De iconische wijnmakerij El Enemigo: Ontdek de beste Argentijnse wijnen

Hoogte is een gewilde eigenschap in een wijngaard en wat betreft wijnbouw op grote hoogte zijn er maar weinig wijnhuizen die de iconische wijnen van El Enemigo kunnen evenaren. Hoogte is een van die dingen waar je veel over hoort als je je begint te verdiepen in de wereld van wijn. De koele lucht en het directe zonlicht daarboven helpen de meest vitale eigenschappen van een druif te behouden.

El Enemigo is een relatief jong wijnhuis, opgericht in 2009. Vanaf het begin tot op de dag van vandaag is het een van de meest experimentele en spraakmakende wijnproducenten van Argentinië. El Enemigo wijnen zijn innovatief, betaalbaar en bejubeld door critici; ze zijn een uitroep aan de wereld, waarin staat dat uitstekende, terroir-gedreven wijn niet altijd duur en stoffig hoeft te zijn.

De oprichters zijn Alejandro Vigil - een gewaardeerde wijnmaker en bodem- en irrigatiedeskundige; en Adrianna Catena - een historicus, docent en wijnmaker, en tevens de jongste dochter van de oudste wijnfamilie van Argentinië. Ze vormen een hecht team bij El Enemigo, met perfect overlappende vakgebieden die officiële titels of functies overbodig maken.

In dit artikel verkennen we elk aspect dat El Enemigo tot zo'n belangrijke speler op de wereldwijnmarkt heeft gemaakt. Lees verder en ontdek de geschiedenis, het extreme terroir en vooral de wijnen die van El Enemigo een must-visit en must-taste wijnhuis maken voor elke wijnliefhebber.

De geschiedenis van El Enemigo Winer

De geschiedenis van El Enemigo Winer

Laten we teruggaan naar 2009. Zoals het verhaal gaat, kwamen Alejandro Vigil en Adrianna Catena op het idee voor het wijnhuis tijdens een wandeling terug van de Argentijnse ambassade in Londen, waar Alejandro zijn meest recente prijs voor wijnmaken had opgehaald. We kunnen ons alleen maar voorstellen waar het duo het over had, maar ergens onderweg bedachten ze de naam "El Enemigo". De naam van het wijnhuis betekent "De Vijand" en verwijst naar de innerlijke vijand en het idee om de confrontatie aan te gaan met je eigen angsten en onzekerheden. Het herinnert ook aan het idee van "uit je eigen weg gaan" - dit is de perfecte metafoor voor de wijnen van El Enemigo, waar het terroir mag schitteren met minimale menselijke tussenkomst tijdens het wijnmaken.

Met Adrianna die de erfenis draagt van de beroemde Catena Zapata wijnfamilie, de mensen achter Bodega Catena Zapata, is El Enemigo misschien altijd al klaar geweest voor grootsheid. De Catena familienaam is verweven met de Argentijnse wijnbouw (die we onderzochten in een ander artikel) voor meer dan een eeuw. De Catena familie wordt nog steeds beschouwd als de redder van Malbec in Argentinië en als een belangrijke kracht achter de wereldwijde erkenning van Argentijnse wijn. Adrianna's vader, Nicolás Catena Zapata, was een van de pioniers in het planten van Franse rassen in Zuid-Amerika. Haar oudere zus, Dr. Laura Catena, is al even gerenommeerd en heeft talloze onderscheidingen gekregen, waaronder de "Woman of the Year" award van Drinks Business.

Het ware potentieel van Vigil en Catena werd duidelijk met de release van hun eerste jaargang. Vigil, de voormalige hoofdwijnmaker van Bodega Catena Zapata, heeft sindsdien samen met Catena de wijnmakerij uitgebreid met een restaurant op het landgoed, dat kan worden bezocht in de stad Maipú. Ze maken gebruik van verschillende innovatieve vinificatietechnieken, waaronder opvallende gigantische betonnen eieren en oude Elzasser vaten. Hun wijnen hebben veel lof gekregen van critici, met scores van 99 en 100 toegekend door James Suckling en Robert Parker voor respectievelijk hun Gran Enemigo Chacayes en Gualtallary wijnen. Het is opmerkelijk dat Alejandro en Adrianna het gevoel hebben dat hun reis nog maar net begonnen is.

Hoofd in de wolken: El Enemigo's indrukwekkende terroir

El Enemigo Terroir

Adrianna en Alejandro werden samengebracht door hun liefde voor Cabernet Franc uit een koel klimaat, en hun thuisland bood het perfecte terroir om er wat van te maken. De El Enemigo wijnmakerij zelf ligt in de uitlopers van het Andesgebergte, in Argentinië's thuisland voor wijnbouw, Mendoza.

Een deel van de aantrekkingskracht van El Enemigo is dit extreme terroir. De wijngaarden van de wijnmakerij liggen op ongeveer 1.470 meter boven zeeniveau. Ter vergelijking: de wijngaarden van Bourgondië, Europa's bekendste regio met een koel klimaat, reiken slechts tot 400 meter. Zelfs de hoogste wijngaard van Europa, Visperterminen in Zwitserland, ligt op een hoogte van 1.150 meter.

