In 1976, tijdens de keuring van Parijs, stak rode wijn uit de VS de drempel over naar de wereld van de goede wijn. Bij het proeven van een bijzonder voortreffelijk aanbod uit Napa Valley riep een jurylid uit: "Ah, terug naar Frankrijk!", waarmee het idee dat goede wijn alleen uit Europa kwam voorgoed werd ontkracht. Tegenwoordig is er geen grens meer in het zand en de Verenigde Staten (Californië in het bijzonder) hebben een schat aan prachtige rode wijn te bieden. De enige moeilijkheid is beslissen waar je moet beginnen. Veel van de beste flessen uit de Verenigde Staten zijn verkrijgbaar in de 8wines online winkel en in dit artikel bekijken we de regio's en namen waar je het komende jaar op moet letten.
Amerikaanse wijngebieden
De Verenigde Staten zijn lang vereerd geweest als een land van eindeloze mogelijkheden, en druiven worden verbouwd in bijna elke hoek van de oorspronkelijke "Nieuwe Wereld". Niet alle wijngebieden zijn echter hetzelfde en er zijn bepaalde delen van de VS die bijzonder vruchtbaar zijn gebleken voor rode wijn.
Virginia, aan de oostkust van de Verenigde Staten, wordt gezien als de bakermat van de Amerikaanse wijntraditie. De eerste kolonisten begonnen hier wijn te maken in de 17e eeuw, maar pas in de jaren 1980 kwam de wijnbouw echt van de grond. Tegenwoordig zijn er in Virginia meer dan 300 wijnmakerijen en 4.000 hectare wijngaard, bestaande uit Viognier, Cabernet Franc en Norton - de oudste rode wijndruif van het land. Net als de vroege kolonisten verspreidde de wijnbouw zich langzaam naar het westen, naar het midwesten en zuidwesten, voordat het een thuis vond in het "Wilde Westen".
Aan de westkust is de staat Washington de eerste aanloophaven voor elke veeleisende wijnconsument. Deze regio is de afgelopen jaren langzaam gegroeid in status en kwaliteit, tot een punt waarop Washington Pinot Noir wordt erkend als een serieuze concurrent voor de Bourgogne.
Net als de beroemde Franse provincie heeft Washington een intrigerende mix van wijnmakerijen van de "oude garde", zoals Chateau Ste Michelle, en jongere wijnmakerijen met een meer doe-het-zelf houding, zoals het levendige Charles Smith - je kunt meer lezen over Washington in ons speciale artikel hier. Het naburige Oregon zit ook in de lift en profiteert van veel van dezelfde omgevingsfactoren als Washington.
Het echte bolwerk voor rode wijn in de VS is echter Californië, waar 85% van alle wijn in het land wordt gemaakt.
Een gids voor de Californische wijnregio
Californië, ook wel bekend als de Golden State, roept meestal een beeld op van dorstige, zonovergoten velden en een uitgestrekte blauwe oceaan. In werkelijkheid is het een lange strook land, verspreid over 10 breedtegraden en met een enorme verscheidenheid aan terroirs. Terwijl AVA's als Sonoma en Alexander Valley een typisch Californisch klimaat hebben, kunnen locaties als Napa Valley en Mendocino County verrassend koel zijn en overladen met mist van de Stille Oceaan. Californische wijnen zijn divers en maken gebruik van druiven voor koele en warme klimaten.
Welke wijn is het beroemdst in Californië?
Cabernet sauvignon is zonder twijfel de meest voorkomende druif in de Golden State. Californische Cabs staan bekend als rijke, volle fruitbommen, met kenmerkende vegetale tonen van munt, paprika en eucalyptusblad.
Andere belangrijke Californische rode druiven om te proberen zijn Zinfandel, die (net als de wilde grensbewoners uit de bergen van weleer) de reputatie heeft ruig en vol alcohol te zijn. Pinot Noir en Merlot zijn ook belangrijke druivensoorten in het westen, net als de fruitrijke Syrah, die vaak het midden houdt tussen een klassiek gelijnde Franse Syrah en een rijpe Australische Shiraz.
5 Beste Californische wijnhuizen die je kunt bezoeken
Duckhorn
Duckhorn Vineyards ligt in St. Helena, net ten noorden van San Francisco, en is een van de meest betrouwbare producenten van rode wijn uit Napa Valley. Het wijnhuis werd in 1976 opgericht door Dan en Margaret Duckhorn en heeft zich altijd gericht op Bordeaux-variëteiten. Het produceert een briljante reeks Merlot- en Cabernet Sauvignon-wijnen, nu aangevuld met wat lichtere uitgiften van Pinot Noir. Zelfs als je ze niet persoonlijk kunt bezoeken, hebben hun wijnen het vermogen om je mee te voeren via je zintuigen.
