Bourgogne vs. Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld

Er zijn niet veel druivenrassen die zo mystiek zijn als Pinot Noir. Het is een gevoelige, temperamentvolle druif, het best samengevat in Paul Giamatti's beruchte monoloog uit de film Sideways: "Pinot heeft constante zorg en aandacht nodig, weet je? En eigenlijk kan hij alleen groeien in deze heel specifieke, kleine, weggestopte hoekjes van de wereld."

Uitzonderlijke Pinot Noir komt van een paar specifieke locaties over de hele wereld - Bourgondië, in het hart van Frankrijk, is zonder twijfel de bekendste, maar er zijn een paar speciale locaties in de Nieuwe Wereld die hun Pinot groeipotentieel hebben bewezen. In dit artikel duiken we in de verschillen tussen de klassieke Pinot Noir van eigen bodem en de levendige varianten uit de Nieuwe Wereld die in deze afgelegen hoekjes zijn opgedoken. Natuurlijk zullen we je onderweg een paar wijnen aanbevelen.

Wat zijn de verschillen tussen Pinot Noir uit de Oude en Nieuwe Wereld?

Pinot noir heeft de reputatie een ambachtelijke druif te zijn - het is voor mensen die toegewijd zijn aan de wijngaarden en niet bang zijn om hun handen vuil te maken. Het klimaat en de eigen stijl van de wijnmaker drukken een merkbare stempel op deze delicate wijn. Hij komt oorspronkelijk uit de Franse regio Bourgondië en daarom zijn de namen "Pinot Noir" en "Bourgondië" bijna verwisselbaar geworden.

Het staat ook aangeplant in andere delen van de "Oude Wereld". In Duitsland staat pinot noir bekend als Spätburgunder - het staat ook aangeplant in de Elzas, de Loirevallei en warmere regio's in Zuid-Europa, zoals Toscane in Italië of Catalonië in Spanje, waar het soms wordt verwerkt in mousserende Cava-wijnen.

In het algemeen staat Pinot Noir uit de Oude Wereld bekend als subtiel, nuchter en met een hoog zuurgehalte. Zoals bij de meeste andere variëteiten staan de tegenhangers uit de Oude Wereld beter bekend om hun subtiliteit, terwijl de versies uit de Nieuwe Wereld beter bekend staan om hun rijpe, fruitige karakter.

Deze regels gelden echter niet meer. Pinot noir uit wijngaarden in de Andes in Argentinië zijn bijvoorbeeld nog zuurder dan hun tegenhangers uit de Oude Wereld. In feite is het misschien eerlijker om Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld te karakteriseren door zijn experimentele aard - wijnmakers uit de Nieuwe Wereld hebben de neiging om extremere terroirs, experimentele blends en ongebruikelijke technieken te gebruiken, terwijl wijnmakers uit de Oude Wereld de neiging hebben om vast te houden aan traditie.

Zijn Pinot Noirs uit de Oude en Nieuwe Wereld verschillend van kwaliteit? We hebben allemaal gehoord van het Oordeel van Parijs - het keerpunt voor Amerikaanse wijn, waar Californische Cabernet Sauvignon blind werd geproefd tegen Bordeaux-wijn en tot verbazing van veel wijneliteïsten een hogere beoordeling kreeg.

Welnu, in de documentaire "Somm 3" kreeg Pinot Noir zijn eigen versie van het oordeel. Tijdens een blinde proeverij, bijgewoond door zeven van de beste wijnproevers in New York City, bewezen de wijnen uit de Nieuwe Wereld opnieuw hun waarde. De Californische Bloom's Field Pinot Noir eindigde op de eerste plaats, naast een traditionele Volnay uit de Bourgogne.

Als je echt eersteklas Pinot uit de Nieuwe Wereld wilt proeven, dan is dezelfde Bloom's Field verkrijgbaar op onze website.

    • 2020
    • 750ml
    • Rood
    • 13.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Domaine de la Cote
    • Californië
    • Verenigde Staten
    Vintage
    2020
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13.5%
    Variatal
    Pinot Noir
    Druiven
    Pinot Noir
    Wijnmakerij
    Domaine de la Cote
    Regio
    Californië
    Land
    Verenigde Staten
    • Verzamelbare
    • Boutique

Maar, zoals we snel zullen ontdekken, gaat Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld niet alleen over Californië...

Waar wordt Pinot Noir verbouwd in de Nieuwe Wereld?

