Oostenrijkse wijnen
Oostenrijk is vooral bekend om zijn elegante witte wijnen, gemaakt van inheemse druiven uit de beste wijngebieden van Oostenrijk. Hier wordt al duizenden jaren wijn gemaakt. De eerste schriftelijke verslagen over de wijnbouw dateren uit de Romeinse tijd. Tegenwoordig wordt Oostenrijk beschouwd als een van de best bewaarde wijngeheimen van Europa, dankzij de overvloed aan ambachtelijke producenten en de nadruk op kwaliteitswijn.
De belangrijkste wijngebieden van Oostenrijk
De wijnkaart van Oostenrijk bestaat uit de drie belangrijkste wijngebieden: Niedaöstareich (Neder-Oostenrijk), Burgenland en Steiermark. Niedaöstareich, in het noordoosten, heeft de grootste oppervlakte aan wijngaarden en is vooral bekend om zijn elegante witte wijnen en rode wijnen met een koel klimaat. Burgenland, in het oosten van Oostenrijk, is beroemd om zijn rode wijnen van het type Blaufrankisch, St Laurent en Pinot Noir. Stiermarken is het meest zuidelijke wijngebied van Oostenrijk, met een warmer en droger klimaat.
Oostenrijkse druivenrassen
De belangrijkste en beste Oostenrijkse wijndruif is de Gruner Veltliner, die ongeveer een derde van de wijngaarden van het land in beslag neemt. Deze druif levert doorgaans kruidige, peperige witte wijnen op met tonen van steenfruit. De op één na belangrijkste Oostenrijkse witte druif is Riesling, die wordt gebruikt voor Auslese en Beerenauslese late oogst zoete wijnen en voor droge witte wijnen. Ongeveer 30% van de Oostenrijkse wijnproductie bestaat uit rode wijnen, die vooral afkomstig zijn van de peperige Zweigelt en de kruidige Blaufrankisch.
Ok!