De ultieme gids voor cabernet sauvignon voor elk budget

Cabernet Sauvignon is eigenlijk de prima donna van de druiven. Zelfs als u bijna niets van wijn weet, zult u de naam vrijwel zeker herkennen. Hij wordt wereldwijd aanbeden om zijn veelzijdigheid, toegankelijkheid en vermogen om heerlijk oud te worden.

Bij 8Wines weten we dat een van de meest bevredigende dingen voor een wijnliefhebber het vinden van de perfecte balans tussen kwaliteit en prijs is. Dit artikel sorteert ons eigen zorgvuldig samengestelde assortiment Cabernet Sauvignon wijnen in verschillende prijsklassen, zodat u gemakkelijk de fles kunt vinden die het beste bij u past.

Wat is cabernet sauvignon en waarom is hij zo populair?

Cabernet Sauvignon, ook bekend als "Cab Sav" of kortweg "Cabernet", is een rood druivenras uit de Bordeauxstreek in Frankrijk. Hij staat bekend om zijn krachtige karakter en intense aroma's van donker fruit, zoals braam, zwarte bes, pruim en zwarte kers. Afhankelijk van het klimaat waarin hij wordt verbouwd, kan Cab Sav ook enkele kenmerkende tonen van paprika, munt, eucalyptus, vegetatie of jamfruit bevatten.

Wat is er zo bijzonder aan cabernet sauvignon?

Het smaakprofiel van de wijn heeft een universele aantrekkingskracht - niet zo intens dat hij te uitdagend is, maar met net genoeg complexiteit om interessant te blijven, zelfs voor de meest verstokte kenners. Een andere factor die cabernet zo populair maakt, is zijn robuustheid in de wijngaard. Het is geen kieskeurige druif en kan worden verbouwd in een enorme verscheidenheid aan klimaten en bodems.

Trends komen en gaan in de wijnwereld. Op dit moment bevinden we ons in wat kan worden beschouwd als een "tijdperk van de cabernet", waarin de druif zonder twijfel wereldheerschappij heeft bereikt. Deze immense populariteit heeft de consument misschien vermoeid. We zijn zo gewend om cabernet in het schap te zien, dat we zelden stilstaan bij de herkomst ervan. Laten we, voordat we de prijsklassen bespreken, eens kijken naar de fascinerende geschiedenis van cabernet sauvignon.

De korte geschiedenis van cabernet sauvignon

Geschiedenis

Met zijn huidige populariteit zal het u misschien verbazen dat cabernet sauvignon een relatief jonge druif is. In feite ontstond hij voor het eerst in de 17e eeuw - het resultaat van een toevallige kruising tussen sauvignon blanc en cabernet franc - vandaar de naam "cabernet sauvignon".

Dit gebeurde waarschijnlijk ergens in het zuidwesten van Frankrijk. We weten alleen zeker dat de druif in de 18e eeuw aan populariteit won en zich over heel Frankrijk verspreidde, maar vooral populair werd in de Médoc-regio, die beter bekend staat als deel van de linkeroever van Bordeaux. Deze kleine regio is bepalend geworden voor de cabernetdruif, en de wijnen staan bekend als iets tanninerijker, hoekiger en brutaler dan die van de naburige rechteroever.

In de 19e eeuw werd de druif voor het eerst geïntroduceerd in de noordelijke delen van Spanje en Italië - respectievelijk Rioja en Piemonte. Langzaam maar zeker heeft de cabernet sauvignon zich in de 20e en 21e eeuw verspreid naar bijna alle wijngebieden in de wereld, inclusief de Nieuwe Wereld, waar hij een thuis heeft gevonden in de Californische Napa Valley. Er zijn een paar specifieke regio's om op te letten tijdens het winkelen, waar de beste cabernet sauvignon vandaan komt - laten we die nu eens bekijken.

TOP Cabernet Sauvignon wijngebieden

wijngebieden

Bordeaux, Frankrijk

Als u rechtstreeks naar de kern van cabernet sauvignon wilt gaan, dan is Bordeaux de plek om als eerste te bezoeken. Wijnen uit de omgeving van het Gironde estuarium zijn vaak complexe, door cabernet sauvignon gedomineerde rode blends, ondersteund en verheven door delen van enkele andere officiële druiven van de regio, zoals merlot, cabernet franc en petit verdot. Bordeaux heeft een perfecte combinatie van omgevingsfactoren die het geschikt maken voor het verbouwen van cabernet, en daardoor heeft het veel wijnmakers aangetrokken. Consumenten worden verwend met keuze, en Bordeaux is een geweldige plek om te experimenteren en een voordelige wijn te vinden die bij je past.

