Alles over de Chateauneuf Du Pape wijnstreek

Châteauneuf-du-Pape is een van de beroemdste namen in de wijnwereld. De regio zelf is opmerkelijk klein, gecentreerd rond een dorp (ook wel Châteauneuf-du-Pape genoemd), in de zuidelijke helft van de Rhônevallei. Het landschap is hier zonovergoten, met steenachtige zandgronden, droog kreupelhout en natuurlijk veel wijnstokken. De wijngaarden beslaan een oppervlakte van 3.200 hectare of 32 km in het kwadraat, ongeveer een tiende van de grootte van bijvoorbeeld de Champagne. Châteauneuf-du-Pape ligt ongeveer 20 km ten noorden van de stad Avignon, beroemd als zetel van verschillende katholieke pausen, en sluit aan bij de rijke geschiedenis van de regio.

Voor beginners kan het verwarrend zijn om de naam "Châteauneuf-du-Pape" te horen vallen. Is het immers een plaats of een wijn? En wat is er zo bijzonder aan? Volgens het Franse appellation-systeem ontleent de wijn zijn naam aan de plaats waar hij wordt verbouwd, dus "Châteauneuf-du-Pape" verwijst naar beide. In feite was Châteauneuf-du-Pape een van de belangrijkste redenen waarom het appellation-systeem werd ingevoerd. Er zijn nog veel meer redenen waarom de streek zo bijzonder is - lees verder om ze te ontdekken.

Dingen die u moet weten over Châteauneuf-du-Pape

Om te beginnen zijn dit enkele van de meest brandende vragen die Google-gebruikers hebben over Châteauneuf-du-Pape. 

  • Wat is er zo bijzonder aan Châteauneuf-du-Pape?

    Eén van de dingen die Châteauneuf-du-Pape zo bijzonder maakt, is het feit dat het de eerste regio was die het idee van "appellations" introduceerde, waarbij de kwaliteit van de wijn wordt beschermd door alleen druiven uit een klein, welomschreven gebied te halen. In 1936 werd het de eerste AOC-regio in Frankrijk, die het pad effende voor de rest van het land.

  • Wat voor soort wijn is Châteauneuf-du-Pape?

    Châteauneuf-du-Pape wijn kan rood of wit zijn, maar de regio is het meest bekend om zijn rode blends op basis van Grenache. Het zijn doorgaans vrij krachtige, volle rode wijnen, met een sterke smaak van rood en zwart fruit, ondersteund door aardse en kruidige tonen.

  • Waar wordt Châteauneuf-du-Pape van gemaakt?

    Er zijn 13 druivensoorten toegestaan voor Châteauneuf-du-Pape, 9 rode en 4 witte. Het is echter niet ongewoon om rode blends met enkele witte druivensoorten te vinden. De 13 druivenrassen zijn Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Bourboulenc, Roussanne, Counoise, Clairette, Vaccarèse, Muscardin, Picpoul, Terret Noir en Picardan.

  • Hoeveel soorten Châteauneuf-du-Pape?

    Het aantal soorten Châteauneuf-du-Pape is bijna niet te tellen. Elke variatie van de 13 toegestane druivensoorten is toegestaan. Sommige blends bevatten alle 13 in één fles! Wat Châteauneuf-du-Pape wijnen ook bijzonder maakt, is de mate van geheimzinnigheid. Hoewel in de rode blends van de appellation 13 druiven mogen worden gebruikt, is het wettelijk niet verplicht om de namen op de fles te vermelden. Veel heerlijke blends zijn geheim, alleen bekend bij de producenten.

Een korte geschiedenis van Châteauneuf du Pape

Een korte geschiedenis

In het Engels betekent Châteauneuf-du-Pape eigenlijk "Het nieuwe kasteel van de paus". De naam komt uit de 14e eeuw, toen paus Johannes XXII, een van de pausen die in Avignon woonde, besloot dat het kleine dorp een mooie plek zou zijn om te wonen. Met de bouw van het kasteel van de paus begint de opgetekende geschiedenis van de streek. De wijnbouw in het dorp gaat veel verder terug dan de bouw van het kasteel, maar dit is wat de regio op de wijnbouwkaart heeft gezet.

Nadelig genoeg werd het kasteel binnen een eeuw verlaten en is er vandaag de dag nog maar een klein deel van over. De druiventeelt bleef echter enorm belangrijk in de regio. In de jaren 1930 deed Baron Le Roy nog een kleine stap voorwaarts die een reuzensprong werd voor Châteauneuf-du-Pape. Baron Le Roy was een wijnbouwer die in een van de adellijke families van de regio trouwde en het voortouw nam bij de ontwikkeling van het "Appellation d'origine contrôlée" of AOC-systeem. Châteauneuf-du-Pape was een prototype, en door het definiëren van het gebied waar de druiven konden worden geselecteerd, verbeterde de kwaliteit van de wijn enorm. Frankrijk was het eerste land in Europa dat dit deed, dus Châteauneuf-du-Pape was niet alleen de eerste AOC-appellation in Frankrijk, maar in de hele wereld.