Three Palms is een gerichte Cabernet uit één wijngaard, sterk beïnvloed door vulkanische bodems, die de wijn een intrigerende minerale ader geven. De wijn heeft een rijk, krachtig karakter en een levendige rode kleur, waardoor het een uitstekend referentiepunt is voor je reis door Napa Valley.
Als je je horizon wilt verbreden, produceert Duckhorn ook een verbluffende Napa Valley Cabernet Sauvignon die uitsluitend afkomstig is van de eigen wijngaarden van het landgoed. Met een vleugje Merlot is dit een krachtige, Bordeaux-achtige rode wijn, perfect om lang te laten rijpen.
DAOU
Opgericht door de Libanese broers Daniel en Georges aan het eind van de jaren 90, biedt DAOU Vineyards een werkelijk unieke kijk op Californische rode wijn. Nadat ze Libanon in 1975 tijdens de burgeroorlog hadden verlaten, vonden de broers Daou een nieuw thuis en een nieuwe missie in het zonovergoten land Paso Robles. Deze hoek van de Central Coast biedt een perfecte combinatie van Napa-achtig terroir en kalksteenrijke bodems, vergelijkbaar met die twee oceanen verderop in Bordeaux, wat een belangrijke inspiratiebron is voor het wijnhuis.
The Pessimist is een rijke en tanninerijke blend van Syrah, Petite Sirah, Zinfandel en Tannat. Deze vier Californische hoofdbestanddelen harmoniëren wonderwel en creëren een hedonistische, bessenrijke wijn, met diepere hartige tonen van donkere cacao, rook en geroosterde koffiebonen. Hij is onmiskenbaar gedurfd, voor liefhebbers van diepe, dromerige rode wijnen.
Soul of a Lion tilt de zaken nog verder naar een hoger plan. Dit is een overwegend Cabernet Sauvignon blend, met spatten van peperige Cabernet Franc en Petit Verdot. Het is een zeer verzamelbare wijn die een plaats verdient in de kelder van elke serieuze wijnliefhebber - je kunt hem meer dan tien jaar laten rijpen of hem combineren met een even decadente maaltijd.
Caymus
Caymus Vineyards is een van de meer herkenbare namen op deze lijst, beroemd om zijn assortiment premium rode wijnen. Het wijnhuis werd in 1972 opgericht door Chuck Wagner en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gerund door de familie Wagner. Het historische landgoed ligt in Rutherford, Napa Valley, en is een fantastische plek om te bezoeken als je de kans krijgt.
We beginnen met het aanraden van de Caymus Cabernet Sauvignon een weelderige en zeer verzamelbare fles wijn, met een bijna onbeperkt potentieel om in de kelder te bewaren. Het is een volle proefervaring, met diepe lagen donker fruit die karakteristieke 'Caymus'-tonen van openlijke rijpheid dragen. De wijnboeren laten hun druiven graag iets langer aan de wijnstok hangen dan normaal, waardoor de tannines rijper worden en de smaken complexer worden.
De kans is groot dat je nog nooit gehoord hebt van een wijn met een productiecyclus zoals Red Schooner. Het is een 100% Malbec wijn, waarvan de druiven zijn verscheept vanuit Mendoza, Argentinië tijdens het oogstseizoen van het zuidelijk halfrond, in februari/april. Hierdoor kan Caymus het potentieel van zijn kelder volledig benutten en heerlijke wijn produceren terwijl kelders op het noordelijk halfrond inactief zijn. De Red Schooner is een goed bereisde rode wijn, zo donker en zwart als het ruim van een schip, maar barstensvol geurige fruitige aroma's en krachtige tonen van kersen, chocolade en vanille.
Als je een fan bent van lichtere rode wijnen, biedt Caymus ook een fles Pinot Noir. Sea Sun is het stokpaardje van Charlie Wagner, zoon van oprichter Chuck. De druiven komen uit de winderige kustgebieden van Californië, zoals Santa Barbara en Monterey. Het is een gulle, lichte rode wijn vol subtiele kruiden, rijp rood fruit en donkere bessen. Perfect om te combineren met sappig vlees of om enkele jaren te bewaren.