Napa Valley, Californië

Hoewel de wijnbouwtraditie in de Verenigde Staten veel later is ontstaan dan in Europa, heeft het ongelooflijke terroir van Californië het al snel tot een vooraanstaand wijngebied gemaakt. Cabernet sauvignon uit Napa Valley, belichaamd door topwijnhuizen als Caymus, is wereldwijd beroemd om zijn complexiteit en kan gemakkelijk worden verward met zijn Franse tegenhanger.

De staat Washington, VS

De staat Washington is het zwarte paard van de Amerikaanse wijngebieden, vaak overschaduwd door zijn verre zuidelijke buur, Californië. De meeste wijn komt uit de verrassend droge oostelijke helft van de staat, die sterk beïnvloed wordt door de regenschaduw van de Cascade Mountain Range. De staat heeft Cabernet Sauvignon voortgebracht met een fruitig, gemakkelijk drinkbaar karakter - bijzonder fantastische voorbeelden zijn te vinden in de appellations Walla Walla Valley, Red Mountain of Columbia Valley.

Toscane, Italië

De onvermijdelijke verspreiding van cabernet sauvignon naar Italië heeft geleid tot veel experimenten. In Toscane wordt hij vaak gemengd met Italiaanse druivensoorten, zoals Sangiovese, om Super Tuscans te maken - gedurfde rode wijnen die de regels van de talrijke Toscaanse appellations buigen en breken.

Australië

Cabernet sauvignon kwam naar voren als een passende selectie voor de bloeiende Australische wijnindustrie, vanwege zijn opmerkelijke veerkracht in moeilijke omstandigheden. De combinatie van cabernet sauvignon en shiraz behoort tot de eerste wijnen die de uitgesproken "Australische stijl" belichamen en straalt een robuuste, rokerige allure en een weelderig fruitige essentie uit. Western Australia, bekend om zijn Cabernet Sauvignon, omvat de hele regio, terwijl kleinere appellations zoals Margaret River en Barossa intrigerende opties bieden die het ontdekken waard zijn.

Zuid-Amerika

In regio's als Chili en Argentinië maken wijnmakers cabernet sauvignon met een bijzonder bergachtig karakter. De wijnen hier zijn sterk beïnvloed door de Andes en de wijngaarden liggen verspreid over de uitlopers van de bergketens, wat zorgt voor zeer zure, voedselvriendelijke wijn met een opvallend fruitig karakter.

Dit zijn enkele van de topregio's wereldwijd - vervolgens gaan we in op specifieke flessen die u in elke regio kunt vinden, gesorteerd op basis van uw budget en smaak.

Onze top Cabernet Sauvignon aanbevelingen voor elk budget en smaak

€70 tot 100+

We beginnen met de collector's items - de grote Cabs die u zullen belonen voor het bewaren en die u lang kunt bewaren en genieten. Caymus is een van de grootste namen in Californië, en veel van het succes van het wijnhuis is te danken aan de uitmuntendheid van zijn Cabernet Sauvignon. Als je een wijnkenner bent, is Caymus altijd elke cent waard - het is een typische Californische wijn, inktachtig, complex en zeer de moeite waard.

    • 2021
    • 750ml
    • Rood
    • 14.8%
    • Cabernet Sauvignon
    • Cabernet Sauvignon
    • Caymus
    • Californië
    • Verenigde Staten
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14.8%
    Variatal
    Cabernet Sauvignon
    Druiven
    Cabernet Sauvignon
    Wijnmakerij
    Caymus
    Regio
    Californië
    Land
    Verenigde Staten
    • Verzamelbare

Iets verder ten noorden van Napa Valley in de regio Alexander Valley (bekend om zijn elegante stijl), kunt u ook dit ongelooflijke aanbod proberen van Silver Oak Winery. Het is een complexe gelaagde taart van donker, pittig fruit, koffie, cacao en gedroogde kruiden.

