Is Prosecco hetzelfde als Champagne?

Prosecco en Champagne zijn twee zeer verschillende mousserende wijnproducten met zeer uiteenlopende bronnen, productiemethoden en ook smaakkenmerken. Het thuisland van Prosecco is Italië in de regio's Veneto en Friuli Venezia Giulia en het wordt voornamelijk gemaakt van de druivensoort Glera, hoewel er ook andere lokale variëteiten kunnen zijn. Prosecco wordt gemaakt volgens de Charmat-methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in grote roestvrijstalen tanks, waardoor een frisse, fruitige wijn met mildere bubbels wordt geproduceerd. Champagne daarentegen wordt alleen geproduceerd in de Franse Champagnestreek en wordt voornamelijk gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven. Champagne wordt geproduceerd met behulp van een arbeidsintensieve methode die bekend staat als de traditionele methode (of méthode champenoise waarbij secundaire gisting plaatsvindt in de fles, wat resulteert in kleinere bubbels en complexe smaken als gevolg van langdurige rijping op de droesem. Prosecco en Champagne zijn beide mousserende wijnen, maar ze hebben een heel verschillend smaakprofiel en zijn geschikt voor heel verschillende gelegenheden.