Gids voor de beste roséwijnen in 2024

Rosé is zoveel meer dan men denkt. De laatste jaren heeft het een reputatie gekregen als een zoete traktatie, een goedkoop en vrolijk alternatief voor rode wijn waar iedereen van kan houden. In dit artikel proberen we die misvattingen uit de wereld te helpen en laten we u kennismaken met de echte rosé. Om te voorkomen dat u in het wijnpad staat te staren naar etiketten, geven we u ook een overzicht van de roséwijnen waar u dit jaar op moet letten.

Het Rosé feitenbestand: Herkomst, stijl en druiven

Waar komt roséwijn oorspronkelijk vandaan?

De wortels van rosé gaan terug tot de Feniciërs en het oude Griekenland, waar zij hun wijn met water dronken en wijn maakten met minimaal huidcontact. De rosé zoals we die nu kennen is waarschijnlijk ontstaan uit Fenicische nederzettingen rond de stad Marseille, 2600 jaar geleden. In de loop der tijd is roséwijn uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, maar zijn geestelijke thuis zal altijd het zuiden van Frankrijk zijn (Bordeaux en de Provence in het bijzonder), waar het zijn eerste voet aan de grond kreeg in West-Europa.

Hoe wordt rosé gemaakt?

Er zijn twee belangrijke methoden om die prachtige roze kleur uit rode druiven te krijgen: saignée en directe persing.

Saignée komt van het Franse werkwoord "bloeden". Bij deze methode wordt een deel van het sap van een vat rode wijn vroeg in het gistingsproces "afgetapt", voordat de druivenschillen hun levendige kleur en overvloedige tannines afgeven. Dit heeft ook een wenselijk neveneffect: de rode wijn die in het vat blijft, heeft vaak een intensere kleur door een hogere verhouding schillen/sap.

saignee

Directe persing is een eenvoudigere manier om rosé te maken. Rode druiven worden naar de wijnmakerij gebracht en geperst, om het sap uit de schillen te halen. De schillen en het sap worden vrijwel direct gescheiden, wat resulteert in die aantrekkelijke roze kleur.

In sommige gevallen wordt rosé ook gemaakt door het mengen van een kleine hoeveelheid rode wijn met witte wijn te mengen. Deze methode is verboden in de meeste Franse appellations, behalve in de Champagne, waar men prachtige mousserende rosés maakt door Chardonnay te mengen met kleine hoeveelheden Pinot Noir/Meunier. Er is veel discussie onder wijnmakers over welke methode de beste rosé oplevert, maar uiteindelijk zal het u (de drinker!) niet veel uitmaken.

Soorten roséwijn

Als al het persen, bloeden, mengen en gisten achter de rug is, krijg je een heerlijke fles rosé. Natuurlijk zijn roséwijnen net zo divers als rode of witte wijn, dus ze kunnen overal in het wijnspectrum liggen - lichtroze, donkerroze, kurkdroog, halfzoet, zo zoet als een plakje aardbeienkwarktaart, bruisend of intens mousserend.

Soorten Rosé Wijn

Naast alle mogelijke soorten rosé, kan deze stijl van wijn bekend staan onder vele verschillende namen, en gemaakt worden met een verscheidenheid aan verschillende druiven. In elke winkel ziet u misschien roséwijn met de naam vin-gris (grijze wijn), blanc-des-noir (wit van zwart), rosado (in Spanje) of rosato (in Italië). Misschien ziet u ook een Italiaanse wijn die Ramato heet, wat in wezen een koperkleurige rosé is (hoewel puristen kunnen aanvoeren dat het geen rosé is), gemaakt van Pinot Grigio met verlengd huidcontact.

Overal waar wijn wordt gemaakt, wordt dus ook rosé gemaakt. Op een paar zeldzame uitzonderingen na wordt het gemaakt met rode druiven. Van vrijwel elke inheemse Italiaanse rode druif kan rosé worden gemaakt. In Frankrijk zijn Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Grenache en Mourvedré populaire druivensoorten, evenals Pinot Noir en Meunier. Roze wijn uit Spanje wordt gemaakt met Tempranillo, Garnacha of veel zeldzamere druivensoorten zoals Ondarrabi uit Baskenland en Listán Negro van de Canarische Eilanden. In de Nieuwe Wereld zijn druiven als Shiraz, Zinfandel en Merlot populairder, maar in Australië, Amerika en Zuid-Afrika kunt u rosé vinden van alle bovengenoemde druiven.

