Velen van u hebben wellicht gehoord of gelezen over de toenemende aandacht voor Champagne van telers. Maar voor de leek, wat betekent teler champagne eigenlijk? Wat voor soort Champagne is het en wat is al die ophef erover?
Het eerste wat we moeten uitleggen is dat de teler champagnes ambachtelijke wijnen zijn van een wijnboer die uitsluitend druiven van zijn eigen wijngaarden vinifieert en onder zijn eigen merk op de markt brengt.Maar om een volledig beeld te krijgen, moeten we een stap terug doen. Historisch gezien was het maken van een fles champagne een complexe en mysterieuze aangelegenheid. Alleen de handel was de beheerder van deze zeldzame knowhow. Uiteraard brachten de wijnboeren hun druiven naar de handelaars die voor de rest zorgden: het maken van champagne en het naar de markten gaan om deze unieke drank te verkopen.
Nu is het scenario echter veranderd: nieuwe "vignerons" (Franse term voor wijnbouwer), kinderen of kleinkinderen van dezelfde kleine wijnbouwers, beginnen hun eigen Champagne te creëren door hun gebieden, zelfs individuele percelen, op te waarderen en de traditie van technieken in een modern jasje te steken. Dit is de nieuwe golf van teler champagne .
Deze wijnboeren zijn de voorbodes van een smaakrevolutie die een Champagne die soms wordt gehomologeerd door commerciële blends door elkaar schudt. Deze status van druivenplukker garandeert de consument volledige controle over het hele productieproces, van de wijngaard tot de fles.
Wat maakt teler champagne anders?
Champagnes van de teler zijn recentelijk wereldwijd bekend geworden, en dit is niet zomaar een voorbijgaande trend. De afgelopen 10 jaar is de Champagne van de teler van bijna onbekend naar extreem populair gegaan. En niet alleen in Europa: ook in de Verenigde Staten en de rest van de wereld zijn deze wijnen zeer gewild. Ze verkopen internationale proeverijen uit en krijgen voortdurend lovende kritieken van wijnprofessionals en -critici, die ze prijzen om hun individualiteit en waarde.En dus beginnen ook de consumenten, vooral zij die ambachtelijke producten waarderen en de waarde van een specifiek terroir begrijpen, deze unieke wijnen te ontdekken, die hun persoonlijkheid, hun moed en hun band met het grondgebied ten volle tot uitdrukking brengen.
Maar wat maakt ze zo bijzonder?
Een van de meest interessante kenmerken is ongetwijfeld hun uniciteit. Terwijl de Champagnes van de grote merken worden gemaakt van druiven van verschillende producenten en wijngaarden uit de regio, en worden gemengd om jaar na jaar een standaardproduct te garanderen dat de stijl van het bedrijf weerspiegelt, zijn de Champagnes van de telers precies het tegenovergestelde. In dit geval zijn de producenten eigenaar van hun wijngaarden: zij bewerken de wijnstokken en oogsten de druiven waarmee zij hun wijnen produceren, vaak van afzonderlijke percelen. Meestal vinifiëren ze elke kleine cru en elke oogst afzonderlijk om de ziel van hun wijnen niet te verliezen. Bovendien hebben veel van deze producenten oude gebruiken in ere hersteld, zoals het gebruik van kleine vaten voor de rijping, zodat hun wijnen, hoewel modern, een sterke uitdrukking van traditie zijn. Ze hebben beperkte producties, vaak genummerd, omdat ze kwaliteit boven kwantiteit verkiezen.
De resulterende wijnen zijn niet noodzakelijk van superieure kwaliteit dan die van de grote merken, maar zijn ambachtelijke wijnen, gekenmerkt door een duidelijke persoonlijkheid die de plaats van herkomst en de handen die ze gemaakt hebben weerspiegelt. En dat maakt ze interessant, maar vooral uniek en onherhaalbaar. Champagnes van telers herkennen is niet moeilijk. Het vinden van een familienaam op het etiket kan een aanwijzing zijn, want veel kleine familiebedrijven produceren doorgaans produceren Champagne van telers maar er is een specifieke manier om dit type wijn te identificeren. Elke fles Champagne heeft namelijk een acroniem dat staat voor het productieproces. Het acroniem RM, dat staat voor 'récoltant-manipulant' (letterlijk vertaald oogstmachine-handelaar) is dat voor de Champagne van de teler.
Top Champagnes van telers
Hier bij 8wines zijn we erg trots op onze selectie Champagnes van telers, waaronder enkele zeer prestigieuze wijnen en enkele kleine juweeltjes.
- Agrapart bijvoorbeeld is een klein familiedomein, opgericht tijdens de Belle Epoque in het hart van de Grands Crus van de Côte des Blancs, dat zich al vele jaren onderscheidt door de uitzonderlijke kwaliteit van zijn terroir cuvées en door de buitengewone mineraliteit van de wijnen. Het domein, opgericht door Arthur Agrapart, onderging een belangrijke kwalitatieve verandering in de jaren 1950 onder impuls van Pierre Agrapart, kleinzoon van de stichter, die de Agrapart-stijl creëerde: terroir-champagne, elegant en karakteristiek, een precieze uitdrukking van de ontmoeting van chardonnay, de druif die hier koning is, met de grote kalkrijke terroirs van de Côte des Blancs. Vandaag, onder leiding van Pascal Agrapart, nu ondersteund door zijn zoon Ambroise, bewerkt het bedrijf, zeer gehecht aan zijn RM-status, 12 hectare wijngaarden, waarvan 9 hectare op de grands cru van Avize, Cramant, Oger of Ory. Hier blijven de teelt- en vinificatiemethoden ambachtelijk en gebaseerd op het grootste respect voor de natuurlijke omgeving. Hoewel het bedrijf geen aanspraak maakt op enige certificering, hanteert het sinds het eind van de jaren tachtig alle principes van de biologische wijnbouw. Al hun cuvées worden per perceel gevinifieerd en gerijpt in eikenhouten vaten. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken van het huis is 40 jaar, maar sommige zijn ouder dan 60 jaar. Het huis produceert gemiddeld 90.000 flessen per jaar, voornamelijk Blanc de Blancs Grands Crus.
- Champagne Jacquesson heeft daarentegen meer dan 200 jaar geschiedenis. Het werd in 1798 opgericht door Memmie Jacquesson en kende daarna een snelle bloei. Zijn unieke en strenge knowhow heeft van dit merk een juweel van de streek gemaakt! Het trok zelfs de aandacht van Napoleon I, die het in 1810 een gouden medaille toekende "voor de schoonheid en de rijkdom van zijn kelders". Het werd in 1974 overgenomen door de gebroeders Chiquet, die aan de oorsprong liggen van de wedergeboorte van dit merk. Vandaag concentreert dit Champagnehuis zich op een uiterst kwalitatieve productie in 350.000 flessen die het gebruik van niet-industriële productiemethoden mogelijk maakt. De wijngaarden strekken zich uit over een oppervlakte van 30 hectare, gelegen in Avize, Dizy, Ay en Hautvillers. Het huis Jacquesson is gestegen tot de derde plaats op de ranglijst van de beste champagnes, geselecteerd door de Revue du Vin de France. Het merk wordt steeds populairder, maar dat leidt niet tot overproductie. De productie van het huis blijft namelijk gericht op cuvées van enkele percelen.
- De Maillarts hebben hun wijnbouwkennis in het noordelijke deel van de Montagne de Reims sinds de 16e eeuw van vader op zoon doorgegeven. Bijna 300 jaar geschiedenis, Nicolas Maillart de filosofie van deze wijnmakersfamilie in ere. Maar toen hij het bedrijf in 2003 overnam, revolutioneerde hij het familiebedrijf en stopte met de verkoop van zijn druiven aan de coöperatie. Hij richtte het gamma op rijpe, fruitige en complexe champagnes, met name dankzij de komst van eikenhouten vaten op het domein. Deze kleine producent beheert momenteel een wijngaard van ongeveer 9 hectare waar hij wijnen produceert die het potentieel van de terroirs Premier en Grands Crus tot uitdrukking brengen. De wijngaard, voornamelijk gelegen in Ecueil in de Montagne de Reims, wordt gedomineerd door Pinot Noir. Hierdoor kan Nicolas Maillart intense, expressieve cuvées maken met die karakteristieke toets van vinositeit. Twee cuvées springen er in het bijzonder uit, de Chaillots Gillis, een Chardonnay extra brut uit Ecueil gevinifieerd in barrique, en de Francs de Pied, een Pinot noir op het zand geplant in 1973 en niet geënt, een echte zeldzaamheid. Twee cuvées die de stijl van het huis tekenen.
- De Soutiran Champagne Huis, een familiehuis van 6ha, is gelegen in het hart van de Montagne de Reims, in het dorp Ambonnay, dat de prestigieuze Grand Cru onderscheiding geniet. De Pinot Noir en Chardonnay druiven staan aangeplant op hellingen met een kalkhoudende bodem die bijzonder rijk is aan magnesium. Deze eigenheid, eigen aan het terroir van het dorp, geeft een mineraliteit aan de wijnen die zich uit in zoute en jodiumhoudende tonen. Ook rusten deze champagnes tussen 5 en 8 jaar, veel meer dan wat de appellation voorschrijft om de structuur van deze wijnen te onthullen.
Various choices, fast shipping, my favourite e-shop for wines.