Uitgebreide gids voor Griekse wijn - 2024

Inleiding

Griekse wijn, met zijn duizenden jaren oude geschiedenis en een tapijt van unieke druivensoorten, beleeft een renaissance op het wereldwijde wijntoneel. Van de zonovergoten wijngaarden van Santorini tot het ruige terrein van Nemea, Griekenland biedt een diverse en fascinerende wijnwereld die erop wacht om ontdekt te worden.

In deze uitgebreide gids beginnen we aan een reis door het fascinerende rijk van de Griekse wijn. Van de oude oorsprong tot de moderne renaissance, van inheemse druivensoorten tot iconische wijnhuizen, we ontdekken de geheimen van deze levendige en evoluerende wijncultuur.

De geschiedenis en het erfgoed van Griekse wijn: Een goddelijke erfenis

Het verhaal van de Griekse wijn is diep verweven met de mythen, legenden en rituelen rond Dionysus, de god van de wijn en feesten in de oude Griekse mythologie. Deze goddelijke connectie heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis en het erfgoed van de Griekse wijnbouw.

Geschiedenis en erfgoed van Griekse wijn

De geboorte van Dionysos

Het verhaal begint met Dionysos zelf, geboren uit de verbintenis tussen Zeus, de koning van de goden, en Semele, een sterfelijke prinses. De tragische ondergang van Semele en de wonderbaarlijke geboorte van Dionysos uit de dij van Zeus gaven hem een dubbele aard - zowel sterfelijk als goddelijk. Deze buitengewone oorsprong onderstreepte het idee dat ook wijn de macht had om de menselijke ervaring te transformeren en te verheffen.

Dionysos: De Beschermheer van de Wijn

Dionysos nam zijn rol op zich als beschermheer van wijn, feesten en extatische feestvreugde en gaf wijn een spirituele betekenis. Hij werd de belichaming van de vreugdevolle en bevrijdende aspecten van het leven en inspireerde de oude Grieken tot een blijvende liefde voor wijn.

Wijn als goddelijke nectar

De Grieken geloofden dat wijn een geschenk van de goden was en Dionysos was de ultieme schenker ervan. Wijn werd gezien als een heilige drank die vaak "de goddelijke nectar" werd genoemd. De consumptie ervan was niet alleen een fysieke handeling maar ook een weg naar spirituele gemeenschap en artistieke inspiratie. Het symposium, een Grieks sociaal instituut rond wijn, intellectuele gesprekken en muziek, getuigde van dit geloof.

Dionysische festivals en rituelen

De invloed van Dionysos breidde zich uit tot festivals en rituelen die aan hem gewijd waren. De beroemdste was de Dionysia, een extravagant theaterfestival met tragische en komische toneelstukken. Deze voorstellingen werden opgevoerd in theaters die versierd waren met maskers - een symbool dat met Dionysos werd geassocieerd. Dit onderstreept het verband tussen wijn, theater en artistieke expressie.

Wijnbouw en wijnmaken

De Griekse wijnbouw bloeide in regio's zoals Thracië, Kreta en de eilanden. De Grieken introduceerden innovatieve technieken zoals snoeien en lattenwerk, wat de druiventeelt verbeterde. Amfora's, keramische vaten met ingewikkelde ontwerpen, werden gebruikt om wijn in op te slaan en te vervoeren. De kunst van het mengen van verschillende druivensoorten om de gewenste smaken te verkrijgen was ook een Griekse innovatie.

De verspreiding van Griekse wijn

Griekse wijn bleef niet beperkt tot Griekenland zelf, maar werd geëxporteerd over het hele Middellandse Zeegebied. Kolonies die door de Grieken werden gesticht, zoals die in Zuid-Italië en Sicilië, speelden een centrale rol in de verspreiding van wijnbouwkennis en de Griekse wijncultuur.

Moderne heropleving

In de moderne tijd heeft het Griekse wijnbouwerfgoed een renaissance beleefd. Wijnmakers herontdekken en doen oude druivensoorten herleven, zoals Assyrtiko en Agiorgitiko, terwijl ze moderne technieken omarmen. Griekse wijnen hebben internationale erkenning gekregen voor hun kwaliteit en diversiteit.

Griekse wijngebieden: Een reis door de geschiedenis

Griekenland, vaak beschouwd als de wieg van de westerse beschaving, kan bogen op een wijnbouwerfgoed dat meer dan 4000 jaar oud is. De wijngebieden, verspreid over het vasteland en de eilanden, bieden een boeiende reis door de geschiedenis, cultuur en terroir.