Rombauer
Rombauer Vineyards is sinds 1980 een Californisch instituut. Het landgoed is opgericht door Koerner en Joan Rombauer en beschikt over een van de beste wijnmakerijen van het land en een selectie van ongelooflijke wijngaarden uit Napa Valley, Sonoma County en de Sierra Foothills.
Onze enige aanrader is Rombauers hooggewaardeerde Merlot. Dit is een rode wijn met oceaaninvloeden, met een zacht, decadent karakter. Het is de perfecte keuze als je moeite hebt met het onstuimige karakter van cabernet sauvignon en biedt een zijdezachte, makkelijk drinkbare smaak van de Californische kust.
Orin Swift
Alle wijnhuizen die we tot nu toe hebben besproken, stralen een elegant, ouderwets beeld van wijnmaken uit. Orin Swift is een wijnmakerij die de schimmel doorbreekt en zich richt op de kunstzinnige kant van wijnbouw - in ieder geval wat betreft hun verpakking. Het werd in 1998 opgericht door David Phinney, nadat hij een tijd voor Robert Mondavi Winery had gewerkt als seizoensarbeider.
Machete is een goed voorbeeld van Phinney's unieke benadering van wijn maken. Op elke fles staat een van de 12 verschillende afbeeldingen, gemaakt door fotograaf Caitlin Mitchell. De wijn zelf is een voorzichtige blend van Petite Sirah met Grenache en Syrah uit de Rhône, wat resulteert in een krachtige, fruitige fles rood. Koop hem voor het verzamelbare etiket - drink hem voor de heerlijke tonen van pruimen, zwarte bospasteitjes, gedroogde kruiden en tabaksrook.
Als je de Orin Swift Cellar in St. Helena verkent, raden we je ook van harte aan om een fles van Papillon. Op papier is het een klassieke Bordeaux blend, samengesteld uit cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot en malbec. In de mond heeft hij echter onmiskenbaar een Nieuw Werelds karakter. De fruitige kracht van cabernet sauvignon is de dirigent en de andere druivensoorten vullen het orkest aan.
Welke wijnsoorten komen voor in Californië?
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is de meest voorkomende rode druivensoort in Californië, dus er is altijd wel een Cab voor elk budget en elke gelegenheid. Als je het volledige spectrum van Californische cabernet wilt ontdekken, kijk dan niet verder dan onze eigen proefkoffer met 6 flessen samengesteld door de vino-experts van 8Wines. Een Californische Cabernet staat bekend als krachtig, hoekig en enorm fruitig, dus het is een klassieke combinatie voor steak. De hoge zuurgraad en stevige tannines van de wijn zorgen ervoor dat hij door veel vet heen snijdt. Het is een geweldige combinatie met een verscheidenheid aan vlees, gerijpte cheddar of gouda, of aromatische kruiden zoals rozemarijn en tijm.
Chardonnay
In Californië is Chardonnay het enige druivenras dat populairder is dan Cabernet Sauvignon. Californische Chardonnay wordt vaak gerijpt op eikenhout, waardoor het een rond, boterig mondgevoel krijgt als aanvulling op het pittige fruit. Als je van witte wijn houdt, hebben we ook een Chardonnay proeverij perfect om te combineren met zeevruchten, eenvoudige pasta- en pestogerechten of romige kazen zoals Brie, Mozzarella en Monterey Jack.
Pinot Noir
Californische Pinot Noir biedt iets anders dan de ingewikkelde flessen die je in de Bourgogne vindt. Het typische smaakprofiel is kruidig en sappig, met onderliggende aardetinten die het een briljante wijn maken om te combineren met paddenstoelengerechten. Probeer eens iets uit onze Californische Pinot Noir proefkoffer met een kleverige paddenstoelenrisotto, geroosterde kalkoen, gerookte zalm of een verscheidenheid aan halfzachte kazen zoals Comté en Gruyère.
Zinfandel
Zinfandel wordt beschouwd als een van de druiven die heeft geholpen de Californische stijl te definiëren. Zinfandel in Californische stijl is meestal groot en gedurfd, met een licht rustiek gevoel en veel alcohol. Het is een geweldige manier om de regio te leren kennen. Onze premium Zinfandel proefdoos staat vol met ruige bergwijnen, ideaal om te combineren met rokerig eten. Denk aan gebarbecued vlees en groenten, pastabakken, Thanksgiving kalkoen, of harde kaas zoals Manchego en gerijpte Cheddar.
Californische rode melanges
Californische wijn is qua variëteiten en stijl sterk beïnvloed door de Bordeaux-regio, dus het is geen verrassing dat de staat vol staat met rode blends. Ze zijn er in Bordeaux-stijl, met de klassieke Bordeaux-variëteiten, maar ook met enkele unieke blends die Amerikaanse wijnmakers zich echt eigen kunnen maken. Onze proefkoffer van rode blends verkent alle opties, van Zinfandel blends met wat Charbono en Grenache tot Petite Sirah en Syrah gedomineerde krachtpatsers. Hoe dan ook, Californische rode blends zijn perfect om te combineren met een verscheidenheid aan vleesgerechten en gerijpte kazen.
Merlot
Over het algemeen is Merlot een van de zachtste en meest toegankelijke rode wijnen die je in Californië kunt vinden. Hij laat een aantal prachtige expressieve vruchten zien, maar behoudt een pluchen en fluweelzacht mondgevoel. Het is een geweldige partner voor mals, kruidig lamsvlees, filet mignon of pittige zachte kazen zoals Gorgonzola. Onze proefkoffer bevat enkele van de meest toegankelijke wijnen uit de regio en alle grote wijnhuizen.
Veelgestelde vragen over Amerikaanse rode wijnen
- Wat zijn populaire Amerikaanse rode wijnsoorten?
De populairste rode wijn in de Verenigde Staten is Cabernet Sauvignon, gevolgd door Pinot Noir, Merlot, Zinfandel en Syrah - in deze volgorde. Er zijn ook enkele minder bekende Amerikaanse rode wijnen die afkomstig zijn van het continent, zoals Norton, Concord en Mustang.
- Waarin verschillen Amerikaanse rode wijnen van hun Europese tegenhangers?
Zoals de meeste regio's in de Nieuwe Wereld bevatten Amerikaanse rode wijnen over het algemeen fruitiger en rijpere smaken dan hun Europese tegenhangers. Ze hebben ook de neiging om meer alcohol te bevatten en minder nadruk te leggen op een "gevoel van plaats" dan in Europa - hoewel de resultaten per producent verschillen!
- Wat zijn de belangrijkste factoren die de smaak en kwaliteit van Amerikaanse rode wijnen beïnvloeden?
Terroir en productiemethoden zijn de twee belangrijkste factoren die de smaak en kwaliteit van Amerikaanse rode wijnen beïnvloeden. Terroir is een Franse term die alle omgevingsfactoren beschrijft die een gewas beïnvloeden, zoals bodemtype, hoogte en het algemene klimaat.
- Kun je enkele Amerikaanse rode wijnen van topkwaliteit aanbevelen voor beginners?
Er zijn verschillende briljante wijnhuizen in Californië en Washington die 90+ beoordeelde Amerikaanse rode wijnen aanbieden tegen betaalbare prijzen. We raden deze Cabernet Sauvignon van Bread and Butter aan, net als deze klassiek Californische Zinfandel met hoog alcoholpercentage Zinfandel van Edmeades. Charles Smith is ook een fantastische, toegankelijke producent uit Washington, die een heerlijke Cabernet Sauvignon maakt met de naam Substance.
- Zijn er opvallende biologische of biodynamische Amerikaanse rode wijnen verkrijgbaar?
Biologische en biodynamische landbouw is op dit moment een enorme beweging in de wijnwereld, met elk jaar meer kelders die overstappen op duurzame methoden. Om er maar een paar te noemen: Cline's Ancient Vine's Zinfandel, de Frog's Leap Cabernet Sauvignon of Cline's Sonoma Coast Syrah. De familie Cline is vooral opmerkelijk op het gebied van duurzaamheid en staat bekend om het gebruik van 2000 schapen en geiten als een natuurlijke vorm van onkruidbestrijding.
Als het op wijn aankomt, is Amerika echt het land van de mogelijkheden. Of je nu de woeste kust van Californië verkent, de oorspronkelijke pionierwijngaarden aan de oostkust of het diepe zuiden, je zult ongetwijfeld een nieuwe favoriet ontdekken. De 8Wines website is een fantastische plek om te beginnen - onze selectie van Amerikaanse rode wijnen is in de loop der jaren zorgvuldig gecultiveerd en als je in Europa woont, kunnen we aan je leveren. We raden je aan om je netten wijd en zijd uit te gooien om te ontdekken welk wijnhuis het beste bij jouw smaakpapillen past.
Ok!