PINOT NOIR NIEUWE WERELD

Dus waar zijn deze kleine uithoeken van de wereld, waar Pinot Noir het beste groeit? Om te beginnen de zonnige, met zout besproeide terroirs van Nieuw-Zeeland hebben een reputatie opgebouwd voor Pinot Noir van hoge kwaliteit. Het is de tweede meest geteelde druif na sauvignon blanc, en net als de witte druif staat de Pinot Noir hier bekend om zijn nauwkeurigheid, aroma en kracht. Marlborough en Centraal-Otago zijn twee van de grootste regio's om in de gaten te houden.

Een andere locatie die furore maakt met experimentele Pinot Noir op grote hoogte is Argentinië. Dit land is de thuisbasis van enkele van de meest extreme terroirs ter wereld, en wijnmakers hebben hier hun voordeel mee gedaan. Uco-vallei heeft echt buitengewone wijnen voortgebracht, en verder naar het zuiden in Patagonië is er een schat aan druiventeeltgrond, die nog steeds wordt verkend.

Australië, hoewel het beter bekend staat om zijn gedurfde rode wijnen zoals Shiraz en Cabernet Sauvignon, is het ook de thuisbasis van gedurfde wijnmakers die al tientallen jaren experimenteren met Pinot Noir. Adelaide Hills is de regio die voorop loopt, maar je kunt ook interessante expressies van de druif vinden op het winderige eiland Tasmanië of andere koelere klimaten rond het continent, zoals Yarra Valley.

Pinot noir is natuurlijk razend populair onder Californiërs in de VS. Hij groeit in de mistige, door de oceaan beïnvloede gebieden van de Russische Riviervallei AVA, waar hij de reputatie heeft iets voller en fruitiger te zijn, en ook in de Sonoma Coast AVA, waar het bekend staat om zijn frisse zuren en verheven smaken.

Terwijl Californië over het algemeen bekend staat om zijn fruitige Pinot Noirs, heeft Pinot Noir in het noordwesten van de Stille Oceaan een nieuw thuis gevonden, dat qua subtiliteit kan wedijveren met Bourgogne. Deze druif met dunne schil is de trots van Washington en Oregon. In Oregon, Willamette Valley een reputatie opgebouwd voor zijn aardse, delicate Pinot Noir, en in Columbia Valley en Walla Walla Valley in Washington wordt hij in verschillende stijlen geproduceerd, van funky, aards en in-your-face tot een subtielere stijl met invloeden uit de Oude Wereld.

Pinot noir heeft nooit veel voet aan de grond gekregen in Zuid-Afrika, maar toch kun je Pinot uit de Capelands in de schappen vinden. Andere ongebruikelijke locaties die nog steeds als "Nieuwe Wereld" worden beschouwd, hoewel ze dichter bij Europa liggen, zijn het Verenigd Koninkrijk en Moldavië, waar de druif de laatste jaren voet aan de grond heeft gekregen.

Wat is het verschil tussen Bourgogne en Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld?

Oorsprong en terroir

Bourgogne

Als het over pinot noir gaat, leiden alle wegen en onderzoekslijnen terug naar de Bourgogne. De exacte oorsprong is verloren gegaan in de tijd, maar Bourgondië is zeker de bakermat van de druif.

Wat maakt Bourgondië zo speciaal? Ongeveer 200 miljoen jaar geleden werd de regio in Midden-Frankrijk bedekt door een oerzee. Hierdoor ontstonden kalkrijke bodems die de wijnen hier een subtiele mineraliteit geven. Als endemische soort is de druif ook onherroepelijk verbonden met het land. Warme zomers, koele nachten en lange, regelmatige herfsten zorgen voor een trage rijping van de vruchten, wat op zijn beurt een complex, subtiel karakter geeft aan de druiven, wat grotendeels de reden is waarom Bourgondië zo beroemd is.

Er zijn subtiele verschillen tussen de regio's. Gevrey Chambertin staat bijvoorbeeld bekend om zijn mannelijke, volle en ietwat ruige karakter, dankzij de iets diepere, kleiachtige bodem in dit deel van de Bourgogne. Deze fles van Domaine Denis Mortet is een perfect voorbeeld, barstensvol zwart fruit en geuren van dierlijke muskus.

    • 2020
    • 750ml
    • Rood
    • 13%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Domaine Denis Mortet
    • Bourgogne
    • Frankrijk
    Vintage
    2020
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Pinot Noir
    Druiven
    Pinot Noir
    Wijnmakerij
    Domaine Denis Mortet
    Regio
    Bourgogne
    Land
    Frankrijk
    • Verzamelbare

Beweeg je echter iets zuidelijker naar Morey Saint Denis, en hoewel de wijnen het rustieke karakter van Gevrey Chambertin delen, worden ze beschouwd als meer high-toned, met een sterke ader van mineraliteit, verkregen uit de meer kalksteenrijke bodems. Kijk voor een voorbeeld eens naar deze wijn van Albert Bichot die een uitstekende balans van fruit en aarde en een fantastische structuur laat zien.