Het punt is: rosé is geen one-trick pony. Het heeft net zoveel fijne kneepjes en stijlen als rode of witte wijn. Dit is goed nieuws voor wijnkenners, maar enigszins verwarrend voor de gemiddelde consument. Om u het leven gemakkelijker te maken, gaan we nu kijken naar enkele van de belangrijkste regio's en wijnhuizen waarop u moet letten tijdens het winkelen.

Populaire roséwijnregio's en hun te proeven wijnen

Hoewel er overal ter wereld roséwijnen worden gemaakt, zijn er een paar specifieke regio's die boven de rest uitsteken - zowel wat betreft de kwaliteit van hun wijn, als de manier waarop ze de markt domineren. De Provence heeft een aantal van de beste roséwijnen die je kunt kopen en is zeker de eerste plaats om je reis te beginnen. Maar om een allesomvattend beeld van de roséwereld te krijgen, zullen we ook enkele wijnen uit andere delen van de wereld bekijken.

Regio's voor roséwijn

Een blik op de Italiaanse rosato

In Italië is er een keur aan kwaliteitsregio's te ontdekken. Aan de noordkant van het schiereiland produceert Piemonte fantastische rosé van Nebbiolo en Freisa, en Friuli heeft een aantal prachtige voorbeelden van Ramato, gemaakt van Pinot Grigio. Naarmate u verder naar de oostkust gaat, kunt u ook roze wijn uit Veneto en Abruzzo gaan bekijken, die de rosékrachtcentrales van Italië zijn.

Over het algemeen is Italiaanse rosé levendiger en robuuster dan Franse, en de producenten houden het meestal droog - dit is te danken aan die gedurfde, rustieke druiven, zoals Nebbiolo, Corvina en Montepulciano, en de intense Italiaanse middagzon.

Als we één Italiaanse rosé zouden moeten aanbevelen die het land typeert en iets anders biedt dan die lichtroze Provençaalse wijnen, zouden we veel zuidelijker gaan - zo zuidelijk als het maar kan. Deze Rosato van de hellingen van de Etna is een heerlijk verfrissende wijn, gemaakt van de Siciliaanse druif Nerello Mascalese. Het is een perfecte balans tussen kwaliteit en betaalbaarheid, en een must-have op een zomerse avond.

    • 2020
    • 750ml
    • Rosé
    • 12.5%
    • Rosé wijn
    • Nerello Mascalese
    • Graci
    • Sicilië
    • Italië
    Vintage
    2020
    Maat
    750ml
    Type
    Rosé
    Alcohol
    12.5%
    Variatal
    Rosé wijn
    Druiven
    Nerello Mascalese
    Wijnmakerij
    Graci
    Regio
    Sicilië
    Land
    Italië

Een blik op Griekse rosé

Wat is een betere manier om rosé te vieren dan terug te keren naar zijn wortels? De afgelopen jaren hebben Griekse producenten de zoete, suikerspinachtige roséwijnen aan de kant geschoven en unieke, gedurfde varianten met inheemse druiven geproduceerd. Mantinia en Kefalonia zijn geweldige regio's om naar uit te kijken, maar voor onze aanbeveling gaan we naar het prachtige Thessaloniki in Macedonië.

Net als de Italiaanse rosato, biedt deze wijn van Ktima Gerovassiliou iets heel anders dan rosé uit de Provence. Hij is gemaakt van 100% Xinomavro, een beroemde robuuste, zure en donkere druif. Hij is heerlijk geconcentreerd, vol rode bessen, kruiden en mineraliteit, en een must voor alle rosé-nerds.

    • 2022
    • 750ml
    • Rosé
    • 13%
    • Rosé wijn
    • Xinomavro
    • Ktima Gerovassiliou
    • Macedonia
    • Griekenland
    Vintage
    2022
    Maat
    750ml
    Type
    Rosé
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Rosé wijn
    Druiven
    Xinomavro
    Wijnmakerij
    Ktima Gerovassiliou
    Regio
    Macedonia
    Land
    Griekenland

Een blik op de oorsprong van Rosés: Provence

De Provence is altijd al een uitgelezen keuze geweest voor rosé. De wijnen uit deze streek vormen 95% van de premium rosé op de markt, en het is zelfs een populaire plek geworden voor beroemdheden die zich aan de wijnproductie wagen. De productie wordt hier gedomineerd door de directe persmethode, hoewel sommige wijnmakers ervoor kiezen hun wijnen te maken via "saignée". Als u van elegante, bleke, frisse en echte rosé houdt, lees dan verder - de Provence is de regio voor u.