De smaak van Chateauneuf du Pape wijn

Châteauneuf-du-Pape is vooral bekend om zijn rode wijnen, die ongeveer 90% van de productie uitmaken. Grenache is verreweg de dominante druif, en de bepalende factor in veel van de smaakprofielen van Châteauneuf-du-Pape wijnen. Het zijn heerlijke wijnen, op de een of andere manier vertrouwd en geruststellend. Voor velen heeft Châteauneuf-du-Pape gediend als een toegangspoort tot de wijnwereld. Als u de smaak van de wijnen uit deze streek te pakken krijgt, is de kans groot dat u verslaafd raakt. 

De smaak van Chateauneuf du Pape wijn

De meest voorkomende descriptoren voor de smaak van Châteauneuf-du-Pape zijn rijp rood en zwart fruit, zachte kruiden, een gevoel van aardse kruidigheid en een inherent warm en troostend gevoel. Kortom, ze zijn lekker, charmant en toegankelijk.

De Fransen hebben een naam voor de aardse, kruidige kant van Châteauneuf-du-Pape wijnen. Ze noemen het "garrigue", wat verwijst naar het laaggelegen, droge kreupelhout en struikgewas dat je rond de Provence vindt. Het warme, uitnodigende gevoel van deze wijnen kan ook worden verklaard met een Franse uitdrukking: sommigen schrijven het toe aan de "galets roulés" die u kunt vinden in de wijngaarden van de regio. Galets roulés zijn grote, platte kiezels, die overdag met warmte zijn geladen en die warmte 's nachts doorgeven aan de wijnstokken.

Voor een kleine regio zijn er in Châteauneuf-du-Pape veel verschillende methoden aan het werk, dus er is ruimte voor veel variatie binnen die klassieke smaken. Witte wijnen zijn veel minder bekend in Châteauneuf-du-Pape, maar ze zijn wel verkrijgbaar. Grenache Blanc is het populairst, een volle witte druif met een laag zuurgehalte. Picpoul is het tegenovergestelde, met een meer levendige, sappige smaak, en Clairette en Bourboulenc zijn bloemiger en aromatischer. Zelfs met deze informatie kan het moeilijk zijn om te weten welke flessen Châteauneuf-du-Pape precies zijn, of welke wijnhuizen u moet zoeken. Gelukkig voor u pakken we dat nu aan.

Beste selectie wijnen en combinaties

Alexis Establet met Herby Lamb Racks

Domaine du Grand Tinel produceert al sinds 1906 wijn in Châteauneuf-du-Pape, wat vrij ongelooflijk is, gezien wat we al hebben geleerd over de geschiedenis van de regio. De "Alexis Establet" cuveé is gemaakt van 100% Grenache, afkomstig van 100 jaar oude wijnstokken. Grenache heeft een relatief lage zuurgraad, dus hij past goed bij mager rood vlees, en deze uitvoering heeft een aantal prachtige tonen van gedroogd fruit en kruiden.

    • 2016
    • 750ml
    • Rood
    • 16%
    • Chateauneuf du Pape
    • Grenache
    • Domaine du Grand Tinel
    • Rhône
    • Frankrijk
    Vintage
    2016
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    16%
    Variatal
    Chateauneuf du Pape
    Druiven
    Grenache
    Wijnmakerij
    Domaine du Grand Tinel
    Regio
    Rhône
    Land
    Frankrijk
    • Boutique

Om die reden, raden wij aan deze wijn te combineren met een lamsrack met kruidenkorst. Châteauneuf-du-Pape wijnen zijn het perfecte gezelschap voor rijke, kruidige diners, en u krijgt bonuspunten voor het gebruik van "herbes des Provence", zoals rozemarijn, tijm en marjolein. 

Chateau La Nerthe met rundvleesstoofpot

Vanuit ongeveer 2 km ten noorden van het dorp Châteauneuf-du-Pape, Chateau La Nerthe produceert al 5 eeuwen topwijnen. Ze zijn een grote naam om naar uit te kijken. Deze cuveé is een blend van vier druivenrassen, waarvan Grenache de meerderheid vormt, maar ook Syrah, Mourvedre en Cinsaut. 

    • 2020
    • 750ml
    • Rood
    • 14.5%
    • Chateauneuf du Pape
    • Grenache 50%, Syrah, Mourvedre
    • Chateau La Nerthe
    • Rhône
    • Frankrijk
    Vintage
    2020
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14.5%
    Variatal
    Chateauneuf du Pape
    Druiven
    Grenache 50%, Syrah, Mourvedre
    Wijnmakerij
    Chateau La Nerthe
    Regio
    Rhône
    Land
    Frankrijk
    • Biologische

Het is een klassieke Châteauneuf-du-Pape, warm en uitnodigend, geteeld tussen wijngaarden met "galets roulés", en prominente "garrigue" kruidentonen. Hij is ook enigszins pittig en zal fantastisch samengaan met een rijke, bloederige stoofpot met Grand-Veneur saus, vol met rundvlees, bouillon en gelei van rode bessen. Deze wijn is een perfecte introductie tot de smaken van Châteauneuf-du-Pape. 

