Inleiding tot Pinot Noir
Pinot Noir, natuurlijk de "liefdesdruif", is het onbetwiste "staatshoofd" van de hele pinot-familie, geliefd bij zoveel wijnkenners van over de hele wereld. Zijn kleine formaat, tere schil en gevoeligheid voor ziekten zijn allemaal problemen die boeren en kwekers in hun dagelijks leven tegenkomen, maar degenen die erin slagen om deze moeilijkheden te overwinnen, verdienen de betere resultaten.
Wat is Pinot Noir?
Pinot Noir is een rode druivensoort die rechtstreeks verband houdt met zijn oorsprong in Bourgondië, Frankrijk, waar de teelt van deze druif in de eerste eeuw begon. Daarnaast is het algemeen bekend dat de belangrijkste eigenschap van pinot noir de productie is van extreem rijke en verfijnde wijnen met zo'n krachtig charisma dat het ieders hart zal veroveren. "Pinot Noir", dat van zijn Franse naam ook vertaald wordt naar "zwarte den", vertelt het beeld van de druiventros die een kegelvormige dennenappel vult.
Pinot Noir Druivenras
Karakteristieken van Pinot Noir
Dit alleen al geeft de specifieke smaak en het aroma van de Pinot Noir aan, ook al wordt hij ook wel aangeduid met zijn karakteristieke doorschijnende robijnrode kleur, gemiddelde body en levendige zuurgraad. Door de tijd in eikenhouten vaten door te brengen, zal de wijn naar verwachting meer diepte en structuur in de smaak hebben. Anderen beweren dat als er niets aan de wijn wordt toegevoegd, de ware zuiverheid en originaliteit van het wijnambacht tot uiting komen.
Klimaat en Terroir voor Pinot Noir
Pinot noir voelt zich het beste thuis in koelere klimaten, waar hij de tijd neemt om te rijpen en in het proces een balans van drie elementen te verzamelen: zuurgraad, suiker en fenolische verbindingen. Een eervolle vermelding verdienen de regio's Bourgondië in Frankrijk, Willamette Valley in Oregon, de Sonoma Coast in Californië en een deel van Nieuw-Zeeland, die bekend staan om hun uitstekende Pinot Noir-wijnen.
De druif doet het goed in hellende gebieden die goed draineren en op de kalksteenrijke bodem. Het geeft een minerale en elegante toets aan de wijn en verbetert de complexiteit ervan. Daarnaast hebben de wijngaarden van Pinot Noir het geluk dat ze het gematigde zonlicht ontvangen dat de druiven helpt om langzaam en goed te rijpen zonder het risico te lopen oververhit te raken.
Belangrijke subvariëteiten en klonen van pinot noir
Pinot Noir zou opmerkelijk genoemd worden, zelfs als het zich aan het gemiddelde zou houden. Dit is zo omdat er een grote variëteit aan subvariëteiten en klonen is, die allemaal hun speciale smaak aan het eind brengen. De Pinot Noir stekken in Burundi die spiritualiseren zijn speciaal en onderscheiden zich van andere klonen door enkele van hun unieke kenmerken; zoals de Dijon klonen (115, 667, 777) en de Pommard klonen.
"Inside Burgundy" is de plaats waar klonen vandaan komen en in de loop der tijd werden onderhouden, terwijl ze ook werden aangepast aan de lokale omstandigheden en wijnbeheertechnieken. Tegenwoordig vinden we deze klonen echter ook buiten deze regio, bijvoorbeeld in Californië. Door het gebruik van deze klonen worden de wijnsoorten in de regio verrijkt, zoals de kleurintensiteit en aromaticiteit of de virusresistentie. Als gevolg hiervan krijgt de wijnmaker meer mogelijkheden om wijnstokken te plannen en te vinden die details toevoegen aan een bepaald soort wijn van een specifieke locatie.
De geschiedenis van pinot noir en topregio's
Als een van de taaiste en meest malse rassen is Pinot Noir tegelijkertijd zeer gecompliceerd en bescheiden. Zijn geschiedenis gaat terug tot in de oudheid, toen hij al in wijngaarden groeide, en al zo lang wordt deze geliefde druivensoort aanbeden door wijnmakers over de hele wereld. Vanaf het begin van haar geschiedenis in de Bourgogne in Frankrijk tot haar internationale aanwezigheid vandaag de dag, zijn het de authenticiteit en de tegenstrijdige aard van het merk die het middelpunt vormen van haar aantrekkingskracht.