Deze hooggelegen locaties in de Andes zorgen voor een langzame rijping, met opmerkelijke dag/nacht temperatuurschommelingen die complexiteit en een opvallende zuurgraad toevoegen aan de druiven. De bodems op deze hoogte zijn ook rotsachtig en kalkhoudend - de wijnstokken moeten diep graven om in leven te blijven, wat nog meer karakter en mineraliteit toevoegt aan de resulterende wijn.

Wat is er zo speciaal aan de productie van El Enemigo?

Naast het extreme klimaat in de Andes past El Enemigo een aantal innovatieve tactieken toe in de wijngaarden en de kelder. Natuurlijk verbouwen Alejandro en Adrianna de Argentijnse rode wijn Malbec, maar ze gebruiken ook Franse druivensoorten die veel minder vaak voorkomen in Zuid-Amerika, namelijk Chardonnay en Cabernet Franc. Zelfs onder de grote schaduw van het erfgoed van de Catena familie, vindt El Enemigo een manier om nieuwe wegen in te slaan.

Wat is er zo speciaal aan de productie van El Enemigo

Een onderscheidend kenmerk van El Enemigo is het gebruik van inheemse gisten. Terwijl veel wijnhuizen in de Nieuwe Wereld kiezen voor gekweekte gisten om de consistentie van wijnen uit de Oude Wereld te evenaren, laten de wijnmakers van El Enemigo de druiven spontaan fermenteren. Deze aanpak benadrukt het unieke karakter van Argentinië en zijn flora, waardoor de natuurlijke kwaliteiten van de druiven en het terroir naar voren komen.

In de wijnmakerij schittert Adrianna's diepgaande historische kennis. Naast hun moderne betonnen eieren, die zorgen voor een soepele malolactische gisting, gebruiken die van El Enemigo het traditionele Mendoza materiaal van Elzasser eikenhout. Hun vaten zijn geïmporteerd, opnieuw geroosterd en opnieuw in elkaar gezet, als eerbetoon aan de praktijken van de oorspronkelijke wijnmakers uit Mendoza, die meer dan 100 jaar geleden Elzasser eikenhout gebruikten. Dit is met name gunstig voor Adrianna en Alejandro's favoriete druif, cabernet franc, die geniet van een zacht rijpingsproces, waardoor zijn subtiel kruidige karakter beter tot zijn recht komt.

Beroemde wijnen

De bekendste wijnlijn van El Enemigo is Gran Enemigo. Hoewel je Gran Enemigos kunt vinden van verschillende terroirs, doen ze altijd denken aan de meest iconische Bordeaux-wijnen, gemaakt in de stijl van de grand chateaus langs de rivier de Gironde.

Beroemde wijnen

Dit zijn de vlaggenschipwijnen die het beste weergeven waar het bij El Enemigo allemaal om draait: een mix van Franse rassen, verbouwd in de extreme terroirs van Argentinië. Er zijn echter ook wat meer betaalbare opties die je interesse zouden moeten wekken. Dit zijn onze topaanbevelingen van El Enemigo, om een idee te krijgen waar het wijnhuis voor staat.

Gran Enemigo Gualtallary

    • 2020
    • 750ml
    • Rood
    • 13.9%
    • Cabernet Franc
    • 85% Cabernet Franc, 15% Malbec
    • El Enemigo
    • Mendoza
    • Argentinië
    Vintage
    2020
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13.9%
    Variatal
    Cabernet Franc
    Druiven
    85% Cabernet Franc, 15% Malbec
    Wijnmakerij
    El Enemigo
    Regio
    Mendoza
    Land
    Argentinië
    • Verzamelbare

Deze rode wijn heeft lovende kritieken gekregen, waaronder een perfecte score van 100 punten van de gewaardeerde wijncriticus Robert Parker. Het is een blend gedomineerd door Cabernet Franc, met kleinere hoeveelheden Malbec. Dit is misschien wel El Enemigo's beste rode wijn, vol met complexe donkere fruitsmaken, hints van aardse kruiden en een duidelijk mineraal karakter van de arme, kalkrijke bodem van Gualtallary, een subregio in Mendoza's Uco Valley.

Chardonnay

    • 2021
    • 750ml
    • Wit
    • 13%
    • Chardonnay
    • Chardonnay
    • El Enemigo
    • Mendoza
    • Argentinië
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Wit
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Chardonnay
    Druiven
    Chardonnay
    Wijnmakerij
    El Enemigo
    Regio
    Mendoza
    Land
    Argentinië

Deze Chardonnay is ook afkomstig uit de Gualtallary regio van Argentinië, waar de koele nachten in de Andes en de felle zon zorgen voor een opvallende zuurgraad. Dankzij Alejandro Vigil's interesse in Frans wijnmaken is deze Chardonnay ook doordrenkt met wat Jura-stijl, Vin Jaune flair. Hij werd gerijpt onder flor, een methode waarbij zich een dun laagje gist vormt op het oppervlak van de gistende wijn. Dit geeft de wijn vaak een interessante, zure, pittige kwaliteit. In het geval van de Chardonnay van El Enemigo vertaalt dit zich in aangenaam bittere amandeltonen, naast groene appel en tropisch fruit. Een intrigerende must voor Chardonnay liefhebbers.