    • 2018
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Cabernet Sauvignon
    • Cabernet Sauvignon
    • Silver Oak
    • Californië
    • Verenigde Staten
    Vintage
    2018
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Cabernet Sauvignon
    Druiven
    Cabernet Sauvignon
    Wijnmakerij
    Silver Oak
    Regio
    Californië
    Land
    Verenigde Staten
    • Verzamelbare

In West-Australië is Margaret River uitgegroeid tot een van de beste regio's voor Cabernet Sauvignon ter wereld. De omstandigheden zijn hier opmerkelijk vergelijkbaar met de Médoc in Bordeaux, en de mensen van Moss Wood Winery hebben ook veel inspiratie gehaald uit hun Franse voorgangers. Deze Cabernet houdt het midden tussen krachtig en elegant, en kan gemakkelijk 20 jaar in de kelder blijven. Margaret River wordt elk jaar groter, waardoor dit een betrouwbare keuze is voor elke serieuze verzamelaar.

    • 2018
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Cabernet Sauvignon
    • Cabernet 88% Cabernet Sauvignon, 8% Petit Verdot, 4% Cabernet Franc
    • Moss Wood
    • Margaret Rivier
    • Australië
    Vintage
    2018
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Cabernet Sauvignon
    Druiven
    Cabernet 88% Cabernet Sauvignon, 8% Petit Verdot, 4% Cabernet Franc
    Wijnmakerij
    Moss Wood
    Regio
    Margaret Rivier
    Land
    Australië
    • Verzamelbare

€30 tot 60+

Er zijn enkele absolute juweeltjes op dit prijspunt, perfect voor jezelf of als indrukwekkend cadeau voor een wijngeobsedeerde vriend. Deze Cabernet van Leeuwin Estate is er weer een uit Margaret River, druipend van klasse en exploderend met rijke smaken van donker fruit, leer, chocolade en kruiden. Het is een single-vineyard wijn, precies en vol met het verfijnde karakter van de regio.

    • 2017
    • 750ml
    • Rood
    • 13.5%
    • Cabernet Sauvignon
    • Cabernet Sauvignon
    • Leeuwin Estate
    • Margaret Rivier
    • Australië
    Vintage
    2017
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13.5%
    Variatal
    Cabernet Sauvignon
    Druiven
    Cabernet Sauvignon
    Wijnmakerij
    Leeuwin Estate
    Regio
    Margaret Rivier
    Land
    Australië

Il Pareto is een onbekende in het hart van Chianti land, gemaakt van 100% Cabernet Sauvignon. Deze wijn van Tenute di Nozzole wordt consequent beoordeeld met 95+, dus als u wilt weten hoe kwaliteitswijn uit de oude wereld smaakt, is deze wijn een goede plek om te beginnen. Hij is krachtig en vol met zwart fruit, met een aantal prachtige details op de achtergrond - leer, aarde, koffie en bakkruiden lopen prachtig in elkaar over.

    • 2018
    • 750ml
    • Rood
    • 14.5%
    • Cabernet Sauvignon
    • Cabernet Sauvignon
    • Folonari
    • Toscane
    • Italië
    Vintage
    2018
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14.5%
    Variatal
    Cabernet Sauvignon
    Druiven
    Cabernet Sauvignon
    Wijnmakerij
    Folonari
    Regio
    Toscane
    Land
    Italië
    • Verzamelbare

De Catena Zapata familie zijn Argentijnse royalty's, die een reeks prachtige wijnen maken op hooggelegen locaties. Hun Cabernet Sauvignon is gewoon fantastisch waar voor je geld. Met een royaal bouquet van subtiele kruiden, specerijen en intens donker fruit, heeft hij een ongelooflijk rijpingspotentieel en is hij zeker een publiekstrekker.

    • 2018
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Cabernet Sauvignon
    • 94% Cabernet Sauvignon, 6% Cabernet Franc
    • Catena Zapata
    • Mendoza
    • Argentinië
    Vintage
    2018
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Cabernet Sauvignon
    Druiven
    94% Cabernet Sauvignon, 6% Cabernet Franc
    Wijnmakerij
    Catena Zapata
    Regio
    Mendoza
    Land
    Argentinië

€20 en lager

We beginnen met een vaste favoriet. Moldavische wijn is niet algemeen bekend, maar zijn terroir kan opmerkelijk veel lijken op Bordeaux, en deze Cabernet Sauvignon gedomineerde blend kwam zelfs in de kelder van de koningin van Engeland terecht. Hij wordt aangevuld met een scheutje Saperavi en Rara Neagra, wat hem een duidelijk Oost-Europese twist geeft. Een fantastische wijn voor elke gelegenheid.