De oorsprong van pinot noir, de oudste en eerste wijnsoort die al voor de 5e eeuw na Christus door monniken in Bourgondië werd verbouwd, gaat terug tot de Romeinse tijd. Aangenomen wordt dat Pinot Noir is afgeleid van het woord voor dennenappel in de Franse taal of verwees naar een druiventros. "Noir" is afgeleid van het Franse woord "noir", wat letterlijk zwart betekent; dat is namelijk de kenmerkende kleur van de schil van de druif.
- Burgundy, bekend om het koele klimaat, de kalksteenrijke bodem en de eeuwenlange Pinot Noir-winnerservaring, is nog steeds de spirituele plaats van deze variëteit. Hier profiteert de wijnstok van een kleine mix van microklimaten en terroirs, en elk daarvan zorgt voor specifieke wijnstijlen die op het grondgebied worden geproduceerd. Van de beroemde wijngaarden van de Côte de Nuits, die de magische blauwe rosékleurige wijn produceren, tot de rijke heuvels van de Côte de Beaune die voornamelijk uit kalksteen bestaan, blijft Bourgondië de beste regio voor Pinot Noir.
De voortreffelijkheid van Pinot Noir is echter niet beperkt tot deze regio. Door de eeuwen heen hebben wijnmakers de verborgen capaciteiten van deze druif ontdekt, samen met de inspanningen om het specifieke terroir te weerspiegelen en er een kunstwerk van te maken. Vandaag de dag komen enkele van de meest geprezen Pinot Noir wijnen uit regio's zoals:
- Sonoma Coast, Californië: Sonoma Coast is regionaal beroemd en zeer bedreven in wijnmaken; dit grote gebied biedt meerdere microklimaten en bodemtypes die helpen bij het groeien van de Pinot Noir. Sonoma Coast AVA's staat bekend om het klimaat dat door de oceaan wordt beïnvloed en de koele omstandigheden die ervoor zorgen dat de wijnen prachtige zuren, intense fruitsmaken en een vleugje aardse tonen hebben. Enkele van de topwijnen zijn Sonoma Coast Vineyards SCV Freestone Hills Pinot Noir 2019, Duckhorn Migration Sonoma Coast Pinot Noir 2021 en, Martin Ray Sonoma Coast Pinot Noir 2021 enzovoort.
- Marlborough en Central Otago, Nieuw-Zeeland: Pinot Noir komt oorspronkelijk uit de zuidelijke regio's Marlborough en Central Otago, die te vinden zijn op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Marlborough staat bekend om zijn door rood fruit gedomineerde wijnen met textuur en hints van kersen, frambozen en kruiden; Central Otago produceert daarentegen meer gestructureerde en gelaagde wijnen met een minerale noot. Een opmerkelijk aantal ongelooflijke wijnmakers zijn Cloudy Bay en Greywacke Pinot Noir 2021.
- Mendoza Regio: De stad Mendoza ligt in de uitlopers van het Andesgebergte, Argentinië's NVDA en een veelbelovende speler van de wereld Pinot Noir. De koelte van de nacht en de warmte van de zon, typisch voor het continentale klimaat van Mendoza, kunnen de Pinot Noir druiven langzaam laten rijpen terwijl ze de maximale intensiteit van de druiven ontwikkelen. Tegelijkertijd behouden ze een knapperige zuurgraad. De bodem speelt een essentiële rol in deze regio en biedt een complexiteit aan de wijnen, met zand- en alluviale bodems die bovendien zorgen voor karakteristieke minerale tonen en een elegante structuur. Uit de Mendoza regio raden wij u aan om Domaine Nico Grande Pere Pinot Noir 2022 en Michel Rolland Mariflor Pinot Noir 2014.
Technieken voor het maken van Pinot Noir wijn
Het is moeilijk om Pinot Noir wijn te maken vanwege de details die nodig zijn om het te maken en de deskundige kennis van hoe deze fijn gemaakte druiven een beetje gevoelig zijn.
- Wijngaardbeheer: Pinot noir kan het beste worden gekweekt onder milde weersomstandigheden en met een waterafvoersysteem. Voor een gezonde en natuurlijke bloei van de smaakelementen in de druiven is professioneel wijngaardbeheer van fundamenteel belang.
- Harvesting: Het tijdsaspect is cruciaal bij het plukken van Pinot Noir druiven - wijnmakers moeten de ophoping van het suikergehalte en de zuurgraad van de druiven in de gaten houden, omdat de mix van deze twee elementen de beste kwaliteit oplevert.
