Wijn kan een geweldige ijsbreker zijn, maar soms heb je iets extra's nodig. Bepaalde gelegenheden vragen gewoon om wijngerelateerde spelletjes. Denk in de trant van een kerstbijeenkomst. Een wijnproeverij, waar iedereen net een beetje gespannen is. Housewarming feestjes, verjaardagen, of zelfs gewoon samenkomen met familie en vrienden. In dit artikel gaan we enkele van de beste wijnspelletjes verkennen die een beetje extra plezier in je avond kunnen injecteren.
Wat zijn wijnspelletjes?
Wanneer we het over wijnspellen hebben, hebben we het niet alleen over drinkspellen. Drinkspellen roepen meestal een beeld op van een rommelig feestje met bier en sterke drank, vaak met alles door elkaar - en wijn past niet per se in dat beeld.
Er zijn echter een heleboel dingen die je met wijn kunt doen, en historisch gezien heeft wijn wellicht meer een precedent om in spellen te worden gebruikt dan andere soorten alcohol.
De Romeinen speelden een spel genaamd "passatella", dat in wezen gebaseerd was op elkaar plagen en beledigen, en vaak eindigde met het trekken van messen. In het oude Griekenland speelden ze een spel dat "kottabos" heette, waarbij de deelnemers de uiteinden van hun wijn uit hun ondiepe drinkbekers naar een kleine schijf schoten die bovenop een paal balanceerde. Het doel van het spel is om de schijf te stoten en zo een luid gekletter te veroorzaken wanneer hij op een tweede, bredere schijf valt die zich halverwege de paal bevindt. De winnaar werd beloond met cakejes, kusjes, en af en toe een nieuwe bediende.
Kottabos zal waarschijnlijk niet snel een revival maken, dankzij de uitvinding van tapijten en een gebrek aan bedienden om ze schoon te maken, maar er zijn een hoop andere manieren waarop je wijn in een avond kunt verwerken. Veel van deze spelletjes richten zich op de wijn zelf, in plaats van op de handeling van het stevig drinken.
Wijnproefspelletjes
Of het nu een familiekerst is of een bijeenkomst met andere wijnliefhebbers, proeven is een activiteit die je kunt doen bij elke bijeenkomst waar veel wijn wordt gedronken. Maar gewoon rond een tafel zitten en discussiëren kan een beetje saai worden, waardoor veel mensen zich afvragen "Hoe kan ik mijn wijnproeverij leuker maken?"
Eén van de beste manieren is om er een blinde proeverij van te maken. Zuiver op smaak beoordelen is een uitdaging en een spel op zich. Het maakt ook de smaak van de wijn tot een belangrijk onderdeel van de avond, in plaats van de hoeveelheid. Je kunt een aantal voorverpakte spelletjes kopen die een blindproeverij voor je uitzetten, maar het is ongelooflijk eenvoudig om het zelf te organiseren.
Hoe maak je een wijnproefspel?
- Begin met een paar flessen wijn van verschillende soorten en landen. Of je het bij rood of wit houdt is aan jou.
- Vind een soort blinddoek, een sjaal of een hoed is voldoende.
- Proef met je familie of vrienden om de beurt de wijn terwijl je geblinddoekt bent. Probeer te raden in welk ras en welk land de wijn is gemaakt. Voor een meer gevorderde versie kun je proberen de specifieke streek of appellation te raden.
- Wie het nauwkeurigst raadt, wint. Er hoeft niet per se een winnaar te zijn bij een blinde wijnproeverij, het is gewoon een leuke activiteit voor het hele gezin - of in ieder geval de volwassen leden.
Geef de prijs wijnproefspelletjes
Dit is een andere draai aan een blinde proeverij die alle wijnkenners in je groep op de proef zal stellen. Waarmee je ze beloont is aan jou. Als je in de kersttijd speelt, kunnen ze misschien beloond worden met een vroeg cadeau. Hier is hoe je een "Raad de prijs" wijnspel kunt opzetten:
- Verzamel een selectie wijnen van verschillende prijsklassen. Als je op zoek bent naar wijnen van goede kwaliteit die relatief laag in prijs zijn om de experts af te schudden, hebben we een paar aanbevelingen. Portugese blends uit Dao of Douro die Touriga Nacional zijn een goede keuze, evenals Primitivos uit Puglia, zoals deze.
- Giet elke wijn in een karaf, zodat je de prijs niet kunt raden aan de hand van het etiket.
- Laat elke deelnemer de wijn proeven en de prijs raden.
- Je kunt de prijs onthullen na elke proefronde, of nadat alle wijnen geproefd zijn. Wie de meeste juiste gissingen heeft wint!
Wijnbordspellen
Naast wijnspellen die je zelf kunt organiseren, is er een hele wereld van wijngerelateerde bordspellen. Deze zijn perfect voor de kersttijd - want niets schreeuwt kerst als dronken en competitief worden tijdens een bordspel. Dit zijn onze top drie wijnbordspellen, perfect voor een gezellige avond met je familie of vrienden.
