
De gezichten achter de wijnen van de staat Washington
Het klimaat van Washington is uiterst belangrijk geweest voor de opkomst van de regio, maar ondernemers hebben geholpen om de plaats op het wereldtoneel te verstevigen. Vernieuwers en risiconemers herkenden het potentieel van de staat en bepaalden de stijl. Wat betreft de hoeveelheid wijn die in de VS wordt geproduceerd, is Washington de op een na grootste wijnproducent van Californië geworden.
Charles Smith
Hoewel hij is geboren in Napa, Californië, heeft Charles Smith zijn thuis gevonden in Walla Walla Valley en is hij een van de koplopers van Washington wijnen geworden. Zijn bedrijf, House of Smith, omvat verschillende pittige wijnmerken. Vanwege het enorme succes beperkt Smith's onderneming zich niet tot één terroir of regio binnen Washington. Omdat het House of Smith een enorm aantal verschillende labels onder zijn paraplu heeft, kan het moeilijk zijn een keuze te maken. Dit artikel zet het voor je op een rijtje. Je kunt ook alles bekijken wat we te bieden hebben van Charles Smith hier.
Smith begon met K Vintners in 2001, een op de Rhônevallei geïnspireerd merk dat zich richt op wijnen uit één wijngaard en veldmengsels van Syrah, Grenache en Viognier. Van K Vintners bevelen we Motor City Kitty, een Syrah van topkwaliteit voor een zeer redelijke prijs. De vruchten zijn afkomstig van de Boushey wijngaard in Yakima Valley (een van de beste locaties in Washington) en het is een perfecte fles om de regio mee te verkennen. Voor een verzamelbare K Vintners Syrah aan de bovenkant van de schaal raden we The Hidden.
Charles Smith heeft een langdurige zakelijke samenwerking met Rikke Korff, een Deense ontwerpster die verantwoordelijk is voor de opvallende, maar toch toegankelijke stijl van Smiths labels. Na de oprichting van het merk K Vintners begon het duo iets zuidelijker dan de Rhône te kijken voor inspiratie. ViNO CasaSmith is de uitstap van Charles Smith naar Italiaanse druivenrassen, geteeld op de bodem van Washington. Het werd opgericht in 2010. Het hele assortiment van CasaSmith is heerlijk, maar als je er maar één kunt kiezen, is het moeilijk fout te gaan met een roodbloedige Primitivo. Porcospino Primitivo is een krachtige, volle rode, afkomstig van de Northridge Vineyard in de Columbia Valley AVA, een van de grootste appellations in de VS.
Ongeveer 60% van de in Washington geproduceerde wijn is rood, maar er liggen ook enkele werkelijk uitstekende witte wijnen voor het grijpen. Sixto is een ander label van Charles Smith, opgericht in 2014 en gebaseerd op Chardonnay. Door het hete, droge klimaat wordt Chardonnay in Washington enigszins over het hoofd gezien. Sixto probeert dat recht te zetten door een verfijnde reeks van vier wijnen te produceren die afkomstig zijn van wijngaarden met een koeler klimaat binnen de Columbia Valley AVA. Drie van de serie zijn single vineyard wijnen - Frenchman Hills, Moxee en Roza Hills. De vierde is een combinatie van alle drie, genaamd Substance, die we van harte aanbevelen - het is een weelderige Chardonnay, en een van de beste koelklimaat aanbiedingen van Washington.
Last but not least in het Huis van Smith is Substance in 2015 opgericht, oorspronkelijk als vehikel voor het maken van fantastische maar betaalbare Cabernet Sauvignon. Het merk is sindsdien uitgebreid naar andere Bordeaux-druiven en bewijst dat de bodem van Washington geschikt is voor het maken van een aantal echt hoogwaardige wijnen. Voor een voorproefje van het oorspronkelijke idee achter Charles Smith's Substance, deze Cabernet Sauvignon is een geweldige optie. Het is een blend van verschillende wijngaarden uit Columbia Valley. Als je een meer pure, herkomstgebonden expressie wilt proberen, kijk dan eens naar de Powerline Estate Cabernet. De druiven voor deze krachtige Cab zijn afkomstig van de Powerline Estate Vineyard in de thuisregio van House of Smith, Walla Walla Valley. De wijnstokken zijn geplant op goed gedraineerde bodems met een ondergrond van keien, in de uitlopers van de Blue Mountains.
