Organische wijnen
Organische wijnen kunnen alleen gemaakt worden van druiven die zonder chemische toevoegingen geteeld worden. Dit betekent dat chemische herbiciden, pesticiden en fungiciden verboden zijn in de wijngaarden, en dat wijnmakers geen chemische kleurstoffen of smaakversterkers mogen gebruiken in de kelder. In plaats daarvan gebruiken biologische producenten alternatieven zoals mest en natuurlijke graslanden zoals schapen om de onkruidgroei onder controle te houden. De vraag naar biologische rode wijn, biologische prosecco en biologische witte wijn is de laatste tijd sterk gestegen, waardoor ze tegenwoordig een van de populairste wijnkeuzes zijn.
Verschillende definities van biologische wijnen
Wat verwarrend kan zijn aan biologische wijnen is dat verschillende plaatsen verschillende definities hanteren. In Europa en Canada moet een biologische wijn gemaakt zijn van biologisch geteelde druiven, maar mogen wijnmakers sulfieten toevoegen. In de VS is het wijnmakers verboden sulfieten toe te voegen en mogen ze alleen biologisch geteelde druiven gebruiken. De meeste regio's hebben biologische certificeringsprogramma's zoals het National Organic Program van de USDA en de officiële certificering van de EU.
De belangrijkste biologische wijnregio's
Ecologische wijnen worden overal ter wereld geproduceerd, maar er zijn enkele regio's waar deze praktijk bijzonder wijdverbreid is. De grootste producenten van biologische wijnen zijn Frankrijk, Spanje en Italië, die samen ongeveer 80% van alle biologische wijnen ter wereld produceren. Spaanse biologische wijnen zijn bijzonder belangrijk geworden, omdat het areaal biologisch verbouwde wijngaarden daar de afgelopen tien jaar met 522% is toegenomen.
.
Very good service, fast and reliable.