Argentijnse wijnen zijn nog niet zo lang geleden op het internationale toneel verschenen en hebben een enorme indruk gemaakt met hun rijke, fluweelzachte Malbecs uit de Andes. Het land is nu de vijfde grootste wijnproducent ter wereld, en wat betreft de wijnconsumptie staat Buenos Aires op de tweede plaats na Parijs.
De populariteit van Malbec is echter slechts het topje van de ijsberg. Argentinië heeft een rijke wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot het koloniale tijdperk. Het is de thuisbasis van verschillende belangrijke wijngebieden, elk met een eigen karakter, en duizenden wijnhuizen, elk met smaken die het delen waard zijn.
De geschiedenis van de wijn in Argentinië
De eerste wijnstokstekken werden naar Argentinië gebracht om te dienen als het Bloed van Christus tijdens de mis. De druiventeelt was geen traditioneel onderdeel van de Zuid-Amerikaanse landbouw. Hij kwam over de Atlantische Oceaan in de enorme ruimen van de Spaanse schepen en werd geërfd, samen met de Spaanse taal, de pokken en vele andere vloeken en zegeningen. Vader Cedrón plantte vermoedelijk de eerste Argentijnse wijngaarden in 1556, en tegen de eeuwwisseling werden er wijnstokken verbouwd in Spaanse nederzettingen over het hele grondgebied van het huidige Argentinië.
Teruggroeiend in het hete, droge klimaat begonnen de eerste wijnstokken in Zuid-Amerika al snel duidelijk Argentijnse druiven te produceren. Criolla, een naam voor een druivensoort van Spaanse afkomst, vormde ongeveer 300 jaar na de komst van de Spanjaarden de ruggengraat van de wijnproductie. Kruisingen tussen deze eerste soorten Criolla leidden tot de eerste inheemse Zuid-Amerikaanse druiven. Tegenwoordig is Torrontés met zijn 3 variëteiten (Riojano, Sanjuanino en Mendocino) het voorbeeld bij uitstek van een inheemse Argentijnse druif.
In het begin van de 19e eeuw begon het koloniale rijk van Spanje uiteen te vallen - Argentinië werd onafhankelijk en de politieke instabiliteit leidde tot een nieuwe golf van Europese immigranten die naar het continent kwamen. Dit bracht industrie en nieuwe technieken naar Argentinië, waardoor de wijnproductie op grotere schaal op gang kwam. Toen de Argentijnse regering het belang van de wijnbouw begon in te zien, werden veel Franse rassen geïntroduceerd door landbouwingenieur Michel Aimé Pouget. Merlot, Cabernet Sauvignon en de zo belangrijke Malbec waren gearriveerd. Ze pasten zich voortreffelijk aan het harde terroir aan en breidden het aanbod van Argentijnse druivenrassen uit tot andere dan Criolla-rassen.
Terwijl Argentinië in de 19e en 20e eeuw enorme hoeveelheden wijn produceerde, werd die bijna uitsluitend door Argentijnen geconsumeerd. Pas tijdens het presidentschap van Carlos Menem in de jaren negentig begon het land de blik naar buiten te richten. Onder leiding van de Chileense buren begon Argentinië door te breken op de wereldmarkt. Zoals we kunnen zien, pakte dat goed uit - de wereld was dol op hun Malbec.
Argentinië's regio's en hun druiven
Veel wijnmakers benaderen hun vak met het idee dat wijn in wezen een doorgeefluik is, een uitdrukking van het terroir waar de druiven groeien. Dit is wat Argentijnse wijn zo anders maakt dan wijn uit de oude wereld, met een nieuwe draai aan bekende druiven.
De wijngebieden van Argentinië zijn extreem droog vergeleken met die in Europa, waar droge bodems over het algemeen als ongunstig worden beschouwd. Andere factoren die bijdragen aan de charme van Argentijnse wijn zijn het woestijnachtige klimaat, de grote hoogte en de goed gedraineerde grond, waardoor de wijnstokken altijd een beetje dorstig zijn. Wijnmakers in Argentinië gaan nog een stap verder en gebruiken ouderwetse irrigatiesystemen om de hoeveelheid water die de wijnstokken krijgen te beperken.
Hoewel het idee van een "ongunstige" bodem enkele negatieve connotaties oproept, heeft het enkele verrassende voordelen. Argentijnse wijngaarden hebben minder last van plagen en ziekten door het droge klimaat. Nog belangrijker is dat uitgedroogde wijnstokken minder loof produceren en meer energie steken in het maken van uiterst geconcentreerde vruchten met ongelooflijk rijke smaken. Er is een algemene regel voor Argentinië: hoe extremer het klimaat, hoe krachtiger en complexer de wijn uiteindelijk zal zijn.
Mendoza
De regio Mendoza, aan de Argentijnse kant van het hoge Andesgebergte, is het kloppend hart van de wijnproductie in het land. Ongeveer driekwart van alle wijn in Argentinië wordt hier gemaakt en het is verreweg het belangrijkste, zowel qua industrie als qua cultuur. Wijnmakers in Mendoza worden geconfronteerd met enkele zeer specifieke uitdagingen vanwege het extreme klimaat. Sommige wijnmakerijen zijn bijvoorbeeld gedwongen netten boven hun wijngaarden te spannen om hagelstenen op te vangen voordat ze de wijnstokken beschadigen. Overdag is het droog en snikheet - om de hitte te temperen worden de wijnstokken op grotere hoogte geplant.