Allen Shoup
Allen Shoup is een andere figuur die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het opbouwen van de reputatie van Washington, vanaf de grond. Van 1984 tot 2000 was Shoup CEO van Chateau Ste. Michelle, het oudste wijnhuis in Washington. Hij bracht het wijnhuis van een klein bedrijf naar een bedrijf dat 200 miljoen dollar per jaar verdient. Hoewel hij nu uit zijn functie is getreden, is de status van Chateau Ste. Michelle in de internationale wijnwereld grotendeels te danken aan Shoup, een slimme marketeer en Washington wijnlegende.
Om een indruk te krijgen van het oudste en meest prestigieuze wijnhuis van Washington, hoef je niet verder te kijken dan hun Dry Riesling, een prachtige gouden wijn die barst van de citrusvruchten en honing. Deze wijn is geoogst van wijngaarden overal in Columbia Valley AVA. Als je zin hebt in een fles rode wijn, raden we de Indian Wells Cabernet Sauvignon. Het is een blend van 90% Cabernet en 10% Syrah. Het merendeel van de druiven voor deze wijn is afkomstig van Chateau Ste. Michelle's eigen Cold Creek wijngaard, een oude, zonovergoten locatie met dorre, leemachtige bodems.
Sinds zijn aftreden als CEO van Chateau Ste. Michelle heeft Shoup zijn zoektocht voortgezet om de wijnen uit Washington op het wereldtoneel te promoten. Zijn meest recente onderneming is Long Shadows Vintners gevestigd in een wijnmakerij in Walla Walla Valley. Long Shadows heeft een all-star cast van wijnmakers in dienst, door Shoup verzameld uit de hele wereld, die allen een ultra-premium Columbia Valley wijn hebben gecreëerd.
Tot nu toe hebben we nog geen Merlot uit Washington aanbevolen, dus bij deze. De Pedestal Merlot is ontworpen door Michel Rolland, een wijnmaker en consultant uit Pomerol in Bordeaux. De druiven voor deze Merlot werden verbouwd op Wahluke Slope, een van de warmste gebieden van Columbia Valleys. Het is een prachtige versie van de Bordeaux, des te complexer en unieker omdat hij op de grond van Washington groeit.
Jeanette, Alex en Paul Golitzin
Jeanette en Alex Golitizin zijn het aloude machtspaar van Washington en de oprichters van Quilceda Creek wijnmakerij. Toen ze Quilceda Creek in 1978 oprichtten, was het pas het 12e wijnhuis dat na de drooglegging in de staat werd opgericht. Samen met hun zoon Paul heeft het tweetal in stilte enkele van de beste Cabernet Sauvignons gemaakt die de Verenigde Staten te bieden heeft. De Golitzins benaderen de wijnbouw iets anders dan de twee prominente wijnmakers uit Washington die we al besproken hebben. De wijnen van Quilceda Creek zijn afkomstig van een kleine portefeuille wijngaarden in de Horse Heaven Hills en Red Mountain subregio's van Columbia Valley. Hun wijnmakerij is nauw verbonden met het land, en ze hebben een sterk gevoel voor terroir en plaats.
Probeer een Quilceda Creek Cabernet Sauvignon. Hij is gemaakt met druiven van Quilceda's Mach One en Champoux wijngaarden. Dit is een heerlijke Cabernet en zeer verzamelwaardig, precies op het hoogtepunt van wat Columbia Valley en Washington te bieden hebben.
Washington is een plaats om in de gaten te houden - het blijft groeien en wordt elk jaar meer een opwindende wijnregio. De in dit artikel genoemde mensen zijn slechts een paar van de meest invloedrijke wijnmakers in Washington. Er zijn talloze anderen om te ontdekken. Je kunt ons hele assortiment Washington wijnen bekijken op de 8wines website.
Ok!