Peloponnesos

Nemea: Bekend om zijn robuuste rode wijnen, Nemea is een regio in het noordoosten van de Peloponnesos. Het is de thuisbasis van de Agiorgitiko druif, die wijnen produceert met rijke bessen smaken en een vleugje kruiden. Nemea is ook beroemd om de Nemeïsche Spelen, oude atletiekwedstrijden, en de cultus van Hercules.

Mantinia: Gelegen in de Arcadië regio, staat Mantinia bekend om zijn witte wijnen gemaakt van de Moschofilero druif. Deze wijnen staan bekend om hun levendige zuren, bloemige aroma's en tonen van citrus- en steenvruchten.

Griekenland

Attika: Deze regio omvat de hoofdstad Athene en het omliggende gebied. Hier vind je de beroemde Retsina wijn, een witte of rosé wijn op smaak gebracht met dennenhars. Terwijl Retsina een aangeleerde smaak is, produceert Attica ook een aantal uitstekende niet-geresineerde wijnen, waaronder Savatiano witte wijnen.

Macedonië

Naoussa: Gelegen in Macedonië Naoussa is het hart van de Xinomavro productie. Xinomavro is een rood druivenras dat bekend staat om zijn hoge zuurtegraad, tannines en verouderingspotentieel. Naoussa's Xinomavro wijnen hebben vaak aroma's van donker fruit, kruiden en aardse toetsen.

Thessalië

Rapsani: Genesteld op de hellingen van de berg Olympus, is Rapsani een andere Xinomavro hotspot. De druif gedijt goed in de hooggelegen wijngaarden van de regio, wat resulteert in wijnen met complexiteit en elegantie. Rapsani wijnen zijn meestal blends van Xinomavro, Krassato en Stavroto druiven.

De eilanden

Santorini: Dit vulkanische eiland in de Cycladen is beroemd om zijn Assyrtiko druif. De unieke vulkanische bodem en het klimaat zorgen voor frisse, minerale witte wijnen met opmerkelijke zuren. Santorini's De wijngaarden van Santorini, die zijn aangelegd in korfvormige formaties die "koulara" worden genoemd, zijn een lust voor het oog.

Kreta: Het grootste eiland van Griekenland is een mozaïek van microklimaten en verschillende druivensoorten. Het eiland produceert een breed scala aan wijnen, waaronder de fruitige en aromatische witte Vidiano wijnen en de rode, kruidige Liatiko wijnen.

Samos: Samos staat bekend om zijn dessertwijnen op basis van muskaatdruiven en produceert enkele van de bekendste zoete wijnen van Griekenland. De Muscat Blanc à Petits Grains druif gedijt goed op de terrasvormige wijngaarden van het eiland en produceert wijnen met intense bloemen- en citrusaroma's.

Griekse druivenrassen: Van oude wortels tot moderne uitmuntendheid

Griekse druivenrassen

Griekenland, met zijn diepe historische banden met de wijnbouw, is de thuisbasis van een overvloed aan druivensoorten, waarvan vele inheems en uniek zijn voor de regio. Deze druiven worden al duizenden jaren verbouwd en dragen bij aan de rijke wijntraditie van Griekenland. Hier zijn enkele opmerkelijke Griekse druivensoorten:

Assyrtiko

Herkomst: Santorini, Cycladen

Kenmerken: Assyrtiko is de meest gevierde witte druivenvariëteit van Griekenland. Hij wordt voornamelijk verbouwd op het vulkanische eiland Santorini en gedijt goed in het harde, droge klimaat. Assyrtiko-wijnen staan bekend om hun hoge zuurtegraad, minerale toetsen en frisse citrussmaken. Ze zijn vaak kurkdroog en ongelooflijk verfrissend, waardoor ze ideaal zijn om te combineren met zeevruchten.

Xinomavro

Herkomst: Noord-Griekenland

Kenmerken: Xinomavro wordt vaak het antwoord van Griekenland op Nebbiolo genoemd. Dit rood druivenras produceert wijnen met hoge zuren, stevige tannines en een indrukwekkend bewaarpotentieel. Zijn smaakprofiel bevat toetsen van rood fruit, kruiden en toetsen van tomaat en olijf. Xinomavro is de sterdruif van de Naoussa en Rapsani regio's.

