Castiglion del Bosco Prima Pietra 2017
Castiglion del Bosco Prima Pietra 2017
- 2017
- 750ml
- Rode
- 14%
- Super Toscaans
- Merlot,
- Cabernet Sauvignon,
- Cabernet Franc,
- 10% Petit Verdot
- Castiglion del Bosco
- Toscane
- Italië
- Jaargang: 2017
- Flesinhoud: 750ml
- Wijnsoort: Rode
- Alcoholgehalte: 14%
- Druivenras: Super Toscaans
- Druiven: Merlot
Cabernet Sauvignon
Cabernet Franc
10% Petit Verdot - Wijnhuis: Castiglion del Bosco
- Regio: Toscane
- Land: Italië
- Jaargang: 2017
- Flesinhoud: 750ml
- Wijnsoort: Rode
- Alcoholgehalte: 14%
- Druivenras: Super Toscaans
- Druiven: Merlot
Cabernet Sauvignon
Cabernet Franc
10% Petit Verdot - Wijnhuis: Castiglion del Bosco
- Regio: Toscane
- Land: Italië
Castiglion del Bosco ligt in de gemeente Montalcino in de provincie Siena. De glooiende heuvels en betoverende schoonheid van Toscane maken het een trekpleister voor bezoekers uit vele landen. Zozeer zelfs dat UNESCO het in 2004 tot werelderfgoed verklaarde, ter ere van het culturele en natuurlijke erfgoed dat van uitzonderlijke waarde is voor de mensheid. Het is nog steeds een wilde streek met veel herten, zwijnen en fazanten die genieten van de natuurlijke overvloed van het platteland.
Castiglion del Bosco Prima Pietra wordt geproduceerd in het nabijgelegen wijnhuis Tenuta Prima Pietra, gelegen in de kleine gemeente Riparbella, ongeveer 40 km ten zuidoosten van Pisa. De geteelde druivensoorten weerspiegelen de uiteindelijke samenstelling van de wijn, bestaande uit 50% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc en 10% Petit Verdot. Deze laatste, meer ongebruikelijke soort wordt geassocieerd met een donkerdere kleur, sterkere tannines en veel zwarte fruitsmaken.
De oogst vindt gewoonlijk plaats tegen het einde van september, wanneer de druiven met de hand worden verzameld en opgeslagen in beluchte kisten van 15 kg, totdat het koelere herfstklimaat leidt tot optimale rijpheid en de ontwikkeling van subtielere aroma's.
De gisting duurt 20 dagen, en elke druivensoort wordt apart gehouden. Het wijnhuis gebruikt inheemse gisten om de zich ontwikkelende aroma's zo goed mogelijk te bewaren. Na de gisting wordt de wijn overgebracht naar Franse eikenhouten vaten, waar opnieuw elke druivensoort apart wordt gerijpt. Na 10 maanden verfijning wordt de uiteindelijke Prima Pietra blend gecreëerd door de meester-wijnmakers, en deze rijpt verder gedurende acht maanden.
Prima Pietra heeft rijke, donkere fruitaroma's zoals bosbessen en pruimen, samen met de frisheid van munt en kruiden.
De tannines zijn robuust maar zijdeachtig, met dicht donker bessenfruit en kruiden.
Lichte wildgerechten zoals duivenborst of lamsvlees complementeren de volle smaak van de Prima Pietra.
A Birthday to Remember with DAOU & Colomé Celebrating my mother’s birthday was made even more special thanks to two incredible wines—DAOU Cabernet Sauvignon 2021 and Colomé Auténtico Malbec 2020. The star of the evening was undoubtedly the DAOU Cabernet Sauvignon. From the first sip, it enveloped us in its rich, velvety embrace. The deep dark fruit flavors, hints of cocoa, and perfectly balanced oak made every glass feel like a true indulgence. It was bold yet elegant, a wine that effortlessly brought warmth and joy to our gathering. Seeing my mother savor each sip with a smile made it all the more memorable. The Colomé Auténtico Malbec also delivered beautifully, with its pure expression of high-altitude Malbec. It was powerful, with ripe blackberries, spice, and a smooth, lingering finish—an excellent complement to the evening. These wines didn’t just enhance our meal; they became part of the celebration, elevating every toast and conversation. A heartfelt thank you to DAOU and Colomé for making this special occasion truly unforgettable!