Gran Enemigo Mengsel

    • 2020
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Bordeaux rode blends
    • Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Malbec
    • El Enemigo
    • Mendoza
    • Argentinië
    Vintage
    2020
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Bordeaux rode blends
    Druiven
    Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Malbec
    Wijnmakerij
    El Enemigo
    Regio
    Mendoza
    Land
    Argentinië
    • Verzamelbare

Deze blend is een ander voorbeeld van de Bordeaux-stijl creaties van El Enemigo. Met Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon en Merlot is hij niet gebonden aan één wijngaard. De wijn wordt gemaakt van eersteklas druiven uit Gualtallary en Tupungato, regio's genesteld in de uitlopers van de Andes. Hij ondergaat een gisting in eeuwenoude Elzasser eikenhouten vaten voordat hij wordt vrijgegeven. Het resultaat is een wijn die geroemd wordt om zijn complexe smaken, waaronder braam, pruim, zoete specerijen en subtiele hints van tabak en leer.

Gran Enemigo El Cepillo

    • 2018
    • 750ml
    • Rood
    • 13.5%
    • Cabernet Franc
    • Cabernet Franc
    • El Enemigo
    • Mendoza
    • Argentinië
    Vintage
    2018
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13.5%
    Variatal
    Cabernet Franc
    Druiven
    Cabernet Franc
    Wijnmakerij
    El Enemigo
    Regio
    Mendoza
    Land
    Argentinië
    • Verzamelbare

Met waarderingen van 97 en 98 van respectievelijk Tim Atkin en Descorchados is deze wijn een briljante, steeds veranderende expressie van het karakter van de El Cepillo wijngaard. In Alejandro's eigen woorden De wijnen van El Cepillo variëren sterk van jaar tot jaar doordat de wortels van de wijnstokken dieper in de oude rotsachtige bodem groeien. De wijn toont intense mineralen, met dansende smaken van rood en zwart fruit. Levendige zuren en stevige tannines wijzen op zijn uitstekende bewaarpotentieel.

Malbec

    • 2020
    • 750ml
    • Rood
    • 14.5%
    • Malbec
    • Malbec
    • El Enemigo
    • Mendoza
    • Argentinië
    Vintage
    2020
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14.5%
    Variatal
    Malbec
    Druiven
    Malbec
    Wijnmakerij
    El Enemigo
    Regio
    Mendoza
    Land
    Argentinië

Deze Malbec is afkomstig van bijna 1500 meter boven zeeniveau en wordt geroemd om zijn intensiteit en complexiteit. Het is de perfecte optie voor een Argentijnse Malbec proefavond, waar het uitgesproken, levendig zure karakter van El Enemigo . Je kunt smaken ontdekken van rijpe bramen, pruimen en een vleugje specerijen, met een goed uitgebalanceerde zuurgraad en zachte, fluweelzachte tannines.

Cabernet Franc

    • 2021
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Cabernet Franc
    • Cabernet Franc
    • El Enemigo
    • Mendoza
    • Argentinië
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Cabernet Franc
    Druiven
    Cabernet Franc
    Wijnmakerij
    El Enemigo
    Regio
    Mendoza
    Land
    Argentinië

Cabernet franc van grote hoogte is de essentie van El Enemigo en deze fles is een uitstekende introductie tot het wijnhuis. De druiven komen uit Gualtallary en rijpen 16 maanden in eikenhouten vaten uit de Elzas. Het gehemelte onthult een mix van donker fruit, zoete specerijen en zachte tannines, samen met tal van ingewikkelde smaken die een eenvoudige beschrijving tarten.

Een bezoek aan de El Enemigo wijnmakerij in Maipú

Gezien Alejandro en Adrianna's diepe verbondenheid met het land, is het genieten van hun wijn bij de wijnmakerij zelf een aanzienlijke verbetering van de ervaring. Het wijnhuis ligt in Maipú, Mendoza, met een prachtig uitzicht op de besneeuwde Andes. Als je een reis naar Zuid-Amerika plant of er al bent, raden we je aan om El Enemigo te bezoeken. Je kunt je verheugen op een uitstekend restaurant op het terrein, rondleidingen door de wijngaard en wijnproeverijen.

Of je nu veel of weinig van wijn weet, een bezoek aan El Enemigo is een unieke Argentijnse wijnervaring. Het is zonder twijfel een van de beste wijnmakerijen in Zuid-Amerika. Elke fles El Enemigo wijn is echt een liefdesbrief aan het land en de regio, en dit opmerkelijke wijnhuis is een leider op het gebied van innovatie in de hele wijnindustrie.