Er zijn meer dan 1000 wijnhuizen in Mendoza, dus het kan moeilijk zijn om te kiezen waar je heen gaat om klassieke Argentijnse wijn te proeven. Gelukkig zijn er binnen Mendoza een paar verschillende subregio's om de keuze te beperken.
Enkele van de bekendste wijnen van Argentinië worden gemaakt in Uco Valley. Het is een fantastische regio voor Malbec en produceert enkele van de beste Chardonnay en Torrentés wijnen van Mendoza. Uco Valley onderscheidt zich door zijn hooggelegen wijngaarden, iets boven die van Maipu en Lujan de Cuyo, tot 1200 meter boven zeeniveau. De bodem in Uco Valley is constant steenachtig en zanderig, op een basis van klei en rots. Het resultaat van dit uitdagende terroir is een hogere zuurgraad en extreem goed rijpende wijnen.
En wat je moet proberen om Uco Valley te proeven: De Zuccardi familie zit hier al sinds de jaren zestig en produceert een prachtig rijke Malbec, evenals uitstekende Chardonnay. El Enemigo zou ook een uitstekend wijnhuis zijn. Zij produceren een van de allerbeste Argentijnse Chardonnays, consequent beoordeeld met 90+, en een reeks Franse variëteiten, waarvan er veel samenkomen in deze prachtige rode blend. Het is moeilijk fout te gaan met deze selecties, die allemaal een voorbeeldige smaak geven van wat Uco Valley te bieden heeft.
De Lujan De Cuyo subregio ligt aan de noordkant van de Mendoza rivier, onder de regenschaduw van de Andes. Zonnige dagen onder de intense schittering van de woestijnzon, gevolgd door nachten die worden afgekoeld door bergwinden, resulteren in winterharde druiven met een dikke huid. Met wijngaarden tot 1000 meter boven zeeniveau is dit een streek die bepaald wordt door de Andes. De wijnstokken staan grotendeels op alluviale bodems, die eeuwenlang zijn aangespoeld door rivieren die gevoed werden met smeltwater uit de bergen.
Lujan is de bakermat van veel van de beroemdste Argentijnse namen, waaronder Bodega Septima, Cheval des Andes en het internationaal vermaarde Catena Zapata. Voor een klassieke Argentijnse Malbec moet je bij dit wijnhuis zijn. De wijngaarden in Lujan hebben een relatief lage opbrengst, dus de vruchten zijn opmerkelijk geconcentreerd en intens van smaak. Hun Malbec Argentino is zonder weerga en wordt regelmatig beoordeeld met 95+.
Maipu is de thuisbasis van enkele van de oudste wijnstokken en bekendste wijnhuizen van Argentinië. De wijngaarden liggen op grote, vlakke vlakten die zich uitstrekken over de uitlopers van de Andes, in het stroomgebied van de Mendoza rivier. De Maipu-kant van de uitlopers is iets warmer dan de naburige regio Luhan De Cuyo. Wijngaarden liggen op een lagere hoogte dan andere Mendoza subregio's, op ongeveer 800 meter boven zeeniveau. Ongeveer 70% van de wijngaarden wordt gebruikt voor rode wijnen, waarbij Malbec en Cabernet Sauvignon bijzonder populair zijn. De bodem is hier steenachtig en zanderig, en de belastende omstandigheden leveren wijnen op met diepe, levendige kleuren en intens donker fruit.
Salta
Naar het noorden toe ligt de regio Salta, waar enkele van 's werelds hoogste wijngaarden liggen. Op 3000 meter boven zeeniveau hebben de wijngaarden van Salta te maken met extreme weersomstandigheden. In de meeste wijnbouwgebieden van Argentinië heerst een woestijnachtig klimaat, met verzengende dagen en koele nachten, maar hier in Salta is de temperatuurschommeling nog drastischer. De bodem is zanderig, droog en goed gedraineerd - al deze uitdagingen zorgen voor druiven met een dikkere schil en bijzonder krachtige wijn.
Malbec is hier minder dominant en hoewel hij nog steeds aan de leiding staat, herbergen de wijngaarden van Salta een relatief gelijkmatige mix van Malbec, Cabernet Sauvignon en Torrentés. De wijnproductie vindt voornamelijk plaats in de Cafayate subregio, waar de Torrontes Riojana goed gedijt en knapperige en ongelooflijk complexe witte wijnen voortbrengt. Voor een smaakvolle bergwijn uit Salta probeer je San Pedro de Yacochuya: dit is een blend van Malbec en Cabernet Sauvignon, onmiskenbaar krachtig met talrijke 90+ beoordelingen, barstensvol donker fruit en Argentijns karakter.
Patagonia
Patagonië is een jonge regio in het zuiden van Argentinië, een nieuwe grens van de wijnproductie. De teelt is geconcentreerd in twee subregio's, Neuquen en Rio Negro. Hoewel Patagonië bergachtig is, liggen de wijngaarden relatief laag en wordt het terroir meer gevormd door de rivieren dan door de bergen. De steenachtige, losse bodems draineren goed, waardoor de telers de wateropname aanzienlijk kunnen beheersen.
Het klimaat in Patagonië is ook veel koeler dan in de centrale en noordelijke regio's, waardoor de wijnen meer Europees van smaak zijn. Malbec wordt er massaal geproduceerd, maar verrassend genoeg is het de Pinot Noir, een druif die de reputatie heeft het moeilijk te hebben in zwaardere omstandigheden, die de signatuur van Patagonië is geworden. Als je wilt weten waarom Argentijnse wijnen zo uniek en internationaal gewild zijn, bekijk dan de volledige selectie bij 8Wines en begin met het proeven van het beste van wat Zuid-Amerika te bieden heeft.
Ok!