Waarom staat Moldavië bekend om zijn wijn?

Moldavië geniet een langdurige reputatie op het gebied van wijn, zowel vanwege de "duizend jaar oude" wijnbouwtradities, het gunstige klimaat, dat soms gevreesd wordt voor ernstige hagelaanvallen, als vanwege de rijke grondsoorten. Omdat Moldavië vergezeld gaat van een historisch proces van wijnmaken dat naar schatting duizenden jaren oud is, heeft het land een loyale wijntraditie opgebouwd. Het zachte continentale klimaat van de staat met warme zomers en zachte winters bepaalt de zone waar de druiven groeien en rijpen. Daarnaast zorgen de verschillende landschappen in Moldavië, variërend van glooiende heuvels en rivierdalen, vlaktes en plateaus, voor zeer uiteenlopende microklimaten en bodemsoorten, die nodig zijn voor het verbouwen van hoogwaardige wijn van verschillende soorten druiven. Moldavische wijnmakers beschikken over zowel traditionele als moderne wijnbereidingsmethoden om een brede selectie wijnen te produceren, zoals frisse, knisperende witte wijnen tot gedroogde rode wijnen en elegante rosés. Hoewel het land niet de meest bekende wijnproducent is, heeft Moldavië zich door zijn toewijding aan uitmuntendheid en geavanceerde technologie effectief gepresenteerd als een belangrijke speler op het internationale wijnpodium.