- Wijnbereiding: Maak de bessen voorzichtig los, steel ze daarna en plet ze. Later gaat u verder met het pletten en de fermentatie in de sapcentrifuge naar roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten. Regulering van de temperatuur en het verlengingsproces dat wordt gebruikt om een diepere tint en tannine-extractie te ontwikkelen.
- Rijping en botteling: Voor de Pinot Noir komt het kritieke moment op het moment dat de druiven op hun eigen manier kruipen om de transformatie te beïnvloeden terwijl ze in eikenhouten vaten rijpen. Hij gaat door met zijn leven tot de laatste minuut van de fles en hij blijft zijn eigen karakter hebben en zich ontwikkelen tot een karakter dat zijn bereidheid uitdrukt.
Proeven en analyseren van pinot noir
Proeftechnieken:
- Kijk eerst naar het uiterlijk van de wijn, let op de kleur en het gebrek aan helderheid. Pinot Noir heeft een doorschijnende robijnrode tint die duidt op zijn subtiele aard en lichtheid, terwijl hij een volle body heeft.
- Daarna laat u de wijn in uw glas glijden, waarbij u zachtjes roert zodat de aroma's van de wijn vrijkomen. Concentreer u even op het diep inademen, terwijl u tegelijkertijd de ingewikkelde mix opmerkt van de aroma's van vers rood fruit, zoete bloementonen en aardse ondertonen die de oorspronkelijke kenmerken van deze wijn zijn.
- De smakelijkheid van wijn wordt grotendeels bepaald door de textuur, zuurgraad en verschillende soorten tannines. Wat structuur betreft, kan Pinot Noir worden versterkt door zijdezachte randen en de juiste balans van zuurgraad die helderheid geven aan het voorwaartse fruitkarakter. Soepele tannines hebben zo'n knisperend karakter dat ze een wijn ondersteunen zonder de tannines zo hoog op te krikken dat de wijnaroma's worden verdoezeld.
Het hart van de pinot noir
Pinot Noir is beroemd en wordt al eeuwenlang bewonderd om zijn heerlijke en complexe smaak die meestal bestaat uit rijpe wilde bessen (kersen, aardbeien, frambozen), maar ook tonen van bloemen, aarde en kruiden. De druivenschillen zijn vrij dun en de tannines dienovereenkomstig zacht, wat zorgt voor het bijzondere gevoel van een wijn, op zijn best een soort gratie.
Food & Wine's Pinot Noir Gids
Met zijn heerlijkheid en veelzijdigheid kan Pinot Noir beschouwd worden als de perfecte keuze voor een breed scala aan gerechten. Hier zijn enkele aanbevolen combinaties:
- Vlees: Pinot Noir doet het goed bij zowel licht als donker vlees, vandaar dat de selectie een veelzijdige Pinot Noir is voor gegrilde kip en varkenshaas, en ook zalm met lamskoteletjes. Voor vlees kunt u de perfecte pinot noir kiezen, zoals Bread & Butter Pinot Noir 2022 en Chateau Purcari Limited Edition Pinot Noir 2020.
- Seafood: De verfrissende zuurgraad en de rode fruitsmaken van Pinot Noir verzachten de pirouettes van delicatesse, die kenmerkend zijn voor gerechten als gegrilde zalm, geschroeide tonijn en risotto met zeevruchten. Waarom vindt u geen perfecte match in Whitehaven Pinot Noir 2021, die echt indruk zal maken op uw gasten. Bied ze Jean Bouchard Gevrey-Chambertin 2018 ook aan, en het zal helpen om de ervaring onvergetelijk te maken.
- Kaas: De zachte aroma's en zachte textuur van de Pinot Noir passen goed bij een selectie van zuivelproducten - van verse brie, met zijn rijke smaak en lichte pikantheid, tot de intense smaak van gerijpte cheddar. Combineer Chateau Purcari Limited Edition Pinot Noir 2020 of Tensley Fundamental Pinot Noir 2021 en het heerlijke kaasplankje.
- Groenten: De lichte zuurgraad en aardse bodem van Pinot Noir zijn de perfecte begeleiding bij de smaken van geroosterde groenten, wilde paddenstoelen of gezonde salades. Probeer gerechten met Belle Glos Clark & Telephone Pinot Noir 2021 of Blank Canvas Escaroth Pinot Noir 2020 om maaltijden op basis van groenten onder de aandacht te brengen.