    • 2018
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Albert Bichot
    • Bourgogne
    • Frankrijk
    Vintage
    2018
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Pinot Noir
    Druiven
    Pinot Noir
    Wijnmakerij
    Albert Bichot
    Regio
    Bourgogne
    Land
    Frankrijk

Nieuwe Wereld

In tegenstelling tot het koele continentale klimaat van Bourgondië, worden de meeste locaties in de Nieuwe Wereld gekenmerkt door hun warme, zonnige weer. Het effect van een druif die rijpt onder de brandende Californische zon, bijvoorbeeld, heeft ongeveer het effect dat je zou verwachten - hij rijpt sneller en wordt vaak fruitiger en brutaler dan Pinot Noir uit het koele binnenland van Frankrijk.

Het is echter moeilijk om alle Pinots uit de Nieuwe Wereld onder één noemer te brengen. De oceaaninvloed die we bijvoorbeeld zien in Nieuw-Zeeland zorgt voor een gul en expressief karakter. De invloed van de hoge ligging en arme bodems in de bergachtige wijngaarden van Argentinië geeft de wijn complexe fruitsmaken en emmers vol zuur. Ondertussen heeft pinot noir op locaties als Washington en Oregon succes gevonden op beschutte plekken weg van de woestijnhitte, waar de bodem rijk is aan kalksteen, net als in Bourgondië.

Technieken voor het wijnmaken

Bourgondië

Hoewel er eindeloos veel verschillende wijnmakers zijn in de Bourgogne, is één ding zeker waar - er is een groot respect voor traditie en het land. Wijnmakers gebruiken over het algemeen minimale interventiemethoden, waardoor de natuur van de locatie kan doorschijnen. Kortom, de magische bodem van Bourgondië doet veel van het werk voor hen.

Methoden die het karakter van de wijn direct beïnvloeden, zoals rijping in eiken vaten, worden spaarzaam gebruikt. Whole cluster fermentatie (het vergisten van druiven met steeltjes) is gebruikelijker in de Bourgogne, hoewel sommige wijnmakers ervoor kiezen om kleinere percentages steeltjes te gebruiken, en sommigen kiezen ervoor om de steeltjes helemaal te verwijderen.

Bijvoorbeeld, deze wijn van Domaine Jessiaume wordt volledig ontsteeld en koud geweekt voordat de spontane gisting begint. De wijnmakers kiezen ervoor om de wijn 14 maanden te laten rijpen op eikenhout voordat hij wordt vrijgegeven, wat zorgt voor een licht tanninerijk randje na het verwijderen van de steeltjes. De gebruikte technieken hangen af van wat de regio of zelfs de wijngaard vraagt.

    • 2021
    • 750ml
    • Rood
    • 13.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Domaine Jessiaume
    • Bourgogne
    • Frankrijk
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13.5%
    Variatal
    Pinot Noir
    Druiven
    Pinot Noir
    Wijnmakerij
    Domaine Jessiaume
    Regio
    Bourgogne
    Land
    Frankrijk

Een belangrijk verschil binnen Bourgondië, dat simpelweg niet elders kan worden gerepliceerd, is het gebruik van wilde gisten. Pinot Noir komt oorspronkelijk uit de Bourgogne, dus op microscopisch niveau zijn de druiven uit de Bourgogne uniek - wijnmakers voegen zelden gekweekte gisten toe, zoals hun collega's uit de Nieuwe Wereld, wat een zekere "je ne sais quoi" geeft aan de Bourgondische Pinot Noir.

Nieuwe Wereld

Aan de andere kant kan Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld, gezien hoe wispelturig en temperamentvol de druif kan zijn, veel meer werk vergen en elke locatie heeft een andere aanpak nodig om de zuiverheid van het fruit te bereiken.

Sommige wijnmakers gebruiken de techniek van koude inweking, waarbij de hele druiven enkele dagen geweekt worden voor de gisting om kleur en smaak te onttrekken aan de druivenschillen. In andere gevallen worden druiven gemacereerd in een tank met kooldioxide, om contact met zuurstof te voorkomen (koolzuurmaceratie).