    • 2021
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Xinomavro
    • Xinomavro
    • Thymiopoulos
    • Macedonia
    • Griekenland
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Xinomavro
    Druiven
    Xinomavro
    Wijnmakerij
    Thymiopoulos
    Regio
    Macedonia
    Land
    Griekenland

Agiorgitiko

Herkomst: Nemea, Peloponnesos

Kenmerken: Agiorgitiko, ook bekend als St. George, is een veelzijdige rode druif. Hij kan variëren van licht en fruitig tot krachtig en gestructureerd, afhankelijk van de manier van wijnmaken. Veel voorkomende smaken zijn kersen, pruimen en soms een vleugje kruiden. Nemea, waar Agiorgitiko goed gedijt, staat bekend om zijn rode wijnen.

Moschofilero

Herkomst: Mantinia, Peloponnesos

Kenmerken: Moschofilero is een geurige witte druif die bekendstaat om zijn aromatische en bloemige kwaliteiten. Wijnen gemaakt van moschofilero zijn vaak fris, met tonen van rozenblaadjes, citrus en soms een subtiele kruidigheid. Deze Moschofilero is een verfrissende keuze voor wie op zoek is naar een witte wijn met persoonlijkheid.

    • 2022
    • 750ml
    • Wit
    • 13%
    • Moschofilero
    • Moschofilero
    • Tselepos
    • Peloponnesos
    • Griekenland
    Vintage
    2022
    Maat
    750ml
    Type
    Wit
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Moschofilero
    Druiven
    Moschofilero
    Wijnmakerij
    Tselepos
    Regio
    Peloponnesos
    Land
    Griekenland

Malagousia

Oorsprong: Noord-Griekenland

Kenmerken: Malagousia is een relatief recente ontdekking in de Griekse wijnbouw. Hij was bijna uitgestorven voor hij in de jaren 1980 nieuw leven werd ingeblazen. Deze witte druif geeft aromatische en expressieve wijnen met bloemenaroma's, steenfruitaroma's en een aangename zuurgraad. Malagousia is een lieveling geworden van de moderne Griekse wijnbouw.

Liatiko

Herkomst: Kreta

Kenmerken: Liatiko is een rood druivenras dat goed gedijt op het zonnige eiland Kreta. Het produceert wijnen met een gemiddelde body en aroma's van rood fruit, kruiden en een vleugje specerijen. Liatiko wijnen worden vaak jong gedronken en tonen het karakter van het Kretenzische terroir.

Muscat blanc met kleine korrels

Herkomst: Samos, Egeïsche eilanden

Kenmerken: Muscat blanc à petits grains, vaak gewoon muscat genoemd, is een witte druif die beroemd is voor zijn zoete wijnen. Deze wijnen zijn intens aromatisch, met bloemen- en citrustonen. Vooral Samos staat bekend om zijn dessertwijnen op basis van muskaat.

Griekse wijnbouwtechnieken

Griekse Wijnbouw Technieken

Griekse wijnbereidingstechnieken hebben zich in de loop van duizenden jaren ontwikkeld, waarbij oude wijsheid werd gecombineerd met moderne innovaties. Deze methoden, die diep geworteld zijn in de cultuur en geschiedenis van het land, dragen bij aan de diverse en smaakvolle wijnen waar Griekenland vandaag de dag bekend om staat.

Wijnbouw: De kunst van de druiventeelt

  1. Terroir Selectie: Griekse wijnmakers besteden minutieuze aandacht aan terroir - de combinatie van bodem, klimaat en topografie. Het unieke terroir van elke regio bepaalt welke druivensoorten daar goed gedijen. De vulkanische bodem van Santorini is bijvoorbeeld ideaal voor Assyrtiko, terwijl de hoge ligging van Naoussa geschikt is voor Xinomavro.
  2. Wijngaardbeheer: Traditionele technieken zoals "kouloura" (mandvormige wijnstokken) op Santorini of "gobelet" snoeien in andere regio's worden gebruikt om de wijnstokken te beschermen tegen de harde wind en de brandende zon. Duurzame en biologische praktijken zijn steeds gebruikelijker in de moderne Griekse wijnbouw.