- Vruchten: Het fruitige profiel van Pinot Noir maakt het een geweldige begeleider van desserts met tropisch fruit, roomgebak en bessengerechten. Profiteer van het aanvullen met Duckhorn Decoy Pinot Noir 2019 of Duckhorn Migration Sonoma Coast Pinot Noir 2021 voor een goddelijke dessertervaring.
Langetermijn van Pinot Noir
Hier volgen enkele algemene richtlijnen voor het rijpen van Pinot Noir:
- Korte rijping (0-3 jaar): Pinot Noir-wijnen zijn over het algemeen al drinkbaar zodra ze op de markt komen, ongeacht het jaar. Zulke wijnen vertonen over het algemeen kenmerken als een overvloedige fruitigheid, knisperende zuren en een zachte textuur. Ze passen het best bij licht voedsel en zijn gunstig voor een korte sortering van de wijn.
- Middenlange rijping (3-7 jaar): Sommige Pinot Noir wijnen uit het lagere en hogere segment kunnen profiteren van een gemiddelde rijpingstijd, meestal tussen de drie en zeven jaar na de oogst. Aan de andere kant hebben deze domeinwijnen een enorm potentieel om complexere en secundaire eigenschappen te krijgen, zoals aardse smaken, kruiden of zijdezachtheid naarmate de rijping vordert. Desalniettemin is het van groot belang om van tijd tot tijd de groei van de wijn in de gaten te houden, omdat niet alle Pinot Noir wijnen jarenlang kunnen rijpen.
- Lange rijping (7+ jaar): Tijdens goede wijnjaren kan Pinot Noir meer dan tien jaar rijpen, en de beste wijnen op uitstekende wijngaardlocaties zijn opmerkelijk. Tijdens het verdere rijpingsproces kunnen de wijnen uitgroeien tot de meest charmante complexe expressies, en vruchten zoals bosgrond, leer en gedroogd fruit kunnen als tertiaire aroma's naar voren komen.
Top 5 minder dure pinot noirs om te proberen
1. Bread & Butter Pinot Noir 2022
2. Chateau Purcari Limited Edition Pinot Noir 2020
4. Martin Ray Sonoma Coast Pinot Noir 2021
Instructies voor het kopen van pinot noir
- Appellation: Pinot Noir, "de traandruif", wordt bij voorkeur verbouwd in gebieden met wereldkoeling. Ga op zoek naar grote en gerenommeerde gebieden zoals Bourgondië, Oregon, Central Otago en Tasmanië om onbeperkte expressies te krijgen die worden gediversifieerd door terroir.
- Vintage: Vintage beïnvloedt Pinot Noir. Een koel seizoen produceert, wat wij noemen, citrusachtige, zure wijnen; en een warm seizoen produceert donkere wijnen met fruitsmaak. Ontdek de oorspronkelijke omstandigheden die als optimaal werden beschouwd.
- Producent: Wij raden u aan wijnproducenten te kiezen die garant staan voor hun producten. Zoek naar expertise, een milieuvriendelijke werkwijze en consistentie. Microwijnhuizen bieden misschien dit of dat zeldzame juweeltje samen met volledig erkende merken.
- Alcoholgehalte: Pinot Noir heeft meestal een alcoholpercentage van 12% tot 14%. Wijnen met een laag alcoholpercentage worden terecht als elegant beschouwd; aan de andere kant hebben de wijnen met een hoger alcoholpercentage, die rijkdom bieden, daar alle reden toe. Houd rekening met wat u aantrekt en u zult niet teleurgesteld worden!
Pinot Noir vs. Merlot en Cabernet Sauvignon
Rode wijn is populair bij de Pinot Noir, Merlot en Cabernet Sauvignon, hoewel elk type een uniek kenmerk heeft dat het van de andere variëteiten onderscheidt. Pinot Noir is populair om zijn bessen- en delicate fruitsmaak, zijdeachtige textuur en levendige zuurgraad, Merlot daarentegen is zachter met zoete en chocoladeachtige smaken van pruimen en zwarte kersen. Cabernet sauvignon zit boordevol smaken als zwarte bes, cassis en cederhout en heeft bepaalde kenmerken die tanninerijker, voller en beter gestructureerd zijn.
Eindgedachten
Pinot Noir is uiteindelijk een elegante, complexe en veelzijdige wijn. Zijn reis van de Bourgogne naar een wereldwijde favoriet is werkelijk opmerkelijk geweest.
Good and interesting selection