Onze eerste keuze is Sommify, dat de geest van Cluedo (ook bekend als Clue) combineert met een wijnproeverij. De deelnemers moeten de vaardigheid van deductief redeneren gebruiken om mysterieuze wijnen te identificeren terwijl ze dobbelen en hun pionnen naar "The Grape Divide" brengen, waar ze uiteindelijk moeten beslissen of de wijn uit de Nieuwe of Oude Wereld komt. Het is heel gemakkelijk te spelen, en leuk voor iedereen, zelfs als ze geen wijnkenner zijn.
Onze volgende keuze zal ook bekend voorkomen omdat het gewoon een wijn-spin is op een kerstklassieker. Wine-Opoly is in wezen Monopoly met wijn. Het veld "Go" wordt "Cheers", "Jail" wordt "Wine Cellar", en het duurste eigendom op het bord is "Champagne". Hoewel wijn drinken geen onderdeel is van het spel zelf, wordt aangenomen dat je er tijdens het spelen aan nipt.
Onze derde optie is iets anders. Viticulture is een complex, goed gestructureerd wijn - ik bedoel, wijnbordspel - dat zich afspeelt in het antieke Toscane. Er zijn veel bewegende delen in dit spel, seizoenen veranderen, arbeiders worden ingehuurd en wijngaarden worden uitgebreid. Een spel kan ongeveer 45-90 minuten duren, en er kunnen maximaal 6 spelers meedoen. Het doel is om de beste wijnmakerij van Toscane te bouwen. Vanwege de complexiteit is het misschien moeilijk om een spel Viticulture te starten na een kerstdiner, maar het zou geweldig zijn voor een wijnspelavond met wat vrienden. Het zou ook een fantastisch cadeau zijn voor een liefhebber van bordspellen.
Wijnproeffeest bingospel
In de wereld van de wijnspellen zijn er verschillende varianten van de wijnbingo die je kunt kopen. Een daarvan wordt geproduceerd door The Big Dot of Happiness maar bevat geen wijn drinken in het spel. Een andere optie is Wine-O, die een mooie rustiek ogende bingoset oplevert. Het is echter niet al te moeilijk om thuis je eigen bingospel op te zetten. Dit is geweldig voor feestjes, waar iedereen zijn eigen drank heeft meegenomen, en er zijn veel flessen om uit te kiezen.
Hoe werkt wijnbingo?
- Eerst heb je voor iedere speler een bingokaart nodig. Dit is gewoon een rooster, meestal 5x5 met de namen van alle verschillende wijnen die je hebt verzameld. Als je geen 25 wijnen hebt, kun je ook een vleeswarenbord maken, en de namen van de etenswaren in de resterende vakjes van het rooster schrijven. Het zal moeilijk zijn om deze blind te proeven, maar ze kunnen gewoon een makkelijker punt zijn.
- In plaats van een bingo-roeper vult één persoon ieders glas met een mysterieuze wijn.
- De deelnemers proeven de wijn, en plaatsen een marker op de bingokaart, boven de naam van de wijn die ze denken zojuist geproefd te hebben.
- Als een deelnemer een rij markers heeft ingevuld, roept hij "Bingo!", en de bingo-roeper controleert of hij de wijnen juist heeft geraden. Zijn ze fout, dan gaat het spel zonder hen verder. Zijn ze juist, dan winnen ze een prijs. Misschien een fles wijn.
Wijnkaartspellen
Naast spellen die een echt bord vereisen, of enige voorbereiding vooraf, zijn er ook enkele op kaarten gebaseerde wijnspellen waarvoor je niet veel meer nodig hebt dan een spel kaarten pakken en spelen. Zo is er Het Wijnspel, dat is een kaartspel in "go-fish"-stijl, met prachtige illustraties.
Maar volgens ons kun je niet fout gaan met een klassieker. Kings wordt over de hele wereld gespeeld en is ook bekend als koningsbeker, ring van vuur, cirkel des doods of donut. Het is een favoriet onder studenten en is in wezen eerder een drinkspel dan een wijnproefspel, maar er is geen reden waarom je Kings niet ook op een ontspannen wijnproefavond kunt spelen.
Zo speel je koningen:
- Spreid een standaardspel kaarten uit, met de beeldzijde naar beneden, zodat iedereen die speelt erbij kan.
- Eén voor één kiezen de spelers een kaart en lezen die hardop voor. Aan elke kaart is een andere regel verbonden, die vaak een soort drankgebruik in gang zet. Meer is het niet.
Dit zijn de gebruikelijke regels die bij elke kaart horen. Natuurlijk kun je ze naar eigen inzicht veranderen - misschien kun je zelfs wat wijngerelateerde regels toevoegen.