Andre Brunel met cassoulet en gekonfijte eend

Domaine Andre Brunel, ook bekend onder het label "Les Cailloux", is een van de meest consistente producenten in Châteauneuf-du-Pape. Zij maken een aantal uitstekende voordelige wijnen. Deze blend bestaat voor 70% uit Grenache, maar bevat ook spatten van Mourvedre, Syrah en Cinsaut. Deze cuveé heeft een fantastische smaakdiepte, met hints van tijm, witte peper en sinaasappelschil, samen met de klassieke donkere vruchten en kreupelhouttonen van Châteauneuf-du-Pape. 

    • 2021
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Chateauneuf du Pape
    • Grenache, Syrah, Mourvedre
    • Andre Brunel
    • Rhône
    • Frankrijk
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Chateauneuf du Pape
    Druiven
    Grenache, Syrah, Mourvedre
    Wijnmakerij
    Andre Brunel
    Regio
    Rhône
    Land
    Frankrijk

Wij adviseren deze te combineren met een traditioneel Frans gerecht, een authentieke combinatie uit de Provence. Cassoulet en gekonfijte eend bestaat meestal uit witte bonen, gekonfijte eend, gepeperde knoflookworst en spek. Het is een stevige maaltijd die prachtig harmonieert met de smaken van deze wijn.

Chateau Mont-Redon met champignons en pompoenrisotto

Chateau Mont-Redon is een briljant wijnhuis, en zeker de moeite waard om in de gaten te houden. Het is ook een van de grootste producenten in Châteauneuf-du-Pape, met 164 hectare wijngaarden. Deze rode blend is gemaakt van de drie grote rassen Grenache, Syrah en Mourvedre. Het is een diep paarse kleur, met heerlijke tonen van chocolade, kaneel en donker fruit - trots beoordeeld met 90+ door verschillende critici. 

    • 2018
    • 750ml
    • Rood
    • 14.5%
    • Chateauneuf du Pape
    • Syrah, Grenache, Mourvedre
    • Chateau Mont-Redon
    • Rhône
    • Frankrijk
    Vintage
    2018
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14.5%
    Variatal
    Chateauneuf du Pape
    Druiven
    Syrah, Grenache, Mourvedre
    Wijnmakerij
    Chateau Mont-Redon
    Regio
    Rhône
    Land
    Frankrijk

Net als de meeste andere rode wijnen uit de Châteauneuf-du-Pape zou deze wijn uitstekend passen bij rood vlees en bij alles wat we tot nu toe hebben genoemd. Maar omwille van de verscheidenheid, en voor vegetariërs overal, bevelen wij een stevige risotto met paddenstoelen en butternut aan. De wijn heeft wat elementen van kruidigheid en rook, dus hij zal heerlijk zijn bij een intens hartige risotto. 

Domaine St Prefert met een kaasplateau

Domaine St Prefert is een geweldig Châteauneuf-du-Pape wijnhuis. De wijnstokken staan allemaal op een ader van blauwe kleigrond, een uiterst fijn, voedselrijk sediment, afgezet door oude meren en rivieren. De wijnstokken zijn ook oud, met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar. Deze cuveé is gemaakt van een meerderheid van Grenache, met delen van Syrah, Mourvedre en Cinsaut. Hij wordt consequent beoordeeld met 90+ en is een briljante combinatie van waarde en kwaliteit. Hij zit vol met aroma's van donker fruit, zowel rijp als gedroogd. U krijgt subtiele hints van rozijnen en pruimen.

    • 2019
    • 750ml
    • Rood
    • 13.5%
    • Chateauneuf du Pape
    • Syrah, Mourvedre, Grenache
    • Domaine St Prefert
    • Rhône
    • Frankrijk
    Vintage
    2019
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13.5%
    Variatal
    Chateauneuf du Pape
    Druiven
    Syrah, Mourvedre, Grenache
    Wijnmakerij
    Domaine St Prefert
    Regio
    Rhône
    Land
    Frankrijk

 Het is tijd om wat kazen aan te bevelen die bij een Châteauneuf-du-Pape passen, en de cuveé van domaine St Prefert is de perfecte wijn om dat mee te doen. U moet voorzichtig zijn bij het combineren van kaas met Châteauneuf-du-Pape, want milde kazen worden juist overstemd. U hebt iets onmiskenbaar scherps nodig - misschien een blauwe kaas, die past bij de blauwe klei van de wijngaarden. Als u het zo authentiek mogelijk wilt houden, raden wij u stinkende Franse kazen aan. Époisses, Camembert of Roquefort, met wat intense cheddars ertussen, zou een fantastische, zij het stinkende, schotel zijn.

Veel mensen hebben wel eens van de naam "Châteauneuf-du-Pape" gehoord, maar beseffen niet hoe belangrijk de streek is voor de rest van de wereld. Wij hopen dat dit artikel u wat wijzer heeft gemaakt, of u op zijn minst een aantal nieuwe wijnhuizen heeft gegeven om te proberen. Vergeet niet dat als u van gedurfde, heerlijke rode wijnen houdt, u verliefd zult worden op de wijnen van Châteauneuf-du-Pape.