    • 2020
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Cabernet Sauvignon
    • 55% Cabernet-Sauvignon, 40% Saperavi, 5% Rara Neagra
    • Chateau Purcari
    • Zuidoostelijk
    • Moldavië
    Vintage
    2020
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Cabernet Sauvignon
    Druiven
    55% Cabernet-Sauvignon, 40% Saperavi, 5% Rara Neagra
    Wijnmakerij
    Chateau Purcari
    Regio
    Zuidoostelijk
    Land
    Moldavië

Onze volgende aanbeveling spreekt voor zich, met talrijke 95+ beoordelingen. Hij komt uit Mendoza, het kloppend hart van de Argentijnse wijnproductie. De Tapiz Alta Collection Cabernet Sauvignon werd geoogst op ongeveer 1400 meter boven de zeespiegel, wat zorgt voor een ongelooflijke zuurgraad en intense fruitsmaken. Dit is een geweldige wijn om op korte termijn te bewaren, en u kunt rijke smaken van zwarte bessen, pruimen en kersen ontdekken, met secundaire tonen van bakkruiden.

    • 2018
    • 750ml
    • Rood
    • 13.9%
    • Cabernet Sauvignon
    • Cabernet Sauvignon
    • Tapiz
    • Mendoza
    • Argentinië
    Vintage
    2018
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13.9%
    Variatal
    Cabernet Sauvignon
    Druiven
    Cabernet Sauvignon
    Wijnmakerij
    Tapiz
    Regio
    Mendoza
    Land
    Argentinië

Charles Smith is een van de meest gedurfde wijnmakers van de staat Washington, die een pittige reeks wijnen maakt met een geheel eigen stijl. Onze aanbeveling voor mensen met een kleiner budget is zijn Substance Cabernet Sauvignon. Dit is een gemakkelijk drinkbare Cabernet, vol met tonen van bramen, rijke kruiden en een volle, goed afgeronde body. Het is een geweldige keuze voor elke gelegenheid die een fles rode wijn nodig heeft, en zou ook een indrukwekkend geschenk zijn.

    • 2021
    • 750ml
    • Rood
    • 14.5%
    • Cabernet Sauvignon
    • Cabernet Sauvignon
    • Charles Smith
    • Washington
    • Verenigde Staten
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14.5%
    Variatal
    Cabernet Sauvignon
    Druiven
    Cabernet Sauvignon
    Wijnmakerij
    Charles Smith
    Regio
    Washington
    Land
    Verenigde Staten

Echter, als je niet bang bent om wat extra uit te geven, raden we van harte aan deze Cabernet Sauvignon uit de Powerline serie van Charles Smith. Wat deze twee opties van Charles Smith onderscheidt, is het feit dat alle vruchten van Powerline afkomstig zijn van één enkele wijngaard, wat zorgt voor een goed gedefinieerd, gericht karakter en een sublieme drinkervaring.

    • 2017
    • 750ml
    • Rood
    • 13%
    • Cabernet Sauvignon
    • Cabernet Sauvignon
    • Charles Smith
    • Washington
    • Verenigde Staten
    Vintage
    2017
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Cabernet Sauvignon
    Druiven
    Cabernet Sauvignon
    Wijnmakerij
    Charles Smith
    Regio
    Washington
    Land
    Verenigde Staten

Omdat cabernet sauvignon de meest populaire druif op aarde is, kun je waarschijnlijk een leven lang alle variaties en regio's ontdekken waar deze druif te vinden is. Vergeet niet dat 8Wines in heel Europa levert, dus als u uw collectie wilt uitbreiden, een cadeau voor een vriend wilt kopen of iets voor uzelf wilt kopen, hoeft u alleen maar naar onze website te gaan en op onderzoek uit te gaan! Als het op Cabernet Sauvignon aankomt, is er echt voor elk wat wils - we hopen dat dit artikel u heeft geholpen om uw perfecte keuze te maken.