Aas: Waterval. Alle spelers beginnen tegelijkertijd te drinken en kunnen pas stoppen als de speler links van hen stopt. Dit kan er vaak toe leiden dat mensen hun glazen opdrinken, dus als je een meer ontspannen avond wilt, kun je deze regel vervangen door iets beschaafders.
Twee: Jij. De speler die de kaart pakt wijst naar iemand anders in de groep, die moet drinken.
Drie: Ik. De speler die de kaart pakt moet een slok nemen.
Vier: Vloer. Alle spelers moeten de vloer aanraken. Wie hem als laatste aanraakt moet een slok nemen.
Five: Kerels. Alle spelers die zich identificeren als "kerel" moeten drinken.
Six: Kuikens. Alle spelers die zich identificeren als "chick" moeten drinken.
Zeven: Hemel. Alle spelers moeten hun handen naar de hemel uitstrekken. Wie dat als laatste doet, moet een slokje nemen.
Acht: Stuurman. De speler die de kaart pakt moet een "maat" kiezen. De "maat" moet nu drinken wanneer de kaartkiezer drinkt.
Nine: Rijm. De speler die de kaart pakt moet een woord zeggen. De speler links van hem moet een rijmend woord bedenken. Dit gaat met de klok mee door de groep totdat iemand geen rijm kan bedenken, en die persoon moet drinken.
Tien: Categorieën. Net als bij "rijm" bedenkt de speler die de kaart pakt een categorie. Bijvoorbeeld - rode wijnen uit Italië. Welke speler tijdens zijn beurt geen Italiaanse rode wijn bedenkt, moet drinken.
Boer: Nog nooit. De speler die de kaart pakt zegt iets in de trant van: "Nooit heb ik ooit een bot gebroken". Iedereen in de groep die een bot heeft gebroken, neemt een drankje. Veel geheimen zijn op deze manier onthuld.
Vrouw: Vragenmeester. De speler die de kaart pakt wordt de vragenmeester. Wie zijn vragen beantwoordt, moet drinken.
Heer: Maak een regel. De speler die de kaart pakt bedenkt een regel die de rest van het spel moet worden nageleefd. Bijvoorbeeld - niet je wijnglas in je rechterhand houden. Wie de regel overtreedt, moet drinken.
Bij de koningsbeker wordt een grote beker in het midden van de kamer geplaatst. Telkens als er een koning uit de stapel wordt getrokken, moeten alle spelers wat van hun drank in de beker deponeren. Wie de laatste koning trekt, moet de beker opdrinken.
Dit is een voorbeeld van waarom het spelen van de koningsbeker op een wijnavond wellicht de voorkeur verdient boven een feestje. In plaats van een walgelijk mengsel van bier en sterke drank zal de beker een nieuw, experimenteel wijnmengsel zijn!
Maar even serieus, veel van deze regels zijn bedoeld om mensen erg dronken te krijgen, dus het kan geen kwaad om sommige regels naar eigen inzicht aan te passen aan het publiek.
Vragen en antwoorden over wijnspelen
-
Kun je drinkspelletjes spelen met wijn?
Ja, je kunt verschillende wijndrinkspelletjes spelen. Koningen, misschien wel het populairste drinkspel ter wereld, kun je met wijn spelen. Je kunt ook spelletjes spelen als wijnbingo, raad de prijs, en wijnproefspelletjes.
-
Wat betekent het om een wijnzak te slaan?
Meppen met een wijnzak verwijst naar een wijndrinkspel dat "Slap the Bag" heet, en eerlijk gezegd mag het gelukkig een spel genoemd worden. Het wordt gespeeld met de zak wijn uit dozen. Jij of iemand anders houdt de zak wijn boven je hoofd terwijl je uit de tap drinkt. Als je klaar bent, klap je op de zak.
-
Hoe kruid je een wijnavond?
Het hangt ervan af wat je bedoelt met "opleuken", maar een saaie wijnavond kun je gemakkelijk verbeteren door wat wijnspelletjes te introduceren. Als je een groep wijngenieters hebt, kun je beginnen met een spel gebaseerd op wijnproeven, voordat je overgaat tot iets rauwer.
-
Wat is een leuk drinkspel voor twee?
Als je met z'n tweeën bent, zijn de best mogelijke wijnspelletjes meestal competitief of leiden ze tot diepe gesprekken. "Never Have I Ever" kan gemakkelijk met twee personen worden gespeeld, en kan een aantal dingen onthullen die je nooit wist over de persoon, vooral als er wijn bij betrokken is. "Categorieën" is ook een goede optie, om competitief te worden, en te pronken met je wijn- of aardrijkskundekennis.
Zoals je ziet is wijn niet allesbepalend voor je avond. Hij kan op verschillende manieren worden gebruikt: als gastronomische bingo-ervaring, als projectiel, als prijs, of gewoon als drankje om van te genieten tijdens het spelen van Monopoly. Wat je ook beslist, we hopen dat dit artikel je wat inspiratie heeft gegeven voor je volgende gezellige bijeenkomst.
Good and interesting selection