Castello Romitorio Brunello di Montalcino 2019
Castello Romitorio Brunello di Montalcino 2019
- 2019
- 750ml
- Rode
- 14.5%
- Brunello
- Sangiovese
- Castello Romitorio
- Toscane
- Italië
- Jaargang: 2019
- Flesinhoud: 750ml
- Wijnsoort: Rode
- Alcoholgehalte: 14.5%
- Druivenras: Brunello
- Druiven: Sangiovese
- Wijnhuis: Castello Romitorio
- Regio: Toscane
- Land: Italië
- Jaargang: 2019
- Flesinhoud: 750ml
- Wijnsoort: Rode
- Alcoholgehalte: 14.5%
- Druivenras: Brunello
- Druiven: Sangiovese
- Wijnhuis: Castello Romitorio
- Regio: Toscane
- Land: Italië
Dit oude kasteel op een hoge heuvel bij de stad Montalcino werd eerst gebouwd door de Romeinen en werd later een klooster en een schuilplaats voor herders. In 1984 werd het gekocht door de kunstliefhebber Giorgio Franchetti die het later ruilde voor enkele schilderijen van de bekende Italiaanse schilder Sandro Chia. Chia gebruikte het pand als zijn atelier, maar hij renoveerde ook de wijngaarden en speelde een sleutelrol in de revitalisering van Montalcino's wijnhuizen in de jaren tachtig en negentig.
In 2005 kwam Sandro's zoon, Filippo, in het bedrijf en heeft geholpen het naar een nieuw tijdperk te leiden met hulp van wijnbouwconsultant Carlo Ferrini die met een groot aantal topnamen heeft gewerkt, waaronder San Leonardo. Het landgoed heeft 15 hectare wijngaarden die meestal liggen op fijne mineraalrijke grindbodems met veel magnesium en ijzer. Deze prachtige Brunello is het vlaggenschip van het domein, gemaakt van topkwaliteit fruit van percelen in het noordwesten van de appellatie.
Het fruit wordt vrij laat in het groeiseizoen bij optimale rijpheid geoogst en de vinificatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling. De jonge wijn rijpt vervolgens 24 maanden op eikenhout, gevolgd door nog eens 12 maanden in de fles. Hierdoor ontstaat een onstuimige en betoverende Brunello vol intense donkere fruitsmaken en intrigerende hints van houtrook, kruiden en salie. De krachtige structuur en tannines maken het een geweldige wijn om nu te drinken bij stevige rode vleesgerechten of om nog ongeveer tien jaar te bewaren.
communicatie en snelheid