Een gids voor de Provence - de beste regio voor roséwijn

Geschiedenis en terroir

De Provence ligt in de prachtige "Côte d'Azur", langs de Middellandse Zeekust van Frankrijk. De geschiedenis van de wijn (en dus ook van rosé) begon in de regio toen de Feniciërs de stad Marseille stichtten en druivenstokken meebrachten uit hun thuisland diep in de buik van de Middellandse Zee. Dit stukje land in het diepe zuiden van Frankrijk is de bakermat van de rosé - en men zou kunnen zeggen - de bakermat van de hele Europese wijntraditie.

De Provence

Alle wijngaarden van de Provence liggen binnen 55 kilometer van de Middellandse Zee, dus het is een uitgesproken mediterraan klimaat, dat profiteert van warme zomers en verkoelende zeewinden. De regio heeft af en toe te maken met onweer in de lente en de herfst, maar wanneer het oogsttijd is, doodt de intense hitte de meeste potentiële plagen en ziekten.

De grootste en bekendste appellation binnen de Provence is de "Côtes de Provence" AOC. Deze neemt het grootste deel van de oostkant van de regio in beslag en is goed voor 75% van de wijnproductie, waarvan het overgrote deel rosé is. De Côtes de Provence omvat ook de kleinere regio's Bandol (beroemd om zijn roséwijnen op basis van Mourvedré) en Cassis - pas op dat u de rosé van Cassis niet verwart met de beroemde zwarte bessenlikeur. De bodem in deze oostelijke regio's van de Provence bestaat grotendeels uit kristallijne schist, die een opmerkelijke mineraliteit aan de wijn toevoegt.

Verder naar het westen kunt u de regio "Coteaux d'Aix en Provence" ontdekken, die gedomineerd wordt door Grenache, Syrah en Cinsault. Deze rosés vallen op door hun sterke zuren en bloemig boeket.

Een andere belangrijke regio om in de gaten te houden is de "Coteaux Varois de Provence", waar de druiven op iets grotere hoogte groeien. De verschillen tussen de rosés uit de Provence zijn subtiel, maar ze vallen op door hun uitstekende structuur, zuurgraad en complexiteit.

Wat is er zo bijzonder aan de Provence-rosé?

Afgezien van het feit dat het de oudste roséproducerende regio van West-Europa is, hebben roséwijnen uit de Provence een aantal zeer bijzondere kenmerken die hen bijzonder maken. Ze zijn meestal zeer lichtroze, met veel aroma's van rode bessen en een ader van mineraliteit, afkomstig van bodems die rijk zijn aan kalksteen of kristallijne schist. Klassieke smaken zijn aardbei, zoete meloen en rozenblaadjes.

Onze top 4 Provence Rosé wijnen voor 2023

Om u op weg te helpen, hebben we een aantal Provençaalse wijnen van de website 8wines geselecteerd, die u gegarandeerd vertrouwd maken met de streek. Zelfs als u niet persoonlijk naar de Franse Rivièra kunt komen, leveren wij wijn in heel Europa - uw eigen samengestelde kist met Provençaalse wijnen kan binnen 2 werkdagen worden verzonden.

Whispering Angel

    • 2022
    • 750ml
    • Rosé
    • 13%
    • Rosé wijn
    • Grenache, Vermentino, Cinsault
    • Chateau d'Esclans
    • Provence
    • Frankrijk
    Vintage
    2022
    Maat
    750ml
    Type
    Rosé
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Rosé wijn
    Druiven
    Grenache, Vermentino, Cinsault
    Wijnmakerij
    Chateau d'Esclans
    Regio
    Provence
    Land
    Frankrijk
    • Biologische

Dit is een van de echt iconische rosés uit de Provence en kan dienen als benchmark voor uw roséreis. Hij wordt geproduceerd door Château d'Esclans en is de populairste rosé ter wereld, en ongelooflijk genoeg is hij goed voor ongeveer 20% van alle rosé die in de Verenigde Staten wordt gedronken.

Je zou verwachten dat zo'n populaire wijn een beetje flauw en toegankelijk is - zoals een saai popliedje. Dit is niet het geval met Whispering Angel. Het is een naadloos mengsel van Grenache, Cinsault en Vermentino, met een delicate roze kleur in het glas. Hij is droog, maar zit vol met tonen van mango, passievrucht en kersen die een vleugje zoetigheid geven. Het is een onberispelijk voorbeeld van de Provençaalse stijl - met een sprankelende frisheid, een subtiel bouquet en een sterke mineraliteit.