Een voorbeeld van de technische variaties tussen wijnmakers in de Nieuwe Wereld is de Willamette Valley, waar de klimaatsverandering ervoor heeft gezorgd dat de druiven constanter rijpen, wat de deur heeft geopend voor experimenten. Whole cluster fermentatie, zoals hierboven vermeld, wordt steeds gebruikelijker omdat wijnmakers tannische structuur, complexe smaken en een zekere rijpheid aan hun wijnen willen toevoegen.

Smaakprofielen

Bourgogne

Hoewel Bourgondië tot nu toe in dit artikel is beschreven als "subtiel" en "aards", is er veel variatie tussen de verschillende wijngaarden in Bourgondië. Elke subregio heeft als het ware een archetypische wijn, ook wel een "Bourgondische typiciteit" genoemd.

Marsannay bijvoorbeeld, in het noorden, staat bekend om zijn intens rode kleur en volle mondgevoel. Dit uitstekende voorbeeld van Domaine Charles Audoin wordt beschouwd als een klassieke Marsannay, een complexe, veelgeprezen wijn met veel structuur en een lange levensduur.

    • 2021
    • 750ml
    • Rood
    • 13%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Domaine Charles Audoin
    • Bourgogne
    • Frankrijk
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Pinot Noir
    Druiven
    Pinot Noir
    Wijnmakerij
    Domaine Charles Audoin
    Regio
    Bourgogne
    Land
    Frankrijk
    • Verzamelbare
    • Boutique

Als je echter naar het zuiden gaat, naar Vosne-Romanée, kun je wijngaarden ontdekken die bekend staan om hun perfecte balans tussen gewicht en elegantie. In één woord, Bourgogne is genuanceerd. De regio kan als één geheel worden beschouwd - denk qua smaak aan wrang rood fruit, mineraliteit en aardse paddenstoelnoten - maar elke specifieke wijngaard accentueert andere aspecten van dit klassieke profiel.

Nieuwe Wereld

Bij de wijnen uit de Nieuwe Wereld zijn de verschillen groter dan bij de Bourgogne. Een rijpe, krachtige expressie uit de Russian River Valley bijvoorbeeld, lijkt bijna een andere druif in vergelijking met een frisse, aromatische Marlborough uit Nieuw-Zeeland.

De nieuwe wereld pinot noir wijnen die we aanraden

klassieke Pinot Noir wijnen uit de Nieuwe Wereld om te proberen

In dit gedeelte verkennen we een aantal klassieke voorbeelden van Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld waar je echt je tanden in kunt zetten en de druif zelf kunt ontdekken. Ze zijn stuk voor stuk archetypische voorbeelden van de stijl van het land of de regio, ideaal voor een vergelijkende proeverij of om te combineren met een regionaal gerecht.

VS

Laten we beginnen met de meest fruitige, een klassiek Californische Pinot van Belle Glos. Hij werd geoogst op een mistige plek op slechts 13 mijl van de oceaan, wat hielp om de Californische hitte te temperen. Desondanks is dit een opmerkelijk volle wijn, met rijpe tonen van bramentaart, karamel, kruidnagel en sigaar. Hij is complex, maar ontegensprekelijk voluptueus, waardoor hij een perfecte weergave is van het Amerikaanse Westen.

    • 2021
    • 750ml
    • Rood
    • 14.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Belle Glos
    • Californië
    • Verenigde Staten
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14.5%
    Variatal
    Pinot Noir
    Druiven
    Pinot Noir
    Wijnmakerij
    Belle Glos
    Regio
    Californië
    Land
    Verenigde Staten

Als Belle Glos buiten je budget valt, kun je nog steeds een voorproefje krijgen van de Golden State via de Bread & Butter Winery, gevestigd in Napa Valley. Deze is meer aan de medium-bodied kant, maar zit nog steeds vol met sappige tonen van donkere bessen en is over het algemeen een briljante, eetvriendelijke wijn.

    • 2021
    • 750ml
    • Rood
    • 13.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Bread & Butter
    • Californië
    • Verenigde Staten
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13.5%
    Variatal
    Pinot Noir
    Druiven
    Pinot Noir
    Wijnmakerij
    Bread & Butter
    Regio
    Californië
    Land
    Verenigde Staten

Australië

Als we het nu bij de meer volle stijlen houden, kunnen we de Yarra Valley regio in Australië van harte aanbevelen. Deze Pinot van Yarra Yering heeft nog meer overdreven, zonnige smaken dan de concurrentie in de bredere regio, grotendeels te danken aan de kleiachtige bodem van de subregio Gruyère, waar de druiven vandaan komen. In het glas is hij koninklijk paars met toetsen van pruimenjam, viooltjes en zure kersen. De vruchten zijn ongelooflijk geconcentreerd, waardoor hij totaal verschilt van de klassieke Bourgogne-stijl en een schitterende vertegenwoordiging is van West-Australië.