Oogsten: Timing is alles

  1. Oogsten met de hand: Veel Griekse wijnmakers geven de voorkeur aan oogsten met de hand om de druiven zorgvuldig te selecteren op hun hoogtepunt van rijpheid. Deze arbeidsintensieve methode maakt het mogelijk om het fruit voorzichtig te behandelen.
  2. Nachtelijke oogst: In warme klimaten zoals Griekenland oogsten sommige wijnmakers de druiven 's nachts om hun frisheid en zuurgraad te behouden.

Wijnmaken: De wijnen creëren

  1. Traditionele gisting: In sommige regio's worden druiven nog steeds met de voet getrotseerd in ondiepe stenen tanks die "lagares" worden genoemd. Deze oude methode wordt gebruikt om sap te extraheren en rode druiven te fermenteren.
  2. Roestvrijstalen gisting: Bij moderne wijnbereiding wordt vaak gebruik gemaakt van roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling. Deze methode maakt een nauwkeurige controle van de gistingstemperatuur mogelijk, waardoor de delicate aroma's van witte druiven zoals Assyrtiko en Moschofilero behouden blijven.
  3. Rijping in vaten: Eikenhouten vaten, zowel Franse als Amerikaanse, worden gebruikt voor het rijpen van rode wijnen, waardoor complexiteit en subtiele eikenhouten smaken worden toegevoegd. Sommige regio's, zoals Nemea, staan bekend om hun op eiken vaten gerijpte Agiorgitiko wijnen.
  4. Amforen: Een oude techniek die weer in opkomst is, is het gebruik van amfora's van klei voor gisting en rijping. Deze methode zorgt voor een uniek smaakprofiel, vooral voor natuurlijke en sinaasappelwijnen.

Moderne innovaties

  1. Temperatuurbeheersing: Moderne wijnmakerijen gebruiken temperatuurgecontroleerde gistings- en opslagfaciliteiten om de gewenste omstandigheden te behouden tijdens het hele wijnmaakproces.
  2. Moderne apparatuur: Vooruitgang in wijntechnologie, zoals pneumatische persen en optische sorteerders, zorgen voor een precieze behandeling en sortering van de druiven.
  3. Duurzaamheid: Veel Griekse wijnmakerijen geven prioriteit aan duurzame praktijken, zoals biologische en biodynamische wijnbouw, om het milieu te beschermen en wijnen van hoge kwaliteit te produceren.

Mengen en rijpen

  1. Mengen: Griekse wijnmakers mengen vaak verschillende druivensoorten om evenwicht en complexiteit te bereiken. Naoussa wijnen kunnen bijvoorbeeld Xinomavro mengen met Krassato en Stavroto druiven.
  2. Rijping: Wijnen kunnen rijpen in verschillende vaten, van eiken vaten tot roestvrijstalen tanks, afhankelijk van de gewenste stijl. Sommige Griekse rode wijnen hebben baat bij een langere flesrijping om de tannines te verzachten en tertiaire aroma's te ontwikkelen.

Moderne Griekse wijnrenaissance

De afgelopen jaren heeft Griekenland een wijnrenaissance beleefd, waarbij wijnmakers traditionele technieken combineren met innovatieve benaderingen. Deze opleving heeft geresulteerd in wijnen die de essentie van de Griekse terroirs vastleggen en tegelijkertijd voldoen aan moderne smaken en normen.

Opmerkelijke Griekse wijnhuizen en producenten

Griekse wijnmakers hebben internationale erkenning gekregen voor hun toewijding aan kwaliteit en innovatie:

Domaine Skouras: Opgericht door George Skouras, wordt dit wijnhuis geroemd om zijn elegante rode wijnen uit de Peloponnesos.

Ktima Gerovassiliou: Evangelos Gerovassiliou is een pionier in het doen herleven van oude druivenrassen en het maken van uitzonderlijke wijnen in Thessaloniki.

Santo Wijnen: Santo Wines is een coöperatie van lokale producenten op Santorini, bekend om zijn Assyrtiko wijnen en adembenemende uitzichten.

Alpha Estate: Gelegen in Macedonië, heeft Alpha Estate erkenning gekregen voor zijn moderne wijnmaaktechnieken en zijn uitzonderlijke Xinomavro wijnen.

Griekse wijnstijlen

Griekse wijn biedt een breed spectrum aan stijlen, voor elk wat wils:

Frisse en verfrissende witte wijnen: Ontdek de wereld van de pittige en minerale Griekse witte wijnen. Deze zijn perfect om van te nippen op een zonnige dag of om te combineren met zeevruchten.