Miraval Rosé

    • 2022
    • 750ml
    • Rosé
    • 13%
    • Rosé wijn
    • Cinsault, Rolle,Syrah, Grenache
    • Miraval
    • Provence
    • Frankrijk
    Vintage
    2022
    Maat
    750ml
    Type
    Rosé
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Rosé wijn
    Druiven
    Cinsault, Rolle,Syrah, Grenache
    Wijnmakerij
    Miraval
    Regio
    Provence
    Land
    Frankrijk
    • Biologische

Zoals de meeste legendarische wijngebieden heeft de Provence zijn deel van beroemde wijnmakers aangetrokken. Brad Pitt en Angelina Jolie kochten Château Miraval in 2008. We weten niet hoeveel invloed het duo heeft op de productie van de wijn, maar we weten wel dat Miraval's rosé een van de beste kwaliteit-voor-prijs Provence wijnen is geworden die je kunt kopen. Hij is gemaakt van een mengsel van Grenache, Syrah, Cinsault en Vermentino, geplukt in de Côtes de Provences AOC. Het zit vol met tonen van aardbei, witte perzik en gedroogde bloemen, die de schilderachtige met lavendel omzoomde heuvels van het terroir weerspiegelen. Als u niet naar de Côte d'Azur kunt gaan, is deze wijn ook heerlijk als u hem op een zwoele zomerdag met ijs drinkt.

Chateau Saint-Maur L'Excellence Rosé

    • 2022
    • 750ml
    • Rosé
    • 13.5%
    • Rosé wijn
    • Syrah, Grenache, Tibouren, Rolle
    • Chateau Saint-Maur
    • Provence
    • Frankrijk
    Vintage
    2022
    Maat
    750ml
    Type
    Rosé
    Alcohol
    13.5%
    Variatal
    Rosé wijn
    Druiven
    Syrah, Grenache, Tibouren, Rolle
    Wijnmakerij
    Chateau Saint-Maur
    Regio
    Provence
    Land
    Frankrijk

Chateau Saint-Maur is een van de slechts 22 wijnhuizen in de Côtes de Provence die de "Cru Classé" status hebben gekregen - wat in wezen een indicatie is dat ze zeer goede wijn maken. "L'Excellence" is gemaakt van Grenache, Cinsault, Mourvedré en de inheemse Provençaalse druif Tibouren. Het is een heldere, frisse rosé met een uiterst briljante lichtroze kleur. Verre van de wereldberoemde "celebrity"-wijnen die we tot nu toe hebben genoemd, is dit een nuchtere variant, geliefd bij de plaatselijke bevolking en de toeristen uit de Provence. In deze wijn ontdekt u rijpe perziken, rode bessen en een sterk mineraal element.

Favori Chateau Favori Provence

    • 2022
    • 750ml
    • Rosé
    • 13%
    • Rosé wijn
    • 70% Grenache, 15% Syrah, 15% Rolle
    • Chateau Favori
    • Provence
    • Frankrijk
    Vintage
    2022
    Maat
    750ml
    Type
    Rosé
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Rosé wijn
    Druiven
    70% Grenache, 15% Syrah, 15% Rolle
    Wijnmakerij
    Chateau Favori
    Regio
    Provence
    Land
    Frankrijk
    • Biologische
    • Boutique

Nu gaan we voor het eerst buiten de Côtes de Provences AOC, naar de even belangrijke Coteaux Varois regio. Dit is weer een klassiek voorbeeld van een Provençaalse rosé van Chateau Favori. Zij zijn een boutique wijnhuis, met een grote focus op kwaliteit boven kwantiteit. Gemaakt van een mengsel van Grenache, Syrah en Vermentino, heeft deze rosé een aanzienlijk fruitig karakter. Het is een mooie introductie tot de wijnen van Coteaux Varois, met tonen van witte bloemen en ziltigheid, naast de prachtige smaken van wilde framboos, aardbei, kers en kruiden.

Tot zover onze blik op de fascinerende wereld van de rosé. Als u zich beperkt tot de Provence of een van de door ons genoemde namen, zal het moeilijk zijn om fout te gaan. U kunt ook het hele hele assortiment roséwijnen in onze winkel een zorgvuldig samengestelde (bekroonde!) selectie wijnen, waardoor het nog moeilijker wordt een rosé te kiezen die u niet bevalt.