    • 2018
    • 750ml
    • Rood
    • 13.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Yarra Yering
    • Victoria
    • Australië
    Vintage
    2018
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13.5%
    Variatal
    Pinot Noir
    Druiven
    Pinot Noir
    Wijnmakerij
    Yarra Yering
    Regio
    Victoria
    Land
    Australië

Argentinië

Niemand heeft de Argentijnse stijl van Pinot Noir in dezelfde mate gevormd als de familie Catena. Grande Pere van Domaine Nico is een van die genrebepalende wijnen. De wijn is geoogst van wijngaarden die tot 1500 meter boven zeeniveau reiken, waardoor de wijn een opmerkelijke frisheid en zuurgraad heeft. In de neus vind je toetsen van scherp, rood fruit en verheven aroma's die een gevoel van subtiliteit en klasse geven.

    • 2021
    • 750ml
    • Rood
    • 14.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Domaine Nico
    • Mendoza
    • Argentinië
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14.5%
    Variatal
    Pinot Noir
    Druiven
    Pinot Noir
    Wijnmakerij
    Domaine Nico
    Regio
    Mendoza
    Land
    Argentinië
    • Boutique

Kijk voor een ander extreem terroir eens naar Barda van Bodega Chacra dat in Patagonië ligt. De wijn groeit op bodems die zijn afgezet door een oude gletsjer en wordt, ongewoon voor de Nieuwe Wereld, gefermenteerd met inheemse gisten. Dit is een wijn voor puristen: hij zit vol met tonen van granaatappel, framboos en rook.

    • 2022
    • 750ml
    • Rood
    • 12%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Bodega Chacra
    • Patagonia
    • Argentinië
    Vintage
    2022
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    12%
    Variatal
    Pinot Noir
    Druiven
    Pinot Noir
    Wijnmakerij
    Bodega Chacra
    Regio
    Patagonia
    Land
    Argentinië
    • Biologische

Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is Marlborough waarschijnlijk het beroemdste wijnbouwgebied, zowel voor Pinot Noir als voor Sauvignon Blanc. Wij hebben echter gekozen voor een iets nicheere aanbeveling deze Craggy Range Pinot uit Martinborough.

    • 2022
    • 750ml
    • Rood
    • 13.5%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Craggy Range
    • Martinborough
    • Nieuw-Zeeland
    Vintage
    2022
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13.5%
    Variatal
    Pinot Noir
    Druiven
    Pinot Noir
    Wijnmakerij
    Craggy Range
    Regio
    Martinborough
    Land
    Nieuw-Zeeland
    • Biologische

Deze kleine regio wordt gedefinieerd door zijn steenachtige bodem, waardoor elke wijnstok gedwongen wordt al zijn energie te stoppen in extreem geconcentreerde vruchten. Craggy Range hanteert een onmiskenbaar Oude Wereld aanpak, door hun wijn te maken van enkelvoudige wijngaarden en door gebruik te maken van wilde gisten. Het profiel van de wijn zelf is echter onmiskenbaar Nieuw Werelds, met een levendig, verheven karakter en een mondvol sappig rood fruit.

Moldavië

Eerder noemden we een paar Europese locaties die buiten de traditionele "Oude Wereld" landen liggen. Een daarvan is Moldavië, met een rijke druiventeeltcultuur aan de rand van de Zwarte Zee. Voor een unieke Pinot Noir-ervaring raden we van harte aan deze wijn van Chateau Purcari.

    • 2020
    • 750ml
    • Rood
    • 13%
    • Pinot Noir
    • Pinot Noir
    • Chateau Purcari
    • Zuidoostelijk
    • Moldavië
    Vintage
    2020
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Pinot Noir
    Druiven
    Pinot Noir
    Wijnmakerij
    Chateau Purcari
    Regio
    Zuidoostelijk
    Land
    Moldavië

De wijn werd gerijpt in Franse eiken vaten en heeft medium tannines en een ronde textuur in de mond. Let op cassis, viooltjes, zure kersen en bosaardbeien.

Conclusie

Zoals je kunt zien, is Bourgogne versus Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld een ongelooflijk rijk discussiegebied, en we hebben nog maar net het oppervlak beschreven. Bij 8Wines zijn we voorstanders van leren door te doen - er is geen betere manier om jezelf te onderwijzen dan door een aantal van deze wijnen persoonlijk te proberen. Ontdek het hele assortiment op onze website en vind de Pinot Noir stijl die het beste bij je past.