Wijnen van de Baia's Wine

Baia's Wine

Sinaasappelwijn

Sinaasappelwijn, ook wel schilcontactwijn genoemd, is eigenlijk een soort witte wijn die gemaakt wordt door het sap langere tijd in contact te laten komen met de schil van de druiven. Dit geeft ze hun karakteristieke oranje kleur, stevige tannines en intense smaken van tropisch fruit met honing, noten, zuurdesem en zelfs theebladeren. Dankzij hun gedurfde smaakprofiel passen oranje wijnen goed bij levendige gerechten zoals pittige Aziatische curry's, complexe Marokkaanse tajines of Koreaanse gerechten gemaakt met gefermenteerde kimchi.

Belangrijke regio's met oranje wijn

Sinaasappelwijnen worden over de hele wereld geproduceerd, maar de bakermat van de stijl zou het land Georgië zijn, in de Kaukasus. Daar kun je oranje wijnen kopen, gemaakt in grote qvevri, of klei-amforen die traditioneel met bijenwas worden afgesloten. Sinaasappelwijn is ook te vinden in de regio Friuli-Venezia Giulia in Noord-Italië en over de grens in Slovenië. Natuurlijke wijnproducenten in de VS, Australië en Zuid-Afrika experimenteren ook met nieuwe oranje wijnen.

Sinaasappelwijn

Sinaasappelwijn wordt gemaakt van witte druivenrassen. Italiaanse sinaasappelwijnen worden vaak gemaakt van Sauvignon Vert (Friulano), Ribolla Gialla en Pinot Grigio, terwijl in Georgië de plaatselijke druif Rkatsiteli wordt gebruikt. De Franse Vin Jaune du Jura wordt gemaakt van de plaatselijke Savagnin-druif.

.
per pagina

7830 producten