Berlucchi 61 Franciacorta Nature 2014
Berlucchi 61 Franciacorta Nature 2014
- 2014
- 750ml
- Bubbels
- 12.5%
- Franciacorta
- Chardonnay,
- Pinot Noir
- Berlucchi
- Lombardije
- Italië
- Jaargang: 2014
- Flesinhoud: 750ml
- Wijnsoort: Bubbels
- Alcoholgehalte: 12.5%
- Druivenras: Franciacorta
- Druiven: Chardonnay
Pinot Noir - Wijnhuis: Berlucchi
- Regio: Lombardije
- Land: Italië
- Jaargang: 2014
- Flesinhoud: 750ml
- Wijnsoort: Bubbels
- Alcoholgehalte: 12.5%
- Druivenras: Franciacorta
- Druiven: Chardonnay
Pinot Noir - Wijnhuis: Berlucchi
- Regio: Lombardije
- Land: Italië
Berlucchi was het eerste wijnhuis dat begon met het maken van Franciacorta mousserende wijnen dankzij de visionaire vooruitziende blik van de plaatselijke landeigenaar Guido Berlucchi en de jonge wijnmaker Franco Ziliani. De twee ontmoetten elkaar in de jaren vijftig toen Guido een adviseur zocht om de wijnen van zijn familie te helpen verbeteren. Franco zag al snel het potentieel van Guido's landgoed om mousserende wijnen van topkwaliteit te maken en het duo sloeg de handen ineen om begin jaren zestig de allereerste Franciacorta mousserende wijnen te maken.
Dit spectaculaire voorbeeld ontleent zijn naam aan de allereerste jaargang Franciacorta die in 1961 op het landgoed werd gemaakt. De wijn is voornamelijk samengesteld uit Chardonnay met een kleiner aandeel Pinot Noir van de Arzelle, Rovere, San Carlo en Ragnoli wijngaarden. Eenmaal in de wijnmakerij worden de druiven zorgvuldig geperst en gevinifieerd in roestvrijstalen tanks. De partijen van de beste wijngaardpercelen rijpen vervolgens 6 maanden op de droesem in eikenhouten vaten.
De blend wordt dan in het voorjaar samengesteld en ondergaat een tweede gisting in de fles volgens dezelfde methode die voor Champagne wordt gebruikt. De wijn rijpt vervolgens minstens vijf jaar op de droesem voordat hij wordt gedegorgeerd, met daarna nog eens 6 maanden rijping op de fles. Zo ontstaat een weelderige, rijk gearomatiseerde mousserende wijn die barst van de boomgaardvruchten, zoete brioche en geroosterde amandelen. Het complexe, gelaagde smaakprofiel maakt deze wijn geweldig als feestelijk aperitief of als begeleider van een goed diner.
communicatie en snelheid