Aromatische witte wijnen: Duik in de aromatische complexiteit van Griekse witte wijnen, van bloemige muskaatwijnen tot wijnen met exotische fruittonen.

Stoere rode wijnen: Ontdek de robuuste en verouderingswaardige rode wijnen van Griekenland, vaak gekenmerkt door hun diepe kleur en rijke tannines. Dit zijn ideale begeleiders van de stevige mediterrane keuken.

Zoete en dessertwijnen: Ontdek de wereld van de Griekse dessertwijnen, waaronder de beroemde muskaatwijnen van Samos en de zoete elixers van Commandaria.

Beste Griekse witte wijnen

Assyrtiko uit Santorini: Assyrtiko wordt vaak de beste witte druif van Griekenland genoemd en gedijt goed op de vulkanische grond van Santorini. De wijnen zijn kurkdroog, knisperend en barsten van de minerale tonen. Ga op zoek naar wijnen van wijnhuizen als Santo Wines en Gaia.

Malagousia: Malagousia, gered van bijna-uitsterven, is een geurige witte druif met een aromatisch profiel dat doet denken aan perzik, citrusvruchten en exotisch fruit. Een opvallend voorbeeld is de Alpha Estate Malagousia.

Moschofilero: Deze roze druif uit de Peloponnesos produceert wijnen met bloemige en citrusachtige aroma's. Tselepos en Boutari zijn bekende producenten van Moschofilero-wijnen.

Robola uit Cephalonia: Robola is een zeldzame druivensoort die oorspronkelijk uit Cephalonia komt. Wijnen gemaakt van Robola worden gekenmerkt door hun hoge zuurgraad en minerale complexiteit. Domaine Foivos en Gentilini maken uitzonderlijke Robola-wijnen.

Vidiano van Kreta: Vidiano is de verborgen parel van Kreta en produceert aromatische en goed gestructureerde witte wijnen. Douloufakis en Lyrarakis zijn gewaardeerde Vidiano producenten.

Beste Griekse rode wijnen

Xinomavro uit Naoussa: Xinomavro wordt vaak vergeleken met Nebbiolo vanwege zijn krachtige tannines en rijpingspotentieel. In Naoussa zijn Domaine Karydas en Kir-Yianni bekende producenten van Xinomavro wijnen.

Agiorgitiko uit Nemea: Bekend als het "Bloed van Hercules", levert Agiorgitiko soepele en fruitige rode wijnen met een gemiddelde tot volle body. Gaia Landgoed en Skouras staan bekend om hun rode wijnen uit Nemea.

Mavrodaphne uit Patras: Mavrodaphne produceert zoete en versterkte wijnen met rijke, donkere fruitsmaken. De Mavrodaphne van Patras uit Achaia Clauss is een iconisch voorbeeld.

Limnio: Limnio is een van de oudste druivenrassen van Griekenland en produceert rode wijnen met een gemiddelde body en aroma's van rode bessen en kruiden. Probeer Limnio-wijnen van producenten als Ktima Kir-Yianni.

Kotsifali en Mandilaria Blend: Op Kreta zorgt een blend van Kotsifali en Mandilaria druiven voor krachtige en robuuste rode wijnen. Diamantakis en Domaine Paterianakis zijn bekende producenten.

Deze selecties vertegenwoordigen de diversiteit en uitmuntendheid van de Griekse witte en rode wijnen. Onthoud dat wijnvoorkeuren subjectief zijn, dus het verkennen van verschillende Griekse druivensoorten en regio's maakt deel uit van het avontuur.

Als je op zoek bent naar de beste Griekse witte en rode wijnen, overweeg dan om gerenommeerde wijnwinkels of online retailers te bezoeken die gespecialiseerd zijn in Griekse wijnen. Daarnaast biedt een bezoek aan Griekse wijnhuizen een unieke kans om uitzonderlijke flessen direct bij de bron te proeven en te kopen.

Griekse dessertwijnen: Een zoete culinaire traditie

Griekse dessertwijnen hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Deze wijnen worden meestal gemaakt van zongedroogde druiven, een vinificatietechniek die suikers en smaken concentreert. Het resultaat is een weelderig zoete wijn met een uniek karakter dat de verschillende Griekse terroirs en druivensoorten weerspiegelt.

  1. Vinsanto:

Vinsanto, wat in het Italiaans "heilige wijn" betekent, is misschien wel de bekendste Griekse dessertwijn. Het wordt traditioneel geproduceerd op de Cycladen eilanden, met Santorini als de meest bekende regio. Assyrtiko en Aidani druiven, die in de zon drogen op strooien matten, zijn de belangrijkste gebruikte druivensoorten. De resulterende wijn is amberkleurig, met smaken van gedroogd fruit, honing en kruiden. Vinsanto combineert uitzonderlijk goed met baklava en andere desserts op basis van honing.

  1. Dessertwijnen op basis van muskaatdruiven:

Muskaatdruiven, zoals Muscat Blanc à Petits Grains en Muscat d'Alexandria, worden vaak gebruikt om aromatische en zoete wijnen te maken. Samos, een eiland in de Egeïsche Zee, is beroemd om zijn dessertwijnen op basis van muskaatdruiven. Deze wijnen hebben intense bloemenaroma's, met toetsen van sinaasappelbloesem, abrikoos en gekonfijte citrusschil. Muscatwijnen uit Samos zijn ideale begeleiders van fruitdesserts of kaasplateaus.

  1. Mavrodaphne van Patras:

Mavrodaphne, een druivensoort die oorspronkelijk uit de Patras regio in de Peloponnesos komt, wordt gebruikt om de zoete Mavrodaphne of Patras wijn te maken. Hij heeft een diepe robijnrode kleur en smaken van donker fruit, toffee en kruiden. De zoetheid van deze wijn maakt hem een heerlijke partner voor chocoladedesserts en rijke taarten.

  1. Commandaria:

Hoewel niet Grieks van origine, is Commandaria een zoete wijn die geproduceerd wordt op het eiland Cyprus, dat een belangrijke historische band heeft met Griekenland. Het is een van de oudste wijnen ter wereld met een geschiedenis van meer dan 800 jaar. Commandaria is een versterkte wijn gemaakt van zongedroogde Xynisteri- en Mavro-druiven. Hij heeft een donkere amberkleur en biedt smaken van gedroogd fruit, noten en specerijen. Het is de perfecte afsluiter van een mediterrane maaltijd, vooral in combinatie met nootachtige desserts of kaas.

Populaire Griekse wijnmerken

1. Domaine Skouras: Domaine Skouras werd opgericht door George Skouras in de Peloponnesos regio en staat bekend om zijn elegante en expressieve wijnen. Hun Megas Oenos, een rode blend van Agiorgitiko en Cabernet Sauvignon, is een topper.

    • 2018
    • 750ml
    • Rood
    • 14.5%
    • Agiorgitiko
    • Agiorgitiko 80%, Cabernet Sauvignon 20%
    • Skouras
    • Cephalonia
    • Griekenland
    Vintage
    2018
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14.5%
    Variatal
    Agiorgitiko
    Druiven
    Agiorgitiko 80%, Cabernet Sauvignon 20%
    Wijnmakerij
    Skouras
    Regio
    Cephalonia
    Land
    Griekenland

2. Gaia Wijnen: Gaia Wines, gevestigd in zowel Santorini als Nemea, staat bekend om zijn innovatieve wijnmaaktechnieken. Hun Assyrtiko wijnen van Santorini staan hoog aangeschreven, met "Thalassitis" als vlaggenschip.

3. Santo Wijnen: Santo Wines, gelegen op het adembenemende eiland Santorini, is een coöperatie van lokale producenten. Ze staan bekend om hun Assyrtiko wijnen, die variëren van fris en mineralig tot complex en gerijpt op eikenhout.

4. Alpha Estate: Alpha Estate ligt in de noordelijke regio van Macedonië en combineert moderne vinificatietechnieken met inheemse druivensoorten. Hun rode wijnen op basis van Xinomavro, vooral de "Xinomavro Reserve", hebben lovende kritieken ontvangen.

5. Ktima Gerovassiliou: Evangelos Gerovassiliou is een pionier in het doen herleven van oude Griekse druivenrassen en het maken van uitzonderlijke wijnen. Zijn Malagousia en Viognier witte wijnen worden geroemd om hun aromatische complexiteit.

    • 2023
    • 750ml
    • Wit
    • 12.5%
    • Andere witte wijn
    • Malagousia
    • Ktima Gerovassiliou
    • Macedonia
    • Griekenland
    Vintage
    2023
    Maat
    750ml
    Type
    Wit
    Alcohol
    12.5%
    Variatal
    Andere witte wijn
    Druiven
    Malagousia
    Wijnmakerij
    Ktima Gerovassiliou
    Regio
    Macedonia
    Land
    Griekenland

    • 2022
    • 750ml
    • Wit
    • 13%
    • Viognier
    • Viognier
    • Ktima Gerovassiliou
    • Macedonia
    • Griekenland
    Vintage
    2022
    Maat
    750ml
    Type
    Wit
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Viognier
    Druiven
    Viognier
    Wijnmakerij
    Ktima Gerovassiliou
    Regio
    Macedonia
    Land
    Griekenland

6. Achaia Clauss: Achaia Clauss, gevestigd in Patras, is beroemd om zijn Mavrodaphne van Patras, een zoete en versterkte wijn. Dit historische wijnhuis biedt een kijkje in het Griekse wijnbouwerfgoed.

7. Tselepos Wijnmakerij: Tselepos Winery ligt in de Peloponnesos en is gespecialiseerd in Moschofilero, een geurige witte druif. Hun "Mantinia" Moschofilero is een uitstekend voorbeeld van de charme van deze druif.

    • 2022
    • 750ml
    • Wit
    • 13%
    • Moschofilero
    • Moschofilero
    • Tselepos
    • Peloponnesos
    • Griekenland
    Vintage
    2022
    Maat
    750ml
    Type
    Wit
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Moschofilero
    Druiven
    Moschofilero
    Wijnmakerij
    Tselepos
    Regio
    Peloponnesos
    Land
    Griekenland

8. Boutari: Boutari is een bekende naam in Griekse wijn en heeft wijnmakerijen in verschillende regio's in Griekenland. Hun Naoussa rode wijnen gemaakt van Xinomavro zijn opmerkelijk, en de "Santοro" witte wijn uit Santorini staat hoog aangeschreven.

9. Lyrarakis Wijnen: Lyrarakis Wines ligt op Kreta en richt zich op inheemse druivensoorten zoals Vidiano en Dafni. Hun inspanningen voor het behoud van deze oude druiven hebben geleid tot uitzonderlijke resultaten.

10. Domaine Porto Carras: Domaine Porto Carras ligt op het schiereiland Halkidiki en produceert een breed scala aan wijnen, waaronder Assyrtiko en Limnio. Hun landgoed staat bekend om het prachtige uitzicht op de wijngaard.

Dit zijn slechts enkele van de gewaardeerde Griekse wijnmerken die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de wijnindustrie van het land. Het verkennen van hun aanbod kan zorgen voor een diverse en verrijkende ervaring van Griekse wijn, van de frisse witte wijnen van Santorini tot de robuuste rode wijnen van Nemea en verder.

Veel gestelde vragen (FAQ's)

Laten we enkele veelgestelde vragen over Griekse wijn behandelen:

  1. Wat maakt Griekse wijn uniek?

    Het unieke van Griekse wijn ligt in de eeuwenoude druivensoorten, de diverse terroirs en de duizenden jaren oude wijntradities.

  2. Kan ik Griekse wijnmakerijen bezoeken?

    Ja, veel Griekse wijnmakerijen bieden rondleidingen en proeverijen aan. Informeer bij de individuele wijnmakerijen naar hun bezoekvoorwaarden.

  3. Welke Griekse wijn past het beste bij zeevruchten?

    Assyrtiko, met zijn knapperige zuren en minerale tonen, is een uitstekende keuze als combinatie met zeevruchten.

  4. Zijn Griekse wijnen geschikt om te rijpen?

    Ja, sommige Griekse rode wijnen, vooral die gemaakt van Xinomavro, hebben een uitstekend bewaarpotentieel.

  5. Waar kan ik Griekse wijn online kopen?

    Je kunt Griekse wijn online kopen bij gerenommeerde retailers. Bezoek onze Griekse wijn pagina voor een selectie van wijnen die beschikbaar zijn voor aankoop.

Conclusie

Nu we deze uitgebreide gids over Griekse wijn afsluiten, hopen we dat je geïnspireerd bent om de diverse en boeiende wereld van de Griekse wijnen te verkennen. Van de oude tradities tot moderne innovaties, Griekenland biedt een rijk tapijt aan smaken en verhalen die wachten om ontdekt te worden. Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of net begint aan je wijnreis, Griekse wijn heeft iets uitzonderlijks te bieden. Proost op het ontdekken van de magie van Griekse wijn!