Parusso Barolo Mariondino 2019
Parusso Barolo Mariondino 2019
- Jaargang: 2019
- Flesinhoud: 750ml
- Wijnsoort: Rode
- Alcoholgehalte: 14.5%
- Druivenras: Barolo
- Druiven: Nebbiolo
- Wijnhuis: Parusso
- Regio: Piemonte
- Land: Italië
- Jaargang: 2019
- Flesinhoud: 750ml
- Wijnsoort: Rode
- Alcoholgehalte: 14.5%
- Druivenras: Barolo
- Druiven: Nebbiolo
- Wijnhuis: Parusso
- Regio: Piemonte
- Land: Italië
De geschiedenis van het landgoed Parusso gaat terug tot 1901 toen Gaspare Parusso zijn allereerste perceel in Mariondino kocht. Een paar decennia later kocht de familie ook de boerderij van Rovella in Bussia, de huidige locatie van het wijnhuis. Tegenwoordig heeft het Parusso landgoed ongeveer 22 hectare wijngaarden verspreid over het Barolo gebied, waaronder enkele top Barolo cru locaties zoals Le Coste, Mariondino en Mosconi.
Deze krachtige Barolo is gemaakt van 40 jaar oude wijnstokken die groeien in het gehucht Mariondino op ongeveer 300 meter hoogte. De wijngaard zelf ligt op het westen en wordt in het Langhe dialect "Söri d'la Seira" genoemd, omdat hij de allerlaatste stralen ontvangt voordat de zon ondergaat. De druiven worden zorgvuldig met de hand geoogst in kleine mandjes zodra ze rijp zijn en vervolgens gemacereerd en langdurig gefermenteerd met inheemse gisten.
Als de jonge wijn klaar is, wordt hij overgebracht naar kleine eikenhouten vaten voor 24 maanden rijping, gevolgd door nog eens 6 maanden in de fles zelf. Dit lange rijpingsproces voegt extra complexiteit en glans aan de wijn toe, evenals subtiele hints van kruiden, houtrook en leer aan de rijke donkere kersen- en bessentonen en het karakteristieke rozenblaadjesaroma dat zo typisch is voor het Nebbiolo-ras. Dit is een geweldige Barolo om nog een paar jaar in de kelder te bewaren, of om nu van te genieten naast stevige vleesstoofpotten, gebarbecuede ribbetjes of een ribeye steak